keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Belga melegvérű - Belgiumi melegvérű - Belgian Warmblood
Belga melegvérű - Belgiumi melegvérű - Belgian Warmblood

ÁTTEKINTÉS
Habár a belgiumiak elsősorban a nehéz fajtájú lovakat ismerik, azért létrehozták a Belgiumi melegvérűt is. A melegvérű lovakat a tenyésztésnél megkülönböztetik, mint kiallítási (bemutató) lovakat, amelyek kitűnnek az idomításban és ugrástechnikájukkal az arénákban.

FIZIKAI LEÍRÁSA
A Belgiumi melegvérű állva 16,2 kéz magas. A fej élénk és kiváló minőségű, ami elsősorban megfelelő Anglo-Arab befolyásnak köszönhető.

A mar jó területen fekvése és a jó lovagolhatósághoz a vállak hozzátartoznak a fajta jellegéhez. A test tömzsi jó magassággal és a hátsó tökéletes hosszúságával. A lónak hibátlan, szabályszerű lábai vannak egészséges patákkal.

EREDETE
Ez a ló alapvetően pár vérvonal keveréke, amelynek a könnyebb típusú belgiumi mezőgazdasági lovak voltak az alapjai. 1950-es években ezek a mezőgazdasági lovak keveredtek a Gelderlandival, amelynek eredményeképpen megnőtt a méretük és az erejük. 1960-ban Selle Francais és Hannoveri lovakat hoztak be. Ezek a lófajták adták a Belgiumi melegvérű megnövekedett atlétikai képességet és mozgásszabadságát. A telivér és Anglo-Arab behozatalból pedig kialakult a fajta felépítése és gyorsasága.

ÉRDEKES TÉNYEK
Megállapítható, hogy a végeredmény az alapos és sajátságos tenyésztésnek köszönhető, a Belgiumi melegvérűhez illően egyre inkább népszerűbb lesz ez a fajta is, részben a múltban uralkodó nehéz lótól való tenyésztéstől is. Több, mint 4000 Belgiumi melegvérű ló született az elmúlt években. A gyarapításban szerepeltek elsőrendű versenylovak, ők szintén hozzájárultak a tökéletes vérmérséklet kialakításához.

HATÁSSAL VOLTAK A FAJTÁRA
1. Anglo-Arab 2. Arab 3. Selle Francias 4. Hannoveri

Fordította: Gabrielle

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Belga melegvérű - Belgiumi melegvérű - Belgian Warmblood

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés