keresés a lovardák között


Royal Ascot: Lóverseny felsőfokon 

 Lóversenyzés fedőnéven ötnapos fiesztát tartott Anglia turftársadalmának krémje őfelsége a királynő személyes vezényletével. A június 15-től 19-ig tartó versenysorozat alatt jó pár kiemelt versenyt futottak az Ascot racecourse ősi gyepén, amelyek közül talán a 2400 méteres Gold Cup nyerőjére emlékszik legtovább a közvélemény, de igazából az a szinte karneváli hangulatot idéző felvonulás teszi utánozhatatlanná ezt a Royal Ascot lóversenymeetinget, ami ennek a társadalmi eseménynek a nélkülözhetetlen velejárója. A tíz méter hosszú limuzinokból és csillógó-villogó sportkocsikból kilépő zsakettes-cilinderes urak és estélyi ruhás-kalapos hölgyek már a reggeli órákban ellepik a pálya környékét, hogy egy igazi úri piknikezésbe kezdjenek. Az uzsonnás kosarakból eper, szendvics és pezsgő kerül elő. A nagy londoni pályaudvarokról érkező vonatokon is kilencven százalékban az Ascot állomásig utazó lóversenybarátok (racegoers) foglalnak helyet, akik között még véletlenül sem találunk farmer-pólós alakokat. A vonaton a hangulat kellőképpen emelkedett az elfogyasztott pezsgőknek köszönhetően, és már néhány fogadás is megköttetik a királynő aznapi kalapjára vonatkozóan. Az állomásra érkezve az ünnepi díszbe öltözött sereg elindul a pálya bejáratáig vezető ösvényen. Az út egy tágas rét mellett vezet el, amit a reggel óta javában piknikezők önfeledt társasága vett birtokába.

Tribünökhöz érve néhányan dalra fakadnak, valószínűleg azon megindultságuknak engedve, ami a lóverseny eme szentélyébe érkezéskor elönti az lóbarátok szívét. A túláradó érzelmek fokozására jól jön a Pimm’s elnevezésű tipikusan lóversenyek alkalmával fogyasztott nedű. Ennek az alkoholos limonádé alapú, mentalevéllel, citrommal és naranccsal gazdagított jeges koktélnak errefelé rendkívül magas a népszerűsége. Mondhatni, aki nem kóstolta, az nem is volt Ascotban.

Royal Ascot lóversenyÖt nap, harminc futam, 300.000 ember.

A napi első, 2:30-as futamra a közönség kiözönlik a Royal Enclosure (díszpáholy) és a Grandstand (nagytribün) területeire. A lelátók előtti hatalmas téren a bukmékerek derekasan állják a holt biztos tippel rendelkező fogadók utolsó nagy rohamát.

Az első napon máris két nagy meglepetés született : a St James’s Palace Stakes mérföldes futamában a 2000 Guineas nyerő HAAFHD csupán negyedik tudott lenni, míg az idősebb kancák részére kiírt Queen Anne Stakesben a toronymagas francia favorit SIX PERFECTIONS nyújtott visszafogott teljesítményt, míg Dettori a már szinte teljesen leírt REFUSE TO BEND nyergében megszerezte első (de nem utolsó) győzelmét.

A második napon viszont éppen az előbb említett olasz zsokésztár nem tudta hozni a kötelezőt SULAMANI hátán. A Prince of Wales’s Stakes 203.000 fontos első díját az olasz, angol és hong-kongi pályákon villogó 10 furlong specialista RAKTI hozta el.

Csötörtökön a nyerő kétévesek mezőnyében a favorit BLUE DAKOTA immár negyedik versenyét nyerte, így a veretlen mén most a legnagyobb csikóversenyek elsőszámú váronányosa, biztosan hallunk még róla.

A brit újságok és tévék a vezető hírek között hozták Royal Ascot-ról szóló beszámolóikat, így már napok óta latolgatták a Gold Cup tavalyi győztesének MR DINOS-nak az esélyeit. Mivel a táv meglehetősen speciális (4000 méter) ezért nem sokat foglalkoztak azzal, hogy előtte a Godolphin istálló színeit képviselő PAPINEU verte őt 2600-as távon. Nos, a tavaly Francia Derby ötödik PAPINEAU idén brillírozik. Franki Dettorival harmadik versenyét nyerte pazar stílusban, Mr Dinos csak hatodik.

A pénteki Racing Postot (a naponta magjelenő lóverseny szaklapot) a későn kelők már csak igen nagy utánajárással tudták beszerezni. A címlapon az aznapi Coronation Stakes első számú esélyese, a hét futásából veretlen szuperkanca, ATTRACTION. Kevesen hitték , hogy az ír és angol 1000 Guineas nyerőjét pont most fogják legyőzni, ezért volt meglepő, hogy a fogadóirodák még így is kétszeres pénzt fizettek győzelmére. Merthogy ATTRACTION nyolcadszor is nyert! Ez már így is hihetetlen karrier, de a ló tulajdonosa, Roxburghe hercege még további sikerekre vágyik.

Royal Ascot lóverseny

A szombati zárónapon a legjobb sprinterek álltak starthoz a Golden Jubilee Stakes 6 furlongos (1200 m) futamában. Az évszázados szokásnak megfelelően a királynő nyitja meg a versenyt és adja át a tiszteletdíjakat. A versenypálya adottságaiból adódóan a díszpáholyból a jártatóba vezető utat a királynő a közönség között teszi meg, ám minden külső ceremónia nélkül. Így hát ha valaki éppen a Pimm’s-es pohárral a kezében belefeledkezik a társasági életbe, lemarad erről az aktusról – tehát II. Erzsébet átvonulását csupán néhány külföldi turista kísérte figyelemmel.

II. Erzsébet a nép között

Magát a versenyt az a FAYR JAG nyerte meg, aki a tavalyi ascoti meetingen egy 29 lovas hendikep mezőnyben tudott győzedelmeskedni, most pedig már a Group 1-es lovak voltak mögötte.

Royal Ascot lóverseny
Royal Ascot számokban (vendéglátás felsőfokon)

A lóversenypályán 4000 főnyi személyzet gondoskodott a vendéglátásról. A pályán található 115 bárban a következő mennyiségű ételt és italt fogyasztotta el öt nap alatt az összesen 300 ezer főnyi közönség: 150.000 üveg pezsgő, 100.000 üveg bor, 14.000 üveg Pimms, 3,4 tonna marhahús, 6,7 tonna lazac, 7500 db homár, 5 tonna eper, 2000 hordó sör.

Az összesített fogadási forgalom (csak a totalizatőr): 8.540.000 font, ami több, mint 3 milliárd forintnak felel meg.

2004. októberétől az Ascot racecourse egy 20 hónapig tartó felújítási munkálaton esik át, melynek költsége 185 millió font lesz. Jövőre a világ leghíresebb lóversenyének tartott Royal Ascotot Yorkban tartják.

Forrás: Fogadas.net

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés