Magyar reining sikerek Ausztriában

Magyar reining sikerek Ausztriában

2012.11.02-04., Wiener Neustadt

 

November 2. és 4. között Wiener Neustadtban a Schulz Training Centerben került megrendezésre az idei versenyszezon utolsó western lovasversenye, mely az osztrák bajnokság bajnokavatója és akkreditált AQHA verseny is volt egyben.

A hideg és nedves idő ellenére rendkívül sok ló-lovas páros döntött úgy, hogy kihasználja a téli felkészülési időszak előtti utolsó lehetőséget arra, hogy megméresse magát halter, pleasure, trail, horsemanship, illetve reining versenyszámokban. A nagyszámú osztrák és szlovák  résztvevőnek köszönhetően igen erős színvonalú versenynek lehettek tanúi a látogatók.

Magyarországot a Boldog Ló Farm két lovasa, Banovics Fanny és Peter Kozuch képviselte három reining versenyszámban Smart Ebony Orima (5 éves Quarter Horse herélt) és JF Sugar N Tari (6 éves Quarter Horse kanca) nyergében. Mindkét lovas meglehetősen nehéz helyzetben volt, hiszen köztudott, hogy mind az osztrák, mind pedig a szlovák versenyzők magas szakmai színvonalon, jól képzett lovakkal versenyeznek. Ennek ellenére a magyar versenyzők, a lovak tulajdonosai, illetve a trénerek elmúlt időszakban végzett áldozatos munkája meghozta a várva várt eredményeket a nemzetközi mezőnyben.

JF Sugar N Tari Peter Kozuch-al (a Boldog Ló Farm tehetséges, fiatal trénere) az Open mezőnyben Senior reiningben 6. helyezést ért el. Olyan trénerek ellen versenyzett, mint Marcus Morawitz és Miroslav Biniari, akiknek a neve a reininget ismerők előtt meglehetősen ismerten csengnek.
Bíró Adrienn, a ló tulajdonosa elmondta, hogy azért is különösen büszke Tari és természetesen a lovas eredményére, mivel a ló az elmúlt négy hónapban marhás versenyszámra lett tréningezve, nem pedig reiningre, ám ennek ellenére nagyon szépen helyt állt ebben a nehéz mezőnyben.

Smart Ebony Orima ugyancsak Peter Kozuch-al állt rajthoz a nagy presztízzsel bíró osztrák reining Maturity-n, az 5-6 éves lovak versenyén. A csapatot támogató, jelenlévő magyar szurkolók nem kis örömére egy kitűnő lovaglásnak köszönhetően a harmadik helyet szerezte meg a páros, ami önmagában is nagyszerű eredmény.
Bacsó Beáta a Boldog Ló Farm képviseletében szintén nagyon elégedett volt a tréner által nyújtott teljesítménnyel.

„A 2013-as évben terveink szerint minél több nemzetközi versenyen szeretnénk részt venni, hiszen a ranchon számos ifjúsági és felnőtt versenyző edz Peter irányításával. Jelenleg négy olyan 3-4 éves ló van tréningben, melyek a napi munka alapján a 2013-as Futurity-n eredményesen szerepelhetnek majd. Úgy érzem, hogy elindult nálunk egy olyan folyamat, ami bizakodásra adhat alapot a reining jövőjére nézve!”

A reiningesek ifjúsági versenye magyar szemszögből bravúros eredménnyel zárult: a szurkolók hangos ovációjától kísérve, Banovics Fanny ugyancsak Smart Ebony Orimával az első helyen végzett, maga mögé utasítva a már több éves versenyzői múlttal rendelkező lovasokat.

„Korábban díjlovaglásban versenyeztem. Egy western istállóban, mint amilyen a BL Farm, azonban szinte törvényszerű, hogy az ember már csak kíváncsiságból is kipróbál egy western lovat. Az élmény meghatározó volt, ezért vagyok most itt. A versenyek hangulata teljesen más, mint a díjlovaglásban: a zene és a hangos drukkolás nagyon inspiráló, amikor benn vagyok a pályán. Nagyon összetartó, egymást támogató kis csapat a miénk. Segítjük egymást, elmegyünk szurkolni a másikért, még akkor is, ha éppen nem indulunk, ezért minden verseny nagy élmény! Úgy érzem, hogy nagyon jól döntöttem, amikor a reininget választottam”- mondta mosolyogva a 17 éves versenyző.

A következő western versenyszezon 2013 március utolsó hétvégéjén kezdődik a Schulz Training Centerben megrendezésre kerülő versennyel.
Sok hasonló sikert kívánunk a magyar reining lovasoknak 2013-ra!

2012.11.13. Kovács Dóra
Frissítve: 2023.04.20.
Fotók: Canva

Hozzászólások