keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Baleár - Balearic
Baleár - Balearic

A Baleárt Spanyolországban, a Majorca szigeten teremtették meg. Elsõsorban lovagló póninak használják; állva 14 marok magas. A legritkább lófajták között tartják számon, a Baleár szigeti ló vagy póni õsi eredetérõl keveset tudunk. Mert a fajta hivatalosan jelentéktelen, így nagyon nehéz információt találni a létezésérõl, amely hiányosan ismert.

Pár beszámoló egy finom, gyönyörû póniról szól, amelynek õsi jellemvonása az egyenes sörény és a vékony lábak. Mások a Baleárt jellegzetesen csenevésznek titulálják.

Summerhays Enciklopédiája szerint a Baleár régen megkülönböztetõ fajta volt, melybõl a legtöbb a gazdag Palma környékén volt megtalálható; más fajtáktól eltérõen vékony végtagokkal, szabad, elegáns szállítással, a rövid, vastag, ívelt nyak, és a különleges fej római orral.

Summerhays környezetében a Baleár talán lealacsonyodott a többi lófajtától, ugyanis ezt mutatja pár - az õsi görögországi - érme és váza.

A pónikat kicsi farmokon mezõgazdasági munkára és a földmûvesek lószerszámban szállítására használják. Õk általában pej vagy mogyorószínûek, néhányan szürkék. Valószínû, hogy ez a fajta egy apró láncszem a görögországi Skyros fajta kialakulásában is.

A fajta populációjának állapota: RITKA

Fordította: Gabrielle

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés