keresés a lovardák között


Halápi Roland - lovas rekorder, lovas kaszkadőr

Halápi Roland

Lovaskaszkadőr. A kisorosziban élő fiatalember a hétköznapokban lótartással, lótenyésztéssel, kaszkadőr-bemutatókkal és bikarodeóval foglalkozik.

2008 szeptemberében egy cikkre felfigyelve vette fel a kapcsolatot a Guinness Rekordok Könyvének magyarországi kiadójával, a GABO Kiadóval. A beszélgetések először arról szóltak, hogy Roland egy kaszkadőr akcióval tiszteleg majd a GWR Nap előtt, de a koncepció hamar megváltozott. Néhány nappal később már rekordot akart felállítani. Először az volt a terv, hogy a kaszkadőrt védőfelszerelés nélkül húzza maga után egy ló – lehetőleg minél messzebb. Később a Guinness ragaszkodott a védőfelszereléshez és a rekord koncepciója is megváltozott kissé, így végül a 2008-as GWR Napon Roland különleges rekordot állított fel: 472,8 méteren keresztül vonszolta maga után egy ló, miközben nyaktól bokáig lángolt a ruhája.


A 2008. november 12-én felállított rekord azért is különleges, mert Roland volt a világon az első, aki a hasonló kategóriában Guinness-rekordot állított fel. A Guinness-rekord körülbelül kéthónapnyi felkészülést és rengeteg munkát igényelt: a rekordfelállítás lebonyolításában és a biztosításban mintegy húszan vettek részt.

Tovább a rekordról készült képgalériához >>

A Rekord azóta bekerült a Top 50 extrém rekord közé. Idén, 2011-ben November 17-én lesz a Nemzetközi Guinness World Records Day, ennek tiszteletére elevenítettük fel a történteket...

Személyes kontakt:
Halápi Roland +36 30 481-4748


További videók:
http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/33386
http://www.d1tv.hu/musorok/melanzs/melanzs_20081217
http://index.hu/video/?s=tag:hal%C3%A1pi_roland


Új Lovas Guinness rekord - immár hivatalos oklevéllel elismerve

Végre-valahára megérkezett a Guinness világrekordot hivatalossá tevő okirat, így Halápi Roland immár tényleges világrekorder: teljes testes égéssel ló által vontatva 472,8 métert tett meg! Gratulálunk!

Amikor két hónapja elkezdtük a felkészülést, mi sem gondoltuk, hogy rekord lehet. Csupán a Guinness Rekordok napja alkalmából szerettünk volna tisztelegni.

Aztán a Gabó kiadóval való egyezség után felvettük a kapcsolatot a Guinness Londoni irodájával, ezen belül Bánfi Andreával. Először az volt a terv, hogy védőfelszerelés nélkül, csupán a bemutatókon is látott kabátot meggyújtva megyünk minél többet, lehetőleg több száz métert.

Végül a Guinness megkért, hogy inkább használjunk védőfelszerelést, elkerülendő, hogy valaki ezt látva megpróbálja utánunk csinálni, vagy szimplán védőfelszerelés nélkül meggyújtsa magát.

Rábólintottunk, viszont kérték, hogy csökkentsük a távot 200-300 méterre és teljes testes égést produkáljunk, kivonva belőle a két kezet és a húzófelületet. Mondtuk részben rendben, de a táv maradjon 500 közeli, erre edzünk. Megállapodtunk. Kedd este már együtt volt a csapat, itt volt G, Fruzsi, Timi, Berta, Jani, egyedül csak Tama hiányzott, ő késett megint, így az utolsó eligazításra már nélküle mentünk ki. A helyszínen átbeszéltük, hogy kinek mi a dolga, ki hova állhat, illetve ki kivel tartja a kapcsolatot.

Ez úgy egy órába tellett, minden rendben volt, gondoltam jöhet az alvás, reggel pedig mehetünk készülni. Gondoltam én. Szemhunyásnyit sem aludtam, 200-szor átvettem fejben a bukkanókat, hogy hol mire kell vigyáznom, illetve mi történhet, mi lesz az egésznek a menete.

Elég gyorsan reggel volt, reggel még kaptam egy bíztató levelet Piroch Gabitól amiből egy részt ki is emelnék: Nem olyan régen itt volt a saumur-i lovasakadémia bemutatója az egyik expo pavilonban, a főgóré, egy alezredes a következőket fűzte a mondanivalójához:


"Mi semmi másra nem gondolunk, amikor dolgozunk, csak arra a több száz év óta, az első lovasedzőnktől hallott mondatra: egyenesen, előre, magabiztosan. Ez ránk is illik, különösen a lovaskaszkadőrökre..." Nagyon jól esett, sok erőt adott, csakúgy mint a végtelen sok sms, mail, hívás és jókívánság a fórumunkon.

Korán reggel a lányok megetették a lovakat, mi a Gergővel kiraktuk a molinókat és a Gabó Guinness World Record's 2009 tábláit. A hideg rázott amikor csináltuk. Kész voltunk mindennel, Zsuzsi lőtte a képeket a tanyán folyamatosan, majd megérkeztek Dörmer Csabáék a Fókusztól. Elmondtuk kinek mi az elképzelése és megállapodtunk, hogy egyik szponzort se vágják ki az anyagból, hiszen élő sportszerződésem van mindenkivel, beleértve a Gabó kiadót, az Ironclad-et és a Horze-t is, a Horfer Serleggel pedig hosszútávú megállapodásunk van, így ők is jelen voltak.

Egyből célba vették a szobámat és vették az anyagot. Először félve jöttek be az Újpest mezt felfedezve, de aztán megszokták... Vettük az anyagot, én pedig sorban le a cuccokat a polcról, hogy ne reklámozzunk... lekerül egy cigisdoboz, egy cukros és Atistól kapott, mit ne mondjak, elég nagy szerszámú görög hűtőmágnesem is, utóbbi a korai időpontban való vetítés miatt. Kimentünk, átnéztük a cuccokat, készítgettük a lovakat amikor is megjelentek a madarak.

Egész pontosan a Rescue24 speciális mentőalakulat két helikoptere Stofi, Ati és Győző támogatásával, azt egyből tudtam, hogy látványos belépő lesz, de ennyire jóra még én se számítottam. Közben befutott Balu is, arany sapkájában, természetesen tetőtől talpig ő is Horze cuccokban és Ironclad kesztyűvel: csapattag...

Megérkeztek a földi egységek is és elkezdődhetett az utolsó benti eligazítás. Mindenki mindent tudott. Profik. Megbeszéltük mivel oltsanak, mi lesz a menet, és fő segítőmmel, egyben legjobb barátommal, Janival mindent pontosan elmondtunk a tűzről is, próbagyújtást is tartva.

Irány a helyszín. Kint még egy eligazítás immár médiákkal felfegyverkezve, kint már várt az Index, MTI, Viasat, Origo, RTL Klub és még sorolhatnánk.
Szállingóztak az emberek, minden szponzor jelen volt, beleértve Bálint Dénest is a Quadmester.hu képviselőjét, aki a quadot biztosította, valamint a Gabó Kiadó vezetőségét a tulajdonostól az igazgatóig.
Már izgultam, de amikor elindultam produkcióm előtti utolsó utamra, akkor még megláttam az Ironclades kocsit is száguldani befele, így együtt volt a csapat.

Lementem és elkezdődött az öltözködés- Lefelé mindenkihez volt egy jó szavam és köszönetet mondtam mindenkinek személyesen a csapatból, de azt általában hozzátettem, hogy "utána találkozunk..."
Még a lovasokkal is váltottam pár szót, Bodnár Balázs champion barátom nagyon jól összehaverkodott Gyöngyszemmel, szemmel láthatólag Fruzsi is teljesen rendben volt Ánizzsal.

Kezdünk. 17 perc volt felöltözni, probléma nem akadt, Jani nagyon komolyan vette és minden specialista is. Amikor a hajamra kenték a lidocainos zselét még minden oké volt, kabát bekenve, gépek a levegőben aztán sokk...

Felvettem a szemüveget és a lidocaint belehúztam vele a szemembe ... semmit nem láttam ... Zsuzsinak szóltam csináljon valamit, mossuk ki, mert így gáz lesz, 20 másodperc alatt kész volt. Földre, Jani még odaszól Fruzsinak: "már csak rajtad múlik...."

Kötél kézbe indulás ... kellemes ... meleg ... forró ... 250 méter ... elmegyek anyum mellett ... 300 kijön elénk Balu ... teljesen jó minden, nagyon nagy ma a tapadás ... durrogok a földön, kemény és nehezebb a föld mint bármikor...

350 ... innen már jó ... kezdek örülni ... még megyünk, de Ánizs lassul ... Fruzsi ordít ... "Készülj"... 400 ... 450 ... izzok,kegyetlen forróság három helyen...

Fruzsi megadja a jelet: "Ereszd" ... durranást hallok ... és vége ... állunk ... lángolok ... oltsanak, hűtsenek ... várok ... jön a por ... a lángnak vége, alig kapok levegőt, de még szólok: "Hűtsetek!" ... füstölök ... kiégett 3 helyen a Nomex ruha, de kis sérüléssel megúsztam.
Ha Ánizs nem fárad el, lehet nem úszom meg ilyen könnyen. Akkor a belső ruha égett volna a Nomex alá pedig nem nagyon lehet beoltani ... csak ha levetkőztetnek ... az olyan 3 perc, ollóval ... kemény lett volna...

Felkelek kérdezik hogy vagyok ... mondom jól és megyek ... mérgesnek látszom, de Ánizshoz sietek, mi történt mi durrant? Megsérült? Aztán Fruzsi megnyugtat, elmerevedett, vagy elfáradt, semmi baja, már a répáért pöfög ... Balu is mérges ... azt hitte 500 fölé kell mennünk ... megnyugtatom, ez új Guinness Rekord! Mi durrant akkor?

Kiderül. A Kötél 3 szálból volt összefonva, kettő eldurrant azt halottam. Sétálok vissza kattognak a vakuk ... és egyszer csak taps ... minden jelen lévő tapsol és gratulál ... kicsordul egy könny is ... a felvételen hallatszik amit mondtam utána: "Nem nekem, az egész csapatnak!"
20 ember ezen a napon és két ló, így kell Guinness Rekordot felállítani, ilyen körítéssel.
Kint még riportok sora, élőben bejelentkezem az MR2 Petőfin ... Kapunk ajándék Könyveket a Gabótól ... nagyon jó volt minden.

Ígéretet kaptunk, hogy a csapat tagjainak is összeállítanak egy kis ajándékcsomagot ... Mindenkinek, mind a nyolc embernek a Halápi Team-ből aki jelen volt ... megérdemlik! A lovaknak én veszek majd vitaminokat és répát, a többi csapatnak, szponzoroknak pedig heteken belül tartunk egy nagy hepajt a lovardában, pezsgőlocsolással és bográcsozással ... meg természetesen oklevéllel ... Guinness Oklevéllel.

Még egyszer, hogy kiknek köszönöm és nélkülük nem jöhetett volna ez létre:

Nagy Zsuzsanna, Winkler Márton, Strohoffer Zsolt (Rescue 24), Koch Attila (Rescue 24), Borbély Sándor (tűzoltó), Kocsis Győző (pilóta), Pozsonyi Berta, Tábori Tímea, Egri János, G.Nagy Balázs, Szabó Fruzsina, Markó Zsolt, Nagyváry Andrea, Bálint Dénes (Quadmester), Müller Tamás (Horze), Kalkó József (Horze), Nagy István, Várlaki Tibor (Gabó kiadó), Bagoly Sándor (Ironclad), Hegedűs István (Go Fast!), Bánfi Andrea (Guinness ), Szujó Zoli (Rtl Klub), Dörmer Csaba (Fókusz), Halápi Istvánné, Molnár Csaba (Kisoroszi Polgármestere), Vadász Laci (Körzeti megbízott Rendőr), Bodnár Balázs, Szabó Jutka, Tálai Ági, Piroch Gábor, Tálai Gergely.

Cégek közül pedig meg kell említenem a szponzorokat, hiszen nélkülük jóval nehezebb lett volna:

Ironclad

Horze

Gabó Kiadó

Marmalade Grafika

Horfer Serleg

Quadmester.hu

Rescue24

és külön köszönet anyukámnak, a páromnak Tábori Timinek és Szabó Fruzsinak, Egri Janinak, G. Nagy Balázsnak és Ánizsnak!


Korábbi felhívás a rekordkísérletről:

Az a baj, hogy nem tudunk a seggünkön ülni... mindig kitalálunk valamit...
Most egy olyan  rekord a cél, mellyel megint a végleteket célozzuk meg.
Tudjuk, érezzük, hogy a bemutatók leglátványosabb része a húzás...ráálltunk erre az oldalra.

A Gabó Kiadóval kézenfogva próbáljuk elérni, hogy a rekordot, amelyet úgy határoznánk meg, hogy elvállalom, meggyújtva, teljes testes égést produkálva, minden eddigi próbált és bemutatott távolságnál nagyobbat teszek meg egy ló mögé kötve.

A távra csak becsléseink vannak, körülbelül 500-700-900 méteres távolság lesz (úgy gondoljuk ez az a határ, amit komoly sérülés, égés nélkül teljesíteni lehet). Ezt november 12.-én szeretnénk teljesíteni délután 14 órai kezdéssel. A Csapatra feltétlenül szükség van, többek között lesz egy előrehaladott biztosítás és még pár dolog. A biztonságomat a Rescue 24 garantálja.

A rekord kivitelezésére a Londoni Guinness Központ rábólintott, így hivatalos rekordkísérletet teszünk.

Kialakult a végleges csapat is:
- A húzó ló: Ánizs
- Húzó ló lovasa: Szabó Fruzsina
- Előrehaladott biztosítás és technikai tempó koordinátor: Gyöngyszem és Bodnár Balázs
- Biztosítók és specialisták vezetői: Strohoffer Zsolt, Koch Attila, Borbély Sándor
- Helikopter pilóták: Kocsis Győző, Strohoffer Zsolt
- Technikai Team: Pozsonyi Berta és Tábori Tímea
- A Csapatom részéről a segítők és biztosítóim: Egri János (Quad) és G.Nagy Balázs (Halápi Team busz)
- Az esemény hivatalos főfotósa: Nagy Zsuzsanna

A média jelenléte a hitelesítés szempontjából nagyon fontos lesz, bízunk benne, hogy minél nagyobb számmal lesznek jelen. Aki esetleg teheti, azt megkérjük hozzon magával kamerát illetve fényképezőgépet, hiszen minden felvétel fontos nekünk a hitelesítés szempontjából.

Szurkoljatok nekünk... most nem csak a vége lesz húzós...

Bármilyen felmerülő kérdést a halapilovarda@t-online.hu címen lehet feltenni.

Telefonos információ, kapcsolattartás és érdeklődés: +36 70 395 -0082

Képek az előkészületekről >>

Halápi Team

További hazai lovas rekordok

  • 1991. Szegedi Gábor: puszta 10-es
  • 1998. Kassai Lajos: versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor vágtatott végig a 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le és 4238,18 pontot gyűjtött össze. Tovább a cikkhez >>
  • 1999. Buch Viktor, Kecskeméti Kettesfogathajtó-világbajnokság: puszta 12-es
  • 2002. Kassai Lajos: reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során, közel 3000 lövéssel, 7126,05 össz-pontszámot sikerült elérnie. Tovább a cikkhez >>
  • 2003. május 23. Szegedi Gábor: puszta 14-es
  • 2003. Nagy András: a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban puszta 16-ost hajtott
  • 2007. Rippel Viktor és Rippel Ferenc: 1 perc 8 mp-ig tartotta meg egymást a száguldó lovasfogaton a Papp László Sportarénában a 2007-es Lovas Világkupán

Frissítve: 2011.11.17
Címkék: Halápi Roland, Guiness, rekord, lovas kaszkadőr

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés