keresés a lovardák között


Hollandiában jártunk- Ügető Európa Bajnokság

Az idei évben Turbucz Sándor képviselte a hazai színeket Hollandiában, az Európa Bajnokságon. Az élményeiről, tapasztalatairól a fiatalembert faggattuk.

Várhidi Róbert az amatőregyesület elnöke volt olyan kedves, hogy elkísért Hollandiába, ezért nem kellet kellett utaznom. Nagyon szép, és minden igényt kielégítő felszereltségű faházakban helyeztek el mienket. Ahogy az már ismeretes Önök előtt három pályán hajtottunk; Wolvegában, Dundigtban és Alkmaarban.

Az első két helyszín nagyobb felépítésű, vegyes pálya volt, ahol az ügetőversenyek mellett, galopp futamokat is rendeztek. Wolvegában 1000 méteres, Dundigtban 1200 méteres, Almaarban pedig 650 méteres volt a pálya hossza. A versenypályák nagyon szépek és rendezettek voltak, de büszkén kijelenthetem, hogy nem néztek ki jobban, mint a mi hazai pályánk. Nem kaptunk túl jó lovakat, inkább olyan közepes szintű táltosokkal versenyeztünk. A különbséget úgy tudom leginkább Önökkel érzékeltetni, hogy mi versenyünk győztesének elegendő volt 1.17 körüli időt ügetni, de volt olyan futam, ahol a nyerő 1.10.2-ben győzött. Ennek ellenére úgy érzem, nem rendelkeznek sokkal jobb képességű versenyzőkkel, inkább csak a gazdasági helyzetük jobb, azonnal kifizetik a versenydíjakat, ezáltal a tulajdonosok lelkesebben futtatnak.

Az emberek számára a lóverseny egy kellemes, esti program, így a hétfő esti versenynapon többen voltak kinn, mint nálunk egész hétvégén. Itt is rendeznek póni versenyeket. A kistermetű lovakkal gyerekek versenyeznek, természetesen sokkal rövidebb távra, mint a nagyok.

Az amatőrversenyekben nehéz volt érvényesülni, igazából csak az tudott eredményesen szerepelni, akinek gyorsan kezdő lova volt, és már a startnál egy jó pozíciót tudott teremteni. A 650 méteres hosszúságú pályán pedig az teljesen elveszett, aki nem tudott az indításnál az elsők közé jutni, ugyanis itt három körös volt a verseny, ami hat kanyart jelentett. Az utolsó kanyarban, már a pálya szélén is akadt jelentkező, aki éppen előzni kívánt. A pálya hossza miatt egyébként itt csak maximum nyolc fős mezőnyök versenyezhetnek. A hangulata a versenyeknek nem volt éppen túl jó, mert elég veszélyesen hajtottak a többiek. A lovakat a helyszínen sorsolták ki a résztvevők számára, de sajnos a szerencse nem kedvezett nekem, mert egyik alkalommal sem sikerült egy jobb lovat kifognom.

Nem unatkoztunk kinn létünk alatt, mert nagyon bőséges volt a program, elvittek minket hajókázni, és még nagyon sok szép helyre. A lovas boltokat is végigjártuk, ami minden versenypályán volt. Igazából nem voltak felszereltebbek a hazaiaknál, inkább ügető centrikusabbak voltak. Nagyon élveztem az utazást, és minden amatőrtársamnak tudom ajánlani, hogy ha lehetősége nyílik arra, hogy külföldre látogasson versenyezni, ne szalassza el, mert felejthetetlen élményt nyújt, és ezen kívül megtudhatja azt is, hogy hol tartunk mi.

Hajdu Bíborka

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés