Rolex FEI Díjugrató Világkupa 2011/2012 – Lyon

Rolex FEI Díjugrató Világkupa 2011/2012
Lyon, Franciaország

Lyonban nyert az Európa Bajnok

 

A Rolex FEI Világkupa sorozat a franciaországi Lyonban folytatódott október végén. Itt nem csak díjugrató versenyt, hanem a díjlovas szakág Világkupa-sorozatának állomását is megrendezték. Díjugratásban Rolf-Göran Bengtsson és Casall la Silla, míg díjlovaglásban Ulla Salzgeber és Herzruf’s Erbe nyerték meg a Világkupa számokat.

Frank Rothenberger nehéz pályát épített a legjobbaknak, például a hármasugrásban egy széles oxer után két vágtaugrásra két meredekkel, közöttük egy vágtaugrással és az utolsó elem érkezési oldalán vizestálcával, ami több lovason kifogott. Az összevetésben a legérdekesebb a 270 fokos forduló volt két meredek között.

Steve Guerdat egy új lóval, Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) nyergében rögtön lenullázott, pedig az első versenyükön még az első ugrást sem tudták megugrani. Az összevetésben szép és gyors pályával feladták a leckét a többi résztvevőnek.

Pius Schwizer, korábbi világranglista-vezető, az első két forduló megnyerése után most Carlina-t pihentette, és Verdi III-mal nem volt szerencséje, így nem kerülhettek az összevetésbe, bár az összesített Világkupa ranglistát továbbra is vezetik.

Az idén 62 éves Michel Robert és a 2009-es Global Champions Tour döntőjének megnyerése után „vágtázó pénzesszekrény”-nek nevezett Kellemoi de Pepita (Voltaire x Jalme des Mesnuls) is hibátlanul mentek az alappályán és az összevetésben is. Kevin Staut, korábbi Európa Bajnok és világranglista-vezető Zeta de Hus nevű lován (Zandor Z x Atlantus Z) is hasonlóan jól ment, ám némileg gyorsabban, így ők a negyedik, míg előbbi páros az ötödik helyen zártak. A francia közönség örülhetett a hazai lovasok jó eredményének, ám a képzeletbeli dobogóra sajnos nem tudtak kerülni.

Rolf-Göran Bengtsson, a 2011-es Európa Bajnokság győztese az összevetésben a 270 fokos fordulóban tudott legtöbbet faragni az idejéből Casall la Silla-val (Caretino x Lavall I), ahol nagyon folyamatosan, 8 vágtaugrásból megfordultak. Bár a második meredeknél némi szerencséjük volt, hiszen eléggé kilengett a rúd a kanálban, ez azonban a végeredményen nem változtat, hanem átvették a vezetést az idejükkel, amin már nem igazán lehetett sehol sem javítani.

Katharina Offel egy nagyon gyors lóval, Cathleen-nel (Cordobes I x Ramiro’s Son I) 7 századdal meg tudta közelíteni a vezető időt. Utolsóként Ludger Beerbaum és Gotha érkezett az összevetésbe. Nagyon szép és rövid fordulókkal mentek egészen az utolsó akadályig, amit sajnos leütöttek, így a hetedik helyen zárt a páros.

Eredmények

Alappálya

Össze-vetés
hibapont

Össze-vetés
idő

 Pénz-díj   

1. Rolf-Göran Bengtsson Svédország Casall la Silla

0

0

40,88

60 000 €

2. Katharina Offel Ukrajna Cathleen 28

0

0

40,95

40 000 €

3. Steve Guerdat Svájc

Nino des Buissonnets

0

0

41,62

30 000 €

4. Kevin Staut Francia-ország Zeta de Hus

0

0

42,64

20 000 €

5. Michel Robert Francia-ország

Kellemoi de Pepita

0

0

43,56

15 600 €

6. Denis Lynch Írország Lantinus 3

0

4

41,06

10 000 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.04.20.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások