Hogyan lehet öröm lovad féregtelenítése?

Nem szükségszerűen stressz a negyedévenkénti féregtelenítés sem a lovak, sem tulajdonosaik számára. Napjainkban modern parazitaellenes szerek léteznek a hagyományos injektoros paszta mellett könnyebben adagolható és alkalmazható ízesített tabletta formájában is.

Ízletes tabletta vagy paszta: avagy így lesz öröm a féregtelenítés

Vidéken található C. Réka istállója, ahol két lovat és négy pónit tart. Pontosan ismeri a parazitás fertőzés kockázatait, ezért 3 havonta kezeli mind a hat lovat. Általában aggódva várja a féregtelenítés napját, mivel “A kezelés igazi kihívás számunkra”.

Az állatorvos tudja a megoldást

A féregtelenítéssel járó stressz azonban már a múlté: az állatorvos új, ízesített tabletta formájú féregtelenítőt hoz. Carmen, az érzékeny kanca régen szorosan zárva tartotta a száját és dülledő szemekkel dobálta a fejét ahányszor C. Réka féregtelenítő pasztát akart neki beadni.

Ma már maga veszi el gazdája kezéből a rágótablettát, mint valami jutalomfalatot. Rocky kicsit agresszív, így ő a tablettákat összetörve kapja a napi eleségébe belekeverve.

Az állatorvos tanácsára C. Réka mindig ellenőrzi, hogy elfogy-e a tablettát, de Rocky általában megeszi a zabbal együtt és nem hagy belőle. A pónikkal is sokkal egyszerűbb, mint régen, amikor 2 tubus pasztát kellett elosztani a négy póninak:

„Sosem éreztem ezt igazán megnyugtatónak, nem voltam benne biztos, hogy mind megfelelő adagot kaptak-e. Ma már inkább a féregtelenítő tablettákat használom: egy tabletta 100 kg kezelésére elég, így nem hibázhatom el. 12 tabletta elég a pónik kezeléséhez.”  

Már csak az öreg Trojas kapja a régi tubusból a féregtelenítőjét: „Trojas 24 éves és ragaszkodik a megszokott dolgaihoz”, mondja a gazdája, aki boldog, hogy mind a hat lova számára sikerült megtalálnia a legjobb módszert a féregtelenítő beadására. 

Ugyanaz a hatóanyag, más formában

Az innovatív rágótabletták ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint a hagyományos féregtelenítő paszták. Egyes tabletták ivermektint tartalmaznak, amely fonálférgek és bagócsok ellen hatásos, míg mások ivermektin-prazikvantel kombinációt tartalmaznak, ezek fonálférgek, bagócsok és galandférgek ellen hatékonyak. Az állatorvos így olyan kezelési programot tud kialakítani, ami biztosítja a legfontosabb paraziták elleni védelmet.

Kezelés tablettával

Az ízletes tabletták stresszmentes alternatívát jelentenek a lovak paraziták elleni védekezésében, de néhány szabályt érdemes betartani alkalmazásuk során.

  1. A rágótabletták elsősorban olyan a lovaknak ajánlottak, amelyek elfogadnak kézből eleséget vagy jutalomfalatokat (sárgarépa, alma)
2. A tablettákat éhgyomorra, lehetőleg reggel adjuk.
3. Az erős illatok megzavarhatják a lovat: ne használjunk erős parfümöt, vagy átható szagú tisztítószert a tabletták beadásakor.
4. A lovat oldalról kell megközelíteni, hogy jól láthasson minket.
5. A gyanakvóbb lovak tablettáját érdemes valami jól ismert finomság közé keverni (cukor, mentolos cukor…)
6. Ha több lovat kezelünk egyszerre, először a legmohóbbaknak adjunk, ezek fogadják el legszívesebben, a többiek pedig követni fogják a példájukat.
7. Ha a ló végképp nem fogadja el önmagában a tablettát, törjük össze és keverjük el néhány szem pellettel vagy gabonamaggal.

Tények és számok: tudtad-e, hogy…

1/5 részben a galandférgek felelősek a kólikás esetekért
  • Az első féregtelenítést a csikó a második hét végén kapja
  • 4 féregtelenítés évente: ezt ajánlják a szakemberek
  • 5 mm a mérete azoknak a szőrszerű bélférgeknek, amelyekkel a csikó a kancától a tejen át fertőződik
  • 57 százalékban 600 kg fölött van napjainkban a modern félvérek testsúlya egy német tanulmány szerint
  • 62 ló egy brit tanulmányban vizsgált 233-ból fertőzött volt legalább egy parazitával
  • 80 cm hosszú is lehet a ló galandférge
  • 700 kg-os testsúly: egyre inkább ezzel a kezelendő súllyal számolnak a féregtelenítő termékek

A féreghajtó készítmények vénykötelesek, így a féreghajtással kapcsolatban mindenképpen konzultálj állatorvosoddal.

 

A cikk megjelenését a
támogatta.

Virbac Hungary Kft.
Dr. Csomán Ákos, Virbac képviselet-vezető
2014.10.02.
Frissítve: 2016.05.27., 2017.08.17.

 

Hozzászólások