Mire figyelj, ha lovat vásárolsz?

Tudatos lóvásárlás

A lóvásárlás mindig egy nehéz kérdés. Rengeteg a kockázati tényező, nem ismerjük a ló előéletét, olykor még az aktuális tulaj sem tud róla mindent.
De akkor mit is érdemes tenni, hogyan érdemes eljárni?
Elsősorban nézzünk meg több lovat, ne az elsőre csapjunk le.
A lovat próbáljuk meg magunkhoz és a szakágunkhoz választani (lovaglási stílusban, adottságokban, alkatban).

A lovat mindenképpen próbáljuk ki. Itt érdemes egyrészt már a nyergelésben is részt venni, sőt akár mi magunk pucoljuk és nyergeljük a lovat. Vannak, aki felnyergelve várják a próbalovast, ez azért nem feltétlen előnyös vásárlóként, mivel lehetnek olyan rossz szokások, melyek a pucolás, nyergelés során jönnek elő. A ló személyiségéről sokat megtudhatunk már ekkor is. Mennyire készséges és figyelmes a körülötte mozgó lovasra, esetleges heveder iszony, hátfájás is ekkor már látható lehet (később még szó lesz róla).

Ezután érdemes a pályára is a lovasnak kivezetni, itt is a ló figyelmessége, rebbenékenysége az, amit láthatunk.

A lovaglásnál szintén sok mindent megállapíthatunk, sőt. Láthatjuk, hogy a ló milyen tempóval melegszik, ferdeségre, esetleges sántaságra szintén fény derülhet. Lovaglásilag természetesen szintén legyen meg az összhang, de ez már egy külön téma.

Munka után a pulzus, illetve légzésszám visszaállásából tudunk következtetni a ló kondíciójára is, ami mutathatja, hogy mennyire tartják munkában.

Ha a lóval elnyeritek egymás tetszését, akkor érdemes átvizsgáltatni a lovat. Ezt mindenképpen ÁLLATORVOSSAL végeztessük el. Egy ló vételárához képest (ha olcsóbb kategóriát nézünk is) nem nagy tétel egy állatorvosi átvizsgálás, mindazonáltal sok mindent meg tud mutatni, melyet nem látnánk és fontos lehet a ló jövője szempontjából. Ezek nem feltétlen kizáró tényezők, viszont a vételárba érdemes lehet egy egy kezelést, terápiát belekalkulálni, melyet az állatorvos tud megmondani.

De mit érdemes megkérdezni, megnézni mielőtt kérjük az átvizsgálást?

  • Kérdezzünk rá a ló papírjaira, előéletére (milyen eredményei vannak, versenyzett e, volt e előző tulaja).
  • Volt-e a lónak korábbi sérülése, betegsége, problémája, mely kezelést igényelt? Esetleg volt e műtve, kórházban kezelve?
  • A választott szakágban milyen szinten van képezve, illetve jelenleg munkában van e?

Ha minderre kielégítő választ kaptunk, akkor kezdetlegesen mi magunk is átnézhetjük a lovat.
Elsősorban egy vizuális vizsgálattal érdemes kezdeni. Szemrevételezzük a lovat, van e rajta látható asszimetria, hipertrófia, atrófia, külsérelmi nyom, heg.

Ezután érdemes pár aktív nyújtást elvégezni, kicsit laterálisan megnyújtani tarkóból, nyakból, hátból. Itt szintén láthatjuk, ha asszimetria áll fent, ilyenkor az egyik oldalra kevésbé nyújtható a ló.

Továbbá nézzük meg, hogy a lónak van e esetleg érzékeny pontja, főkén a hát thoracalis, illetve lumbalis szakaszán (mivel ezek a legáltalánosabbak), de nézzük meg mindenhol, hiszen bárhol lehet érzékenysége, mely utalhat korábbi, vagy jelenleg fennálló problémákra.
Ha mindezek után úgy gondoljuk, hogy ő az a ló, akit társnak szeretnénk, akkor mindenképp hívjuk ki az állatorvost, hogy végezzen el egy átvizsgálást, mely során a rejtett problémákra is fény derülhet (vagy bármire amin esetleg átsiklottunk).

Fontos alaposnak lenni amikor lovat vásárolunk, nem csak az anyagi tényezők miatt, hanem mert a lónak sem tesz jót ha vásárlást követően derülnek ki olyan problémák, melyek befolyásolják a használatát, esetleg továbbadáshoz vezetnek, és kezdődik minden elölről.

2024.06.26
Szerző: Dobos Áron, FEI képesített ló masszázs terapeuta (FEI PET)
SmartHorseMassage
Képek: HSB fotók

Hozzászólások