keresés a lovardák között


Csont és bőr lovak az Örkénytábori Lovardában

A Noé Állatotthon Alapítvány beszámolója

Örkénytáborról a lovasemberek nagy részének általában ugyanaz jut eszébe: az egykori Magyar Királyi Lovaglótanárképző és Hajtóiskola régi lovastanárai, akiknek tanításaira máig emlékszünk. 1930-as alapításától 1944-es világszínvonalon művelték itt a magyar lovaskultúrát. Leszünk azonban olyanok szép számmal (állatvédők, állatorvosok és lószerető emberek), akikben már más képek fognak felmerülni. 

A bértartott ló a Klinikára szállítás előtt

A bértartott ló a Klinikára szállítás előtt

2012. február utolsó napjaiban bejelentés érkezett a Noé Állatotthon Alapítványhoz, hogy egy ottani lovardában gyakorlatilag halálra éheztetik a lovakat.

Egy bértartott lóhoz három hónapig nem tudott kimenni a gazdája, mert gerincműtéten esett át. Amikor kiment lovához borzalmas látvány fogadta. A lova csont és bőr volt, alig állt a lábán. Amikor kivezette az istállóból, összeesett. Azonnal állatorvost hívott, aki két napig küzdött, hogy a lovat szállítható állapotba hozza, és fel tudják küldeni Üllőre a Klinikára. A lovarda tulajdonosa az eseményekről szinte tudomást sem véve bezárkózott otthonába, miközben a bértartott ló tulajdonosa éjjel-nappal a lova mellett virrasztott a hidegben.

A lóhoz kihívott állatorvos szemrevételezte a lovardában élő többi ló állapotát is. Összesen hat másik állatot talált, ezekből egy fekete 20 éves kanca gyakorlatilag a halálán volt, elfeküdt. A lovakon pár napja állítólag még lovagoltak, alattuk csak trágya volt, takarmánynak nyoma sem. Ekkor értesítették a területileg illetékes főállatorvost illetve a hatósági állatorvost is.

Amikor kérdőre vonták a tulajdonost, az elzárkózott az állatorvosi segítségtől és közölte, hogyha másnap reggelre nem kel fel a kanca, akkor kihívja a vágóhíd szállítóját.  A hatósági állatorvos azonnal felhívta a figyelmét, mivel nem tudja bemutatni a ló iratait, vágóhídi elszállítása szigorúan tilos, valamint arra is, hogy a ló nincs szállítható állapotban. A legemberségesebb és a szabályoknak megfelelő megoldás az lenne, ha másnap reggel el lenne altatva, és a tetemet az előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.  A tulajdonos azonnal kijelentette, hogy erre az eljárásara nincs pénze. A hatósági állatorvos  emellett felszólította a tulajdonost, hogy másnap reggelre mutassa be a lovardában lévő hat ló papírjait és érvényes vérvételi eredményét.

Az elfeküdt fekete 20 éves kanca

Az elfeküdt fekete 20 éves kanca

A Noé Állatotthon Alapítvány Lómentő Projektje azonnal felajánlotta az ellátó állatorvosnak, hogy amennyiben bármi esélyt lát arra, hogy az idős fekete ló még felépülhet, úgy vállalják elszállítását és gyógykezelését. A tulajdonostól semmilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Másnap reggelre a fekete kanca eltűnt. A tulajdonos odaadta valakinek „aki állateledelt szokott készíteni az ilyen állatokból”. Ezért mindenképpen felelnie kell majd a hatóságok előtt, hiszen megtiltották neki, hogy elszállíttassa a lovat, illetve a lónak semmilyen papírja, vérvétele nem volt, így nem lehetett levágni sem.

Az öt megmaradt ló papírjai természetesen hiányosak, csak háromnak van útlevele, és ezekből is csak kettőnek érvényes vérvétele. A tulajdonos egy hónapot kapott rá, hogy rendezze a lovak papírjait. Az állatorvos szerint a megmaradt lovak soványak, de nem kórosan, mivel pedig a tulajdonosnak van négy bála szénája (ez az összes takarmánya), az abrak pedig „pont előző nap fogyott el”, így nem mondható ki kobzás. Azt is kimondták, hogy a tulajdonosnak azonnali hatállyal a duplájára kell növelnie a lovak takarmányadagját.

Reggelre, mire az állatorvosok kiértek természetesen minden ló előtt volt egy villányi lucernás széna... Gondolom, senkit sem lep meg, hogy délben már csörgött is az állatorvos telefonja, hogy kólikázik az egyik ló és „vigyen Buscopant”. Nem azt kérte a tulajdonos, hogy lássa el a lovat, csak hogy vigyen gyógyszert... Szerencsére a ló tényleg jobban lett tőle, megterhelte a gyomrát a hirtelen takarmány. Vajon mióta nem ehetett?!

Időközben az Üllői Nagyállatklinikára beszállított ló is elpusztult, és sajnos nem kizárt, hogy halálát nem csupán az éhezés, hanem valamilyen betegség okozta. Ennek kivizsgálása folyamatban van.

A megmaradt lovak is rendkívül soványak

A megmaradt lovak is
rendkívül soványak

Eddig ez a történet, és most ami a mögötte van:

A lovarda tulajdonosa aktívan hirdeti magát, hogy lovasoktatást, bértartást, csikók tartását vállalja. Honlapját bárki megtalálja egy kis utánakereséssel - érdekes módon egy kép sincs fent a lovairól. Valaki el tudja képzelni, hogy ezeken a lovakon lovagolnak? Ha egy szülő odaviszi a gyerekét lovagolni, vajon neki nem tűnik fel, hogy a lovaknak zörögnek a csontjaik?!
Bértartás? Úgy, hogy takarmánya sincsen még a saját lovainak sem?! Állítólag több bértartó is elmenekült már tőle, ők miért nem tettek bejelentést sehol sem? Miért kellett két lónak elpusztulnia ahhoz, hogy történjen valami?

Ma Magyarországon senkinek nem kötelező lovat tartani! Aki mégis így tesz, annak viszont igenis kötelessége a lovait megfelelően tartani, az Állatvédelmi Törvényt betartani. Ha nincs pénze takarmányra, kérjen segítséget, vagy adja el a lovait. Egy állat sem szenvedhet amiatt, mert a gazdájának nem futja takarmányra... Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lótartás felelősségteljes, jelentős anyagi áldozattal járó és hozzáértést igénylő tevékenység.

Sajnos az ilyen lótartók pontosan tudják, hogyha akár egy bála szénát is fel tudnak mutatni a hatóságoknak, akkor eleget tesznek állattartási kötelességeiknek, így az állatok nem elkobozhatóak.

Aggasztó, hogy vajon mi fog történni ezekkel a lovakkal az elkövetkező egy hónapban. Ha a tulajdonosnak nincs pénze, nyilván se takarmányt nem fog tudni venni, se a lovak papírjait nem fogja tudni rendezni. Eladni ilyen sovány lovakat lehetetlen. Lemondhatna a lovai tulajdonjogáról egy állatvédő szervezet javára, de nyilván ezt sem fogja megtenni, mert pénzt akar keresni.

A lovak alatt csak trágya, takarmánynak nincs nyoma

A lovak alatt csak trágya, 
takarmánynak nincs nyoma

Apró megnyugvás számunkra, hogy az ügyet vizsgáló és felügyelő helyileg illetékes főállatorvossal korábban már több ügyben dolgoztunk együtt. Tudjuk, hogy lelkiismeretes szakember, aki az állatvédelmi és állatjóléti szempontokat mindig előtérbe helyezi. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk vele, és bár hivatalosan egy hónap múlva lesz ellenőrzés a lovardában, de az ő addig is heti rendszerességgel felülvizsgálja a helyzetet.

Az üggyel kapcsolatban már most sok szóbeszéd és félinformáció került napvilágra, melyek hitelességét nem ismerjük. Annyit tudunk, hogy a Noé Állatotthon Alapítvány most is, mint mindig szeretne segíteni a bajbajutott állatokon.

Végül egy apró információ még a lótartóról a Bottyán Equus blogjából:
„A lótartóhely tulajdonosát, - és milyen az élet fintora - személyesen is ismerem, és sok-sok évvel ezelőtt ő hozta az alapítványba az öreg lovát, és soha többé nem nézett felé sem. Körülbelül 4 éve telefonon keresett, azzal, hogy nyitott egy lovardát, és kéri vissza Pentát iskolalónak, hát persze, hogy nem adtam az öreget. Szép sors várt volna rá is!”

Kopperdák Juli
Noé Állatotthon Alapítvány, Lómentő projekt
lomentes@noeallatotthon.hu

A Noé Állatotthon honlapja: www.noeallatotthon.hu
Facebook oldala: www.facebook.com/noeallatotthon

Támogasd Te is Noé Állatotthon Alapítvány munkáját!

Te is tehetsz azért, hogy a Noé Állatotthon Alapítvány Lómentő projektje a jövőben is segíthessen a rászoruló lovakon. A NOÉ gondozásában lévő lovaknak kedveskedhetsz a következőkkel:

  • árpa, zab, lómüzli, táp, jutalomfalat
  • sok- sok- sok és nagyon sok lenmag…
  • vitaminkészítmények
  • kehességre gyógynövényes készítmények
  • sörényfény vagy bármi más, amivel könnyű kifésülni az összetapadt sörényt/farkat
  • vezetőszár
  • lázmérő
  • parafin olaj (nagy mennyiségben) (jó ha van, mert előfordulhat hogy kicsit elcsapjuk a gyomrunkat)

Segítheted A Lómentő projekt munkáját pénzbeli adománnyal is:

Bankszámlaszám:
11710002-20083777

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank 
Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.Noé Lómentés pólók

EURO számla:
11763103-13106883

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank
Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

A megjegyzés rovatba ne felejtsd beleírni, hogy "lómentés".

De ha magadnak is jót akarsz, vásárolhatsz webshopukban lómentéses pólót mellyel szintén a Noé Állatotthon Alapítvány Lómentő projektjének munkáját támogatod. Már fehér színben is kapható!

2012.03.02.
Címkék: sovány, NOÉ Állatotthon Alapítvány, Bottyán Equus

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés