100 év a magyar lovassport történetéből II. kötet

Ernst József 100 év a magyar lovassport történetéből című műve 3 kötetből áll. A II. kötet a magyar lovassport két világháború közötti időszakát mutatja be, amelyet az író további 4 fő korszakra osztott.

Ernst József (1935-2017) a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karán végzett 1957-ben. 1954-ben bekapcsolódott az egyetem lovas szakosztályába, ahol lovagolt és versenyzett. Miután befejezte tanulmányait, dolgozott az Állami Békáspusztai Mén-és Méncsikó telepen, Budapesten lovatúrisztikai szervezőként, illetve a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Állattenyésztési Főosztályán. Sok tanulmányt készített, és több könyve is megjelent az állattenyésztés és lovasélet témakörben.

A 100 év a magyar lovassport történetéből kötetek nemzeti kincsnek tekinthetőek. A mű rendkívül részletesen bemutatja a magyar lovassport hullámvölgyeit, és hullámhegyeit. Tovább növeli a könyv hitelességét, hogy a szerző maga is lovagolt, és személyes kapcsolata volt sok korszakalkotó lovassal, és lovaglótanárral. Részletes képet kaphatunk az akkoriban működő lovasiskolákról, és azok hatásairól. A kötetet olvasva a történelmi háttér megismerésével együtt végigkövethetjük, hogyan fejlődött a magyar lovaskultúra odáig, hogy 1936-tól már a legrangosabb nemzetközi versenyeken is megjelentek a magyar lovak és lovasok, valamint külföldről is jöttek hozzánk tanulni.

Rendkívül gazdag képanyag színesíti továbbá a könyvet, amelyeket a szerző könyvtárakból, folyóiratokból, saját gyűjteményéből, és régi fotóalbumok rejtekeiből gyűjtött össze.

„A két világháború közti időben a lovaglás és a lovassport sokkal több volt, mint az olimpiai sportágak egyike, hiszen még a közlekedésben, a mezőgazdaságban és a hadseregben is mindennapi szerepe volt a lónak és lovaglásnak. Ennek csúcsa a hazai és nemzetközi díjlovaglás, -ugratás és militaryversenyek, valamint a négy olimpia (1924, 1928, 1932, 1936). Ezeken jellemzően vagy részt vettünk, vagy nem tudtunk részt venni. Ennek történeti, politikai vagy sportszervezési hátterét és okait szépen megvilágítja ez a könyv.” – Bodó Imre

A könyv mindhárom kötetét szívből ajánljuk minden lovasnak, hiszen fontos, hogy tisztában legyünk az általunk akár verseny, akár hobbi szinten űzött sportág történeti hátterével. Ernst József ezen művét olvasva teljesen világossá válhat mindannyiunk számára, hogy nem véletlen lett „lovas nemzet a magyar”. De nem csak lovasoknak, minden történelem iránt érdeklődő olvasónknak is bátran ajánljuk, hiszen ezt a könyvet olvasva, folyamatosan magunk előtt láthatjuk ezen kor hazai történelmi hátterét is.

A 100 év a magyar lovassport történetéből II. kötetét ide kattintva érheted el! >

2020.11.20. Thirring Lilla, Lovasok.hu

Hozzászólások