Mentsük meg a metszőfogakat is!

Egy újabb siker történet a Pannon Lógyógyászati klinikán.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a lótartók nem veszik észre ha baj van, így a ló nem kapja meg időben a megfelelő kezelést. Éppen ezért kell időszakosan ellenőriztetnünk lovaink egészségi állapotát egy állatorvossal, a fogakét is, különösen időskorban mivel meglehetősen gyakoriak a korral járó betegségek.

A klinika megosztotta velünk egyik lófogászati sikerét, mely bizonyítja, hogy nincs reménytelen eset.

“A múlt héten egy kedves idős, 24 éves lovat hoztak be klinikánkra, melynek egy domináns lóval való összetűzést követően eltört a 101-es metszőfogának koronája. Az idegcsatorna megnyílt, szennyeződött (1.kép). A 102-es 103-as fog kismértékű instabilitást mutatott, de épek voltak.

A tű vége mutatja a trauma miatt megnyílt pulpacsatornát.

A trauma egy héttel a kórházba szállítás előtt történt. Röntgen vizsgálattal látható volt, hogy a sérült fog gyökércsúcsának környezetében tályog kezdett kialakulni. Az idegcsatornába helyezett hedstrom file szabályosan futott végig a csatornán (2.kép(rtg, jelöli nyíllal, a hedstromot és a tályogot)).

2 kép: A tályog és a Hedstrom file a röntgen felvételen.

A klinikánkon elvégeztük a pulpacsatorna (idegcsatorna) tisztítását, speciális nem irritatív, de törmelékoldó reagensekkel, majd szintén nem irritatív, de minden kórokozót elpusztító sterilizáló oldattal fertőtlenítettük a gyökércsúcs környezetét. Ezt követően, két rétegben ideiglenes töméssel zártuk a pulpacsatornát (3.kép).

Ideiglenes tömés.

A megfigyelési időszakot követően az állat haza mehetett. A végleges tömésre az ideiglenes tömést követően 3-6 héten kerül sor.

A metszőfogak megőrzése, mint bármely más fogé rendkívül fontos, hiszen idős korban minden fog aranyat ér. A beavatkozással számos szövődményt tudunk elkerülni, melyek közül az egyik legfontosabb a metszőfogak közötti foghézag és a következményes fogmeder gyulladás kialakulása.”

2024.06.21
Pannon lógyógyászati klinika
Képek forrrása:Pannon lógyógyászati klinika
Kiemelt kép forrása: Canva

Hozzászólások