keresés a lovardák között


A Magyar Ügetőderby története

A Derby, mindenkinek ugyanazt jelenti, egy álmot, egy vágyat, titkos epekedést, hogy egyszer ő is tarthatja a kezében a kékszalagot, hogy egyszer az ő lova körül fog vadul kattogtatni megannyi fotós, az újságírók kulisszatitkokról faggatják majd, hogy hogyan lett derby nyerő a lovából. Aki viszont átélte ezt az érzést, az újra és újra akarja, megszállottan keresve minden évben egy olyan csikót, aki által újra harsogja a nevét a sajtó. Persze a tenyésztő is minden évben úgy neveli növendékeit, hogy azok a legjobb formában felkerülve a pályára, a maximumot tudják nyújtani. Egy tenyésztő számára különösen fontos, hogy neveltje Derby-t nyerjen, ugyanis, abban a pillanatban, mindenki tőle szeretne csikót vásárolni, hogy a derby győztes trénerhez vigyék, hátha jövőre az ő lovával halad át elsőként a Derby-n.

Tovább a 98. Magyar Ügetőderby oldalára >>

Az első Magyar Ügetőderby 1884-ben, 123 évvel ezelőtt került megrendezésre. Ez alatt a hosszú idő alatt sok minden történt, ezért csak a fontosabb állomásain állnék meg egy pillanatra egy mondat erejéig. Az első győzelem Andal nevéhez fűződik, aki magyar győzelme előtt Bécsben is megnyerte a Derby-t Akkor még a négyévesek versenyeztek a kékszalagért, és a táv is hosszabb volt, 3000 méter. 1892-ig folyamatosan küzdöttek a négyévesek ezért az egyedülálló győzelemért, amikor is 14 év szünet következett a Magyar Ügetőderby történetében. A hosszú kihagyás után 1906-ban már az Erzsébet királyné úti új pályán futottak újra a négyévesek, amit Levente nyert 1.28.9-es kitűnő időben. Levente követve Andal pályafutását szintén magyar győzelme előtt, Bécsben is diadalmaskodott. Ismét hosszú szünet, ami 1909-től 1923-ig tartott.

Az 1924-ben ismét megrendezésre kerülő Magyar Ügetőderby, bécsi mintára 3250 méteres távon folytatódott tovább. Ezt a versenyt sajnos nem magyar, hanem az osztrák tenyésztésű Coriolanus nyerte. A következő évben ismét elmaradt a Derby a Budapesti Ügetőverseny Egyesület kedvezőtlen anyagi helyzete miatt. 1930-ban 50 méterrel rövidítették le a verseny távját. 1933-ban ismét új helyszín, a Kerepes úti ügető pálya, - amire már csak azt mondhatjuk a mi jó, öreg, régi pályánk – ahol Primavera diadalmaskodott 1.27-es derbyrekorddal. 1945-ben ismét nem futottak a lovak a kékszalagért, ezután viszont megszakítások nélkül került megrendezésre, csak a helyszín, a táv és az évjárat változott az évek során. 1950-ben a táv 2600 méterre csökkent, és ezentúl a háromévesek kaptak jogot a Derby-ben való indulásra.

Ezt a versenyt Recorder nyerte Marschall Józseffel a sulkyjában 1.23.4-es csúcs rekorddal, amit 31 évig meg sem tudtak dönteni. 1991-ben 500 méterrel újra kurtítottak a távon. Gábor 1981-ben futott 1.23.1-es idejét, Sugárnak sikerült megdöntenie 1992-ben, majd 1995-ben újabb rekord született, amit Williams ügetett. Az ő 1.22.0-es rekordját Belami javította 1.18.8–ra 1998-ban, amit a Kerepes úti pályán meg sem döntöttek.  2004-ben ismét új pálya, új táv, és természetesen új résztvevők.

A Derby hossza 1900 méterre rövidült, ami természetesen új derby rekordot is hozott. Hitelező 1.17.6-os idejével ismét faragott az időn. Ez a győzelem, történelmi értékű is volt, ugyanis Hitelező a először haladt át győztesként a derby-n női hajtóval. Szabó Krisztina nevét, így az egész ország egy csapásra megismerhette. A hajtók közül Kovács Ferenc II tartja a rekordot hét győzelemével, őt Marschall József követi 6 nyeréssel. Fazekas Imre Kentish Boy-jal harmadik derby győzelmét aratta, Dénes Áron, Marschall István, Paulovicz János II. rendelkezik két győzelemmel.


Derbyk 1989-től 2007-ig

Ezzel a kis történelmi visszatekintéssel láthatjuk, hogy nincs előre lefutott verseny, nem csak az esélyesek győznek, mennyire válik be az esélylatolgatás, de emlékezni is jó.

1989.

Az Ó betűs évjárat vett részt a Derby-ben. A hajtók és idomárok névsorában olyan neveket olvashatunk, akik már vagy nincsenek köztünk, vagy már átadták helyüket a fiatalabb generációnak; Büki Gábor, Gosztonyi Dénes, Vorst József, Hévizy Ferenc II. Kiss, Kardos Béla, Papp Albert, Hofgart József, Eszes Mátyás, Szabó Miklós, Varsányi Ottó, Nedelkó János, Gróza János. Ölyvöt tartották egyértelműen első esélynek az idomárok, a hajtók és a fogadók is egyaránt, szaklap őrsvezetőt tippelte esetleges ellenfelének, akit Jáder László hajtott. Az idő hasonló lehetett a maihoz, hiszen 21, 24 fokot írtak aznapra, és a Derby ideje alatt a nap is elbújt a felhők mögé. Obsit vette a legjobb startot, őt Oidupus előzte meg, és a befutó elejéig vezetett is, de ott őrsvezető és Ölyv könnyen elhaladtak mellette. A versenyt a kimagasló esélyű Ölyv nyerte Hofgart Józseffel a sulkyjában, 1.25.3-as lefutási idővel mögötte őrsvezető és Oidupus ért célba, Jáder Lászlóval és Kardos Bélával. Hofgart József verseny előtt nagyon bízott lovában, és ellenfeleit is pontosan megjelölte, hiszen őrsvezetőt és Oidipust mondta.
Összegezve 1989-ben a nagy esélyes Ölyv abszolválta esélyét évfolyamtársai ellen. 

1990.

P betűs lovaké a főszerep ebben az évben. Panna, Pribék, Pojáca, Polly, Póz, Príma, Platina, Penészvirág, Pletyka, Peches, Parancsnoknő, Platán, Pamflett és Parcella az indulók névsora. Az idomárok véleménye az esélyes lovakról itt már megosztottabb. Penészvirágot szinte mindenki megemlíti, de Príma, Platina és helyenként Póz neve is felmerül. „Sokan meglepődtek, hogy Póz legyőzte Penészvirágot. A verseny után azt mondták Svecz elsiette, mert felvette a gyors Platinával a versenyt, ám visszapergetve a videofelvételt, jól látható, Penészvirág nem fáradt el, becsületesen küzdött, csak hát Póz gyorsabban közeledett a cél felé és egy hosszal előbb ért célba. Penészvirág legjobb formáját is túlszárnyalta, hiszen a 24.0-es idő 2600 méteren, jobb, mint a 23.6 2040 méteren” Mint az idézetből is látszik, meglepetésként hatott Póz győzelme Paulovicz mesterrel, pedig idomárja bízott lova győzelmében. Idomári bravúrként is elkönyvelhetjük ezt a Derby győzelmet, hiszen Pózt aggályos lábai ellenére sikerült erre a napra a legjobb formájába hozni.

1991.

Fülledt, meleg, időnként borongós időben zajlott le az ünnepi versenynap, ahol Ragtime, Rapid Hanover, Regina, Rendfőnök, Rézkaplapács, Rex Boy, Riporter, Richtofit, Restancia, Rhodesia, Rianó, Riga és Robaj mérte össze az erejét. Ebben az évjáratban is felmerülnek ló nevek, akik később klasszis verseny lovak lettek. Rianó idegen kézbe való eladását a mai napig is legnagyobb hibánként emlegetjük, de hát mit lehet tenni, ez van. Helyette lett egy Rendfőnökünk, aki idősebb korára is legyőzte a legjobbakat. Rianó viszont, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, jött, látott és győzött D. Blazsinnal a kocsijában. Mögötte Rhodesia és Riga ért célba.

1992.

Erre a Derby-re már én is emlékszem, nagyon izgalmas volt, hiszen mindenki Sámson (Borbély János) és Duchesse Daniela (Paulovicz János II.) összecsapását várta. Sámson hét startjából ötöt megnyert, kétszer helyezve volt, Duchesse Daniela pedig ötből öt győzelemmel vágott neki a Derbynek. Sugár (Fábián Zsolt) 18 startjából hétszer diadalmaskodott, és a két ló mögött a Derbykísérletiben harmadik helyezést ért el. A start pillanatában már felhörrent egyszerre a tömeg, hiszen Sámson, a legnagyobb favorit ugrott. Duschesse Daniella azonban nem akarta megvárni, míg korrigálják, ezért élre is tört. Sugár szintén jól kezdett, de egyelőre csak a negyedik helyen ügetett. 1000 méter után Sámson fezárkozott a hatodik helyre, a második kör közepén már Duchesse Daniela, Sugár és Sámson volt a sorrend. Az utolsó kanyarban Sámson, a befutó elején Sugár ugrott, de utóbbit Fábián Zsolt hamar parírozta. Duchesse Daniela vezetett, Sugár a nyomába eredt és lépésről, lépésre közelített. Paulovicz II. észlelte a veszélyt, ostorhoz nyúlt, de a ló már nem reagált, valószínű teljesen elkészül erejével, és Sugár így biztosan haladt el mellette. Sámson messzi harmadikként ért célba. Fábián Zsolt aznap a Pannónia Díjat is megnyerte Rendfőnökkel. Természetesen Sámson ezért a hibájáért többszörösen kárpótolta tulajdonosát.

1993.

Földi Péter, így írt a Derby után: „Nem volt még talán Magyar Ügetőderby, ahol ennyi egyforma esélyes lett volna, és ahol ennek ellenére ennyire egyértelmű lett volna a győzelem. Pedig a szintén bravúrosan felkészített és nagyszerű Telstar, rendkívül kemény ellenfélnek bizonyult, de az utolsó 100 méteren már csak egy ló volt a pályán.” És ez Claudio Ms. volt, Marschall Istvánnal.

1994.

A startnál Utánzó, Uruguay, Ügyvivő, Up Star, Utalványozó, Utazó, Ureáz, Ugo Bácsi, Új-Mexikó, Ürü, Ügyfél és Ultimátum. A szaklap és az idomárok Ügyvivőt tartották az elsőszámú favoritnak. Az első start jól is sikerült Huszár Lászlónak és Ügyvivőnek, de ezt 200 méterrel később lefújták. A második start is jól sikerült ugyan, de Ügyvivő a kanyarba érve ugrott, ezzel elveszítve minden reményét. Igen ám, de Huszár Lászlónak volt még a „tarsolyában”, hiszen Up Star Büki Gáborral biztosan vezetett, vele Ureáz vette fel a versenyt. őket Ürü, Utazó, Ügyfél és Utánzó követte. A célegyenesre még Up Star és Ureáz kettőse hozta a mezőnyt, de ekkor Büki Gábor gyorsított lovával, és jó egy hosszas előnyt szerzett. Kicsit húzott kifelé, így Ürü belül útra talált, fokozatosan közelített Up Starhoz, de végül, igaz éppen hogy, de Büki Gábor nyert. Török István óvás emelt a nyerő ellen szorítás címén, de a Versenyintézőség ezt elutasította.

1995.

Csupa elit ló a startnál, akik később a pálya legjobb lovai lettek; Virágos, Virginia, Vaslady, Vatikán, Allyhills Hico, Vidéki Kislány, Williams és persze Lantini, Varjas, Viki, Virtuóz, Hondo Star, Valhalla Vasgyúró. Az erős mezőny ellenére, a Derby eléggé kaotikusra sikeredett. Idézném a krónikást: „Már a start előtti parádé is bővelkedett izgalmakban, a közönség annak drukkolhatott, hogy a lovakat felvezető lovashuszárok egyike, földre kerülte után megtalálja-e kardját, s sikerül-e visszaülni a lovára. Ez nagy nehezen sikerül is neki, s nagy tapsot kapott a közönségtől, akárcsak a derby valamennyi résztvevője, akik közül többen nehezen viselték a még számunkra is meglepően népes, s lelkesen éljenző tömeget. Az első indítást a startautó „hiúsította” meg, mely nem tudott elindulni, az akkor még egészen nyugodtan viselkedő mezőny előtt, így kénytelenek voltak a fogatok visszafordulni. Ettől már Williams elég ideges lett, s a második kísérletre veszélyesen szökdösve közelített a startautóhoz, s keresztbe vágott az egyes és a kettes starthelyet elfoglaló fogatok között. Harmadszorra szintén Williams renitenskedett, s mivel összeakadt Vikivel, olyan balesetveszélyes helyzet alakul ki, hogy ismét kénytelen volt a starter lefújni az indítást. Negyedszerre a verseny egyik nagy esélyese, Allyhills Hico már galoppban közelítette meg a startautót, s még a startvonal elérése előtt visszaesett a mezőny végére utolsónak…” A versenyt végül Williams nyerte Kumor Péterrel.

1996.

Ismét egy jó évjárat, melyet igazol, hogy a későbbi legjobb, Zádor be sem jutott a legjobb tizenkettőbe. A mezőny: Addicted, Drewerful Speed, Zsoltány, Zöld Király, Zanussi, Lass Aktör, Zest For Life, Zefir Star, Zsigmond, Zen, Zsibárus, Zárda.  „Az idei Ügetőderby méltó volt a verseny rangjához csakúgy, mint a legszebb hagyományokhoz. Izgalmas, sportszerű versenyben győzött a pillanatnyilag legjobb teljesítményt nyújtó ló, és a kitűnő taktika. Marschall István másodszor szerezte meg a Derbygyőzelem semmivel sem összehasonlítható dicsőségét. Marschall István így vélekedett akkor a lóról: Hosszú volt az út, amíg a közepes származású 1.30-as átlagú „csúf kiskacsából” 1.20.9 mp-et  ügető Derbynyerő „hattyú” lett.  Bizonytalan jármódú, nehezen lábrakapó ügető volt, amelyben nem éreztem a klasszist. Mivel a kemény munka híve vagyok, Zsoltányt sem kíméltem hosszú órákat foglalkoztam a start gyakorlásával, a jármód javításával. És a ló egyszercsak megindult….” Ez is azt bizonyítja, hogy a kemény munkának meg van a gyümölcse.

1997.

Az előző évhez hasonló, nyugodt de izgalmas Derby-t láthatott a közönség, ahol Huszár László idomítottja Anikó Star ért célba elsőként Árkos Péterrel Árenda előtt. A mezőnyből Ámokfutó érte el a legnagyobb karrierjét, ami a mai napig tart is.

1998.

Korábbi és későbbi pályarekorderek, klasszisok a startnál; Bob do It, Belami, Brown Lady, Butterfly. Nem is okoztak csalódást annak ellenére, hogy a legesélyesebb Bob do It elugrálta minden esélyét. Az első öt helyezet 1.20. alatt ügetett, hiszen ifj. Bisbac Dániel 1.18.8-as új derbyrekorddal nyerte a versenyt, így Big River, Brown Lady, Butterfly és B.B. Action is 1.20 alatt teljesített. Sajnos hiába futottak a lovak szép versenyt, ebben az évben a közönség viselkedett sportszerűtlenül.

1999.

C betűs évjárat, eléggé kiegyenlített a mezőny. Crown Star, Cool River, Csábos, Coral Star és Mr Stallone esélyei szinte egyenlők voltak a nyerésre. De a startolók között volt még C'est La Guerre, aki később a magyar ügetőpálya, egyik legjobb lova lett. A szerencse ezen a napon Dénes Áronnak kedvezett, hiszen Csábos ismét jó kedvvel versenyzett és legyőzte évjárat társait. A fiatal idomár ezzel első Derby győzelmét könyvelhette el. A 85. Magyar Ügetőderby igazán színvonalasra sikeredett.

2000.

Ismét egy évjárat, melynek versenyzői később is bizonyították, hogy nem véletlenül kerültek a legjobbak közé. Az indulók később az is igazolták, hogy nem csak évjáratának voltak legjobbjai, hiszen itt volt, Diamond River, Detroit, Dániel, Dorottya, Dancing a Way, Diaboló Speedy, Dior vagy Dixiland, de Delila Do-re-mi, Duzzogó és Don Diego is sokáig hűségesen versenyzett. A versenyt Dániel és Deitroit küzdelme tette emlékezetessé.

2001.

Erzsébetváros, Erika, Expo, Elegant Yankee, Express, Effendi, Elegant Lady és Ebony Star, hogy csak a legjobbakat említsem az indulók népes táborából. ők a mai napig a legjobbak között futnak, bár egy komoly sérülés miatt Elegant Yankee-t már régen nem láthattuk. A szép mezőny ellenére, zűrősre sikeredett a 87. Magyar Ügetőderby. Nézzük hogyan látta belülről Dénes Áron "Az utolsó fordulóig jól alakult számomra a verseny, szerencsésen kimaradtam a második forduló előtti ütközésből is. Az utolsó forduló közepén az ugró Ebony Star miatt kijjebb kellett húzom lovamat, s eközben belül Erzsébetváros némi előnyre tett szert. Az egyenesbe érve ostorhoz kellett nyúlnom, de 80 méterrel a cél előtt már éreztem, hogy mi nyerünk. A lefutási idő jobb, mint amire számítottam..." Az "ütközés" áldozata, ha jól emlékszem Express volt Jónás Lajossal, aki jó pozícióban kényszerült feladni a versenyt.

2002.

Emlékezetes Derby volt a 2002-es, ismét, izgalmas kiegyenlített versenynek ígérkezett, hiszen Friderika, Frankenstein, Frivol, Freya, Fox Höjgard, Forever, Flinga is starthoz álltak. Frankenstein és Friderika közül várták a nyerőt, de Freya gyors kezdő révén megszökött a mezőnytől, és nagy meglepetésre haza is ért, Vicen Pállal a kocsijában. Üldözésére Friderika indult Varga Sándorral a két nagy esélyes közül, de utolérni már nem tudta.

2003.

Sajnos a tavalyi Derby-ben egy csúnya bukás is történt, ezért az első érvényes indítás után 700 méterrel le kellett fújni a versenyt. " ... a temetőoldalon Grand ugrott, ezzel megzavarva Gésát, aki szintén hibázott, és Gigi már nem tudta kikerülni a galoppozó kancát, ezért egymásnak ütköztek. Fábián Zsolt az ütközés miatt kiesett a kocsiból, a kanca pedig szabadon távozott." Szegény Gésa sokáig körözött még a pályán, de szerencsére sem neki, sem Fábián Zsoltnak nem történt semmi baja. A második start után már nem volt semmilyen zavaró tényező, sőt Grál-lovag Csordás Emillel és Goffy Sun Lakatos Csabával, olyan izgalmas 500 méteres finist produkáltak, hogy a 89. Magyar Ügetőderbyről nem is jut senkinek eszébe a bukás.

2004.

A legjobb 14 időteljesítményű hároméves mérte itt össze az erejét. A verseny előtti melegítésnél már lehetett érezni a hajtókon az idegfeszültséget, amit a verseny terhe, és a 2,5 millió Ft-os első díj nyomott rájuk. Nyoma sem volt egy halvány mosolynak sem, de hát ez érthető, hiszen egyéves munkájuk alig több, mint két és fél perc alatt eshet kútba, vagy éppen érhet be. Végre felhangzott a starthoz vezényszó, mire felsorakozott a 14 versenyző. Mindenki nagyon koncentrált, hiszen tizedmásodpercek alatt kell eldönteniük, hogy a megfelelő pozíciót válasszák, mert itt egy hibás mozdulat egy életre szól, hiszen jövőre nem próbálkozhatnak újra. Kedvezőtlen startszáma ellenére Hansa tört az élre, Kimmo Pekkalaval, aki szokásától eltérően start cél győzelemre törekedett. A második kör feléig biztosan vezetett, még az egyik nagy esélyes Houston sem tudta megközelíteni, amikor Szabó Krisztina kivette a lovát a mezőnyből, sebességet váltott, és mint egy szélvihar úgy elsöpört az egész társaság mellett. Élre állt, és biztosan tartva hatalmas fölényét, esélyéhez méltóan nyerte a Derby-t. A lányok ezzel történelmi győzelmet arattak, hiszen kanca már igen, de női hajtó még soha nem nyert magyar derbyt. Ezzel még nincs vége a dicshimnusznak, hiszen új derbyrekord is született, Hitelező megdöntötte Belami 1.18.8-as rekordját 1.17.6-ra, és megszerezte Szabó Krisztinának a 300. győzelmét is. Szabó Krisztina annak ellenére, hogy első esélyesként még nagyobb a terhe, tökéletesen oldotta meg ezt a feladatot is. A ló tulajdonosának Bisbac Dánielnek már másodszorra adatott meg a Derby győzelem mámora, hiszen Belami is az ő tulajdona volt.

2005.

Eljött a versenyek versenye, amire már olyan régóta vártunk, hiszen nagy várakozás előzte meg. Mindenki kíváncsian várta, hogy az elmúlt egy hónapban vajon melyik ló erősödött annyit, hogy megszorongathassa Illetményt, aki az eddigi korosztályos versenyeiben hatalmas fölénnyel verte társait. Ilyen bizalommal még egy ló sem indult a Derby-ben, hiszen nem volt olyan ember, aki már verseny előtt ne tette volna a takarót a lóra, és a babérkoszorút Tóth Lászlóra. Illetmény nem is okozott csalódást, a befutóban már magabiztos fölénnyel vezetett a társai előtt, így 200 méteren keresztül élvezhette, ahogyan 3500 ember biztatta őt a finisben. Mert úgy tűnt, hogy az emberek többsége ennek a hihetetlen képességű lónak drukkolt. És nem hiába, hiszen egy ilyen ló csoda, hét győzelméből, hatot Nagydíjban aratott. És ezzel a hatodikkal, a Derby-vel feltette a koronát a fejére.

2006.

A start pillanatában ugrott az egyik esélyes Justin, megismételve a Derby Kísérleti startját. Ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy Justin rendelkezhet bármilyen félelmetes második körrel, az övé már nem lehet a kékszalag. A villámgyors Jegyüzér állt az élre. Mögötte a favoritok, Jerez, Jungfrau és Juss helyezkedtek el. Az első kör végén Juss ugrott, mert az előtte lévő fogat hajtója annyira belemerült lova biztatásába, hogy közben megzavarta az esélyes kancát. A verseny azonban folytatódott tovább. Négy ló maradt versenyben, Jegyüzér, Jerez, Junior Jezsov és Jungfrau. Az utolsó kanyarban Jegyüzérből kezdett kifogyni a szusz, így a versenyben maradó hármas könnyedén kerülte ki a fáradó kancát az utolsó kanyarban. A befutóra érve Jerez került az élre, már látni véltük, hogy Jezsov és Jungfrau biztosan lefiniseli, már csak az volt a kérdés, melyikük végez előrébb. A fantasztikusan futó Junior Jezsov-ot végül könnyedén elhagyta a veretlenségét megőrző Jungfrau, és a Kétévesek Nagydíja után begyűjtötte a háromévesek és a magyar ügető legértékesebb versenyét a Derby-t is. 

2007.

Az idei Derby-ben most nem ért sérelem senkit, mindenki tisztán és becsülettel vett részt a kékszalagért folyó küzdelemben, így méltón nézhette az RTL Klub jóvoltából egész Magyarország. Végig látványos versenyben volt részünk, ahol mindenki megtette a tőle telhetőt, hogy megnyerje a Derby-t. De most nem borult a papírforma. Kámea és Kenőpénz gondoskodtak a gyors kezdőtempóról. A korántsem lassú iram ellenére Kudo Star, aki nyomában szorosan ott ügetett Kentish Boy, majd Kádor könnyedén megkezdték a zárkózást, az istálló felőli egyenesben. Míg Kudo Star és Kentish Boy könnyedén kikerülte a mezőnyt, addig Kádor már nem volt olyan friss, ezért ő eléggé kisodródott az utolsó kanyarban, elveszítve ezzel a csatlakozást a két másik favorithoz. Kentish Boy azonban még tudta fokozni az iramot, ezért könnyedén hagyta el a Kanca Díj nyerőjét, és fölényesen nyerte a 93. Magyar Ügetőderby-t. Kudo Star második helyezésére nem volt veszélyes senki, míg a harmadik helyre, a falról kiszabaduló Kelta Király jött fel. Kádor most nem volt olyan erős, mint az eddigi versenyeiben, ugrott a befutóban, elveszítve ezzel a helyesélyét is.

Hajdu Bíborka

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés