Overdose jövőre is versenyezhet, 2014 előtt nem megy ménesbe

Overdose jövőre is versenyezhet

2014 Előtt Nem Megy Ménesbe

 

Bár Németországból komolyan érdeklődnek Overdose iránt, de úgy döntöttünk, hogy jövőre még biztosan nem adjuk ménesbe, bízunk benne, hogy az egészségi állapota meg fogja engedni, hogy versenyben fusson – mondta Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak.

Nem fogják erőltetni, de ha sikerül jövőre tréningbe állítani, akkor csapatának az a fő célja, hogy olyan versenyekben fusson, amik növelhetik a tenyészértékét. Mert a jövő évi lesz Overdose utolsó versenyszezonja, 2014-ben ménesbe megy. A cél Európa valamely vezető ménese, de csakis azzal a kikötéssel, hogy évente minimum 10-15 anyakancát Magyarországról vihessenek hozzá. Mikóczy ugyanis maximálisan elkötelezett abban, hogy Overdose tenyészértéke visszaköszönjön, és érezhető legyen a hazai versenylóállományban is.

Overdose egy éve futott utoljára, akkor Rómában nyert. Tréningben tartottátok a hongkongi meghívás reményében, a 92 nevezett lóból be is válogatták a 14-es mezőnybe, mégsem utazhatott egy adminisztratív szabály miatt. Majd elvittétek Dubajba, ahol még az előtt megsérült, hogy a neki tervezett három versenyből egyet is lefutott volna. Március 15-én hazaérkezett, azóta várjátok, hogy teljesen felépülve versenyt futhasson. Többen is felvetették, hogy talán időszerű a visszavonultatása, és legyen fedezőmén. Mivel a fedeztetési időszak február közepén kezdődik, a küszöbén álltok, hogy eldöntsétek, Overdose ménesbe megy, vagy marad a pályán, és nekivágtok vele még egy szezonnak.

Mikóczy Zoltán: A fedeztetési időszak mindig február 15-én kezdődik, és június végéig tart. Ez egy külön szakma, hiszen a fedeztetésben sok ló a versenydíjaknál is nagyobb pénzt hozhat. Minden tervezetten történik, jó előre megvan a menetrend, hogy ki kivel és mikor. Nemcsak a versenyeredmény, de a vérvonal is számít. Ez persze nem annyira látványos, mint a lóversenyzés, de jó lovak esetében általában legalább annyi pénz van benne, mint a versenyekben, esetenként akár kategóriákkal több is.

Angliában idén ősszel vonultatták vissza Frankelt, aki 14-ből 14 versenyt nyert (Overdose veretlenségi sorozata is a 14. versenyéig tartott). Frankel 14 versenyéből 10 Group I-es volt, valóságos nemzeti hős. A fedeztetési díja 125 ezer angol font. Ha azt vesszük, hogy 14 versenyével 3 millió angol fontot keresett, az átlagosan 215 ezer font. Azaz két sikeres fedezésből (ha csikó is születik belőle) többet keres, mint egy győzelemmel, tehát egy fedezési szezon alatt több pénzt hozhat tulajdonosainak, mint a teljes versenykarrierjével. Persze ez egy kiragadott példa, az összegben jócskán benne van a ló körüli hisztéria is, hiszen angol lónak hatvan éve nem volt az övéhez fogható veretlenségi rekordja…

Mikóczy Zoltán: A legújabb hírek szerint 130 lovat fog kapni.

Az 16 millió 250 ezer font, a versenyekben nyert összes pénzdíjának majdnem az öt és félszerese. Ha a 130-ból 115 fedezése sikeres lesz, az ötmilliárd forint, csak az első fedeztetési szezonban…

Mikóczy Zoltán: Ez a kezdő díja, ami még feljebb is mehet, ha a csikói nagyon sikeresek lesznek.

De akár nagyságrendekkel lejjebb is, ha az ivadékai nem hoznak elég jó eredményeket. Ugyanis pár év elteltével már sokkal inkább az utódok eredményei számítanak, mintsem az apamén versenykarrierje során elértek. Nézzünk pár sikeres sprintert. A kétszeres King’s Stand Stakes nyerő Equiano nyolcezer fontért fedez. Choisir 23 versenyéből 18-szor állhatott dobogóra, négy nap különbséggel egyazon Royal Ascoton nyert Kings’ Stand-et és Golden Jubilee-t és Ausztráliában is nyert Group I-est. Első 700 ivadékából 400 nyert versenyt, tehát a tenyésztésben is bizonyított. Ő jövőre Írországban fog fedezni, alkalmanként tízezer euróért. Ezek az összegek már jóval reálisabbak, mint Frankelé.

Mikóczy Zoltán: A tenyészmének menedzselése talán csak a Bajnokok Ligájában játszó legjobb focistákéhoz hasonlítható.

Akkor úgy tesszük fel a kérdést, hogy jövőre Overdose-zal inkább a fedeztetési díjakat, vagy a versenydíjakat célzod meg?

Mikóczy Zoltán: Jövőre még biztosan nem adjuk ménesbe, bízunk benne, hogy az egészségi állapota megengedi, hogy versenyben fusson. Viszont a 2014-es, azaz a jövő év utáni évre már úgy készülünk, hogy Overdose-t minél jobb fedezőménnek állíthassuk be valamely elismert európai ménesbe. Nem fogjuk erőltetni, de ha sikerül jövőre tréningbe állítani, akkor olyan versenyekben fusson, amik növelhetik a tenyészértékét. A tavalyi ascoti eredményére sokan felkapták a fejüket nyugaton is, mert ott messze nem szokványos, hogy egy ilyen komoly sérülést követően egy lovat pénzt és törődést nem kímélve visszahoznak ilyen szintű versenybe, hanem már korábban elviszik fedezni.

Azokban az országokban, ahol egymást érik a jobbnál jobb lovak, talán nincs is értelme.

Mikóczy Zoltán: Ott erős a konkurencia és túlkínálat van. Nálunk viszont évszázadonként csak néhány hozzá hasonló tehetségű ló akad. Ha semmi másért nem, már csak ezért is érdemes tenni még egy kísérletet, mert az utóbbi évtizedek többi hazai tréningben álló versenylova – akik előtt természetesen maximálisan megemeljük a kalapunkat, és nagy becsben tartjuk őket – de köszönő viszonyban sincsenek az Overdose által elért eredményekkel.

Magyar tréningből utoljára March Groom nyert német Group III-as futamot, még 1997-ben. Az elmúlt évek Magyar Derby-nyerői közül pedig Shamal Sally és Ostinato is csak utolsó és utolsó előtti helyekre voltak képesek olaszországi Group I-es versenyeikben – már az is nagy szó, hogy eljutottak ilyen rangos futamokba. Overdose viszont a 2013-as szezon elején már másfél éves kényszerű kihagyáson lesz túl, mit vártok, mit várhattok tőle?

Mikóczy Zoltán: Csak akkor fogjuk versenyre készíteni, komoly munkára fogni, ha az őt kezelő állatorvosi csapat is egyértelműen így foglal állást. Ha az egészségi állapota megengedi, akkor a 2013-as szezonban is fusson versenyt. Viszont tovább már egészen biztosan nem várunk, ezt követően fedezőménnek fog menni. Fedezőméni karrierjének építését ugyanis már célszerű az előző év közepén megkezdeni.

Szeretnénk Európa egyik vezető ménesébe adni, de persze csak azzal a kikötéssel, hogy évente minimum 10-15 anyakancát Magyarországról vihessünk hozzá. Abban ugyanis maximálisan elkötelezett vagyok, hogy Overdose tenyészértéke visszaköszönjön, és érezhető legyen a magyar versenylóállományban is.

Legyünk reálisak, a lóversenysport mai hazai állapotát látva nem várhatjuk el, hogy a nálunk lényegesen fejlettebb angol, francia, ír vagy német tenyésztésből ide hozzanak jó minőségű kancákat csak azért, mert Overdose itthon fedez. Annak, hogy az ő karrierje egyszer tenyészménként új lendületet vehessen, az egyedüli módja az, ha olyan helyen áll, ahová a kontinens legfejlettebb lóversenysporttal rendelkező országaiból is szívesen hoznak hozzá kiváló kancákat.

Mennyi esélyt látsz arra, hogy egy ilyen ménesbe kerülhessen?

Mikóczy Zoltán: A német lóversenyzés két meghatározó személye, Gerhard Schöningh úr, a berlini pálya tulajdonos-igazgatója, és Andreas Jacobs úr, a baden-badeni pálya többségi tulajdonosa is szeretnék elérni, hogy Overdose majd Németországban fedezzen. Az ő szavuk sokat számít.

2012.11.29.
Forrás: Pannoniaoverdose.hu
Frissítve: 2023.03.10.
Fotók: Canva

Hozzászólások