A súlyos patarák is gyógyítható!

Sajnos sokszor előfordul, hogy egy-egy súlyos, gyógyíthatatlannak tűnő betegség esetén a lótartók lemondanak szeretett patásukról, azonban sokszor bebizonyosodott már az is, hogy az ilyen reménytelen esetekben is a megfelelő kezeléssel, kitartással és gondoskodással életeket lehet menteni.

Mindezt remekül bemutatja a Pannon Lógyógyászat egyik esete, melyben egy súlyos patarákkal küzdő lovat kezeltek sikeresen.

Egy jobb hátsó végtagra sántító fiatal hidegvérűt szállítottak be klinikánkra a 2023-as év végén. A sánta végtag patájának nyírja és ementáli sajtra emlékeztető sarokvánkosai légylárváktól hemzsegtek. A teljes nyír területén bűzös degenerált, karfiolszerű nem keratinizált puha masszát találtunk (1. fotó).

A bal hátulsó és jobb elülső patája is érintett volt, de kevésbé súlyos mértékben. Az állat súlyos patarákban szenvedett.
Mivel a ló nem volt megfelelően emberhez szokva, ezért Gémesi Tamás kovács kollégával együttműködve, altatásban elvégeztük a végtagok pataszabályozását, és az érintett végtagok lárvamentesítését, továbbá a degenerált szövetek teljes eltávolítását(2. fotó, 3.fotó).

A műtétet követően megkezdődött a végtag speciális kemoterápiás készítményt és antibiotikumot is tartalmazó, regenerációt támogató pasztával történő kezelése. A kötéseket 2 naponta cseréltük, összesen 10 alkalommal.

Az állat szájon át is kapott megfelelő antibiotikumot, illetve Lamigard (Equine America termék) gyulladáscsökkentő/szabadgyök kötő hatóanyagot tartalmazó szaruregeneráló takarmány kiegészítőt.

A kezelések hatására elindult a normál szaruképződés (4 – 6. fotó).

Amint lehetett, az állat biztonságos és könnyen kezelhető patacipőt kapott (7. fotó).
Jelenleg a ló már karámozik, és a nyír újra teherbíró, eredeti funkcióját visszanyerte (8. fotó).

Az intenzív kezelési folyamat kb. 3 hónapot vett igénybe.

Szeretnénk tiszteletünket kifejezni a tulajdonosnak, hogy vállalta a kezeléssel járó nehézségeket. Az eset kialakulásáról nem ő tehetett, rajta kívül álló okok vezettek a súlyos betegséghez. Amint nyilvánvalóvá vált számára, hogy milyen állapotban van a lova, azonnal cselekedett.
Köszönettel tartozunk Gémesi Tamás kollégánknak, aki mindig azonnal rendelkezésre állt, amint szükség volt a munkájára, továbbá klinikánk asszisztenseinek, akik kezes bárányt faragtak a kevéssé szocializált, ámbár annál nagyobb egóval rendelkező „kis” termetű páciensünkből.

Amit üzen az eset mindenkinek, igen egyértelmű: patapucolás és lelkiismeretes patkolókovács rendszeresen! Illetve a nagyon súlyos patarák esetében sem szabad lemondani az állatról, mert a megfelelő és gondos kezelés nagy számban eredményt hoz. Ilyen esetekben is állunk szíves rendelkezésükre.”

2024.06.26
Fehér Sára
Pannon Lógyógyászat

Hozzászólások