Nagy Czirok László – Lótartás a Kiskunságon

Megjelent a Kiskunhalasi Thorma János Múzeum új könyve Nagy Czirok László-Lótartás a Kiskunságon címmel. A szerzőtől fél évszázada már jelent meg könyv a kiskunsági pásztoréletről, majd a betyáréletről. A most megjelenő kiadvány a kiskunsági paraszti lótartást mutatja be 16 fejezetben.

Még 8 illusztrációnk van a könyvről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Megrendelhető:

A Kiskunhalasi Thorma János Múzeumban megvásárolható.
Ára: 2 800 Ft
Rendelés esetén: 3 800 Ft, postaköltséggel együtt.
E-mailben: muzeum@halas.hu vagy
telefonon: (77) 422 864

A Bukikonyv.hu-n megrendelhető.
Ára: 3 800 Ft

A könyv terjedelme 165 oldal, kemény fedeles borítóval.

Nagy Czirok Lászlóban már gyermekkora óta megvolt az érdeklődés a pusztai-, a paraszti- és a pásztorélet iránt. Kiskunhalas helytörténete, életmódtörténete foglalkoztatta a leginkább. Többek között foglalkoztatta a céhek, tanyák, malmok, népi természetismeret, hiedelmek, népszokások, népdalok. Több könyve megkerülhetetlen alapvető szakirodalom a mai napig a néprajz bizonyos területein.

A szerző Lótartás a Kiskunságon című munkájában levéltári kutatások és idős emberek visszaemlékezései alapján dolgozza fel kiválasztott témáját. A tizenhat fejezetbe csoportosított ismeretek a 18-19. század és a 20. század első fele kiskunsági lótartásának teljességét tükrözik, amit gazdag képanyag egészít ki. A képek révén megismerhető a lovak gondozása, szaporítása, nevelése, betegségei és a pásztorépítmények is. A lovakat nemük, fajták, koruk, termetük szerint is felsorolta a szerző.

2015.08.27.
Forrás: Wikipédia, Baon.hu
Illusztrációk: Bukikonyv.hu

Hozzászólások