keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Alter Real
Alter Real

A fajta a XVIII. Században alakult, a királyi ház számára. Portugáliából, Alterből származik. Kiválónak tartották a klasszikus iskolamunkára termete és mozgása miatt. A királyi udvarban kocsilóként használták, elegáns megjelenést adott. Ezen kívül katonai használatra is megfelelt. A lovak többsége az 1804-1814 közötti háborúban francia zsákmánnyá vált. Mivel hiány lépett fel, a ménes megszűnt. Ezután más fajtákkal próbálták helyre hozni, de egyik keresztezési kísérlet sem vált e. A fajta majdnem elpusztult. A király lovait is szélnek eresztették. Ám egy andalúz importnak köszönhetően a fajta nem pusztult ki. Sikerült két Alter-real egyedet megmenteni, és vonaltenyésztést végezni. A fajta tenyésztéséért 1932 óta a Portugál Mezőgazdasági Minisztérium a felelős. A fajtát az ország kulturális örökségének tartják.

Megjelenése az andalúziaira emlékeztet. Bátor, erős alkatú, a magasiskolára alkalmas fajta az akciós mozgása miatt.

Feje kicsi, kosfej jellegű. Mellkasa mély, kissé puha csüdök, erős vállak, erős test, sűrű, vastag sörény és farok jellemzi. Marmagassága kb. 155-165 cm, övmérete 180-185 cm, szárkörmérete 20 cm.Színe pej, vagy szürke, bár jellemző volt rá a tarka is.

Hátaslónak, de kocsilónak is használják. A fajta díjugratópályákon szinte használhatatlan, a fajtát inkább hobbicélból tartják.

A fajta Portugáliában, Amerikában és a nyugat-európai országokban található meg, bár sajnos nem nagy számban.

Készítette: Jenna2

További képek a fajtáról:

 

 

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés