keresés a lovardák között


A Bisbac jelenség

Bisbac Dániel már 15 éve a magyar lóversenyzés egyik meghatározó személyisége. Könnyebb összeszámolni azt, hogy mit nem nyertek meg még lovai, hiszen sikereit már ő maga sem tudja pontosan számon tartani.

Miért kezdett el lovakat futtatni?
Mielőtt lótulajdonos lettem, több mint húsz éven keresztül rendszeres látogatója voltam a lóversenypályának. Gyakran kijártam a lovakra fogadni, így a kilencvenes évek elején úgy döntöttem, hogy én is vásárolok magamnak egy versenylovat. Arra gondoltam, hogy lótulajdonosként ezáltal nagyobb rálátásom lesz a versenyeztetésre, így értelemszerűen több információhoz jutok és sikeresebben tudok majd fogadni. Ez a fogadási kedve egy bizonyos idő után számomra lassacskán elveszítette jelentőségét. A lovaim győzelmeinek jóval nagyobb volt a mámora, mint egy jó tikett, amivel régebben a nézőtéren nyerni tudtam. Ez után nem foglalkoztam fogadással, ma is már csak nagyon ritkán fordul velem elő, hogy pénzt tegyek egy lóra.

Mikortól emelkedett meg jentősebben istállójának ló létszáma?
Ez az évek során, lassan, fokozatosan történt, de igazából 1997-től, amikor a fiam rendszeresen kezdett el versenyezni. Saját lovaim győzelmei mellé, egy újabb plusz bódító erő volt, hogy a fiam győz a lovaimmal. Ez majdnem olyan érzés volt számomra, mintha én ültem a volna a sulkyn, és nyertem volna meg a versenyeket.

Gondolom az 1998-as év volt a legsikeresebb az Ön számára…
Ez így igaz. 1998-ban gyakorlatilag mindent megnyertünk. A fiam 130 versenyben győzött és hajtó champion lett. Megnyertük Belami nevű lovunkkal az ügető Derbyt és számos nagydíjban győzni tudtunk. Belami az év lova lett, és még az Ügető Kupát is sikerült megnyernie. Ezt a győzelem sorozatot azóta sem tudta senki utánunk csinálni, de még megközelíteni sem. Az eredményes évek után egy időre kivonultunk a lóversenyzésből. Néhány évvel később újra elkezdtem az ügető lovak futtatását, de már a fiam nélkül. ő sajnos nem akart visszakerülni a lóversenyzés világába. 2004-ben ismét Derbyt tudtam nyerni Hitelező nevű lovammal. Hajtója Szabó Krisztina volt, a magyar ügetőversenyzés első, és ez idáig egyetlen női derby győztese. Idén a Derbyben újra szép sikert értünk el, Jerez nevű lovam nagy meglepetésre az előkelő harmadik helyen végzett, hajtójával, Báthory Emesével.

Úgy tudom külföldön is versenyeztet…
Igen. Az egyik lovam Ausztriában fut, Gázsinak hívják, idén már kilenc versenyt nyert, ami eddig egyetlen magyar tenyésztésű lónak sem sikerült szomszédainknál. A másik lovam Németországban versenyez, Heldnek hívják. Már volt második, még versenyt ugyan nem tudott nyerni, de bízom benne, hogy hamarosan ez is sikerülni fog neki. Szeretném bebizonyítani, hogy tőlünk nyugatra is tud magyar tenyésztésű versenyló eredményes lenni.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Bízom benne, hogy lovaim a jövőben is eredményesek lesznek, hiszen a győzelem ízét nem lehet és nem is akarom megunni. Nagyon sok tehetséges, fiatal lovam van, remélem közöttük is lesz „egy Belami, vagy egy Hitelező”.

szerző: Tóth István

Tóth István további cikkei >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés