FBI és halálos fenyegetés lóeladóknak

Sorozatos csalások a lovat eladásra kínálók kárára

 

Eladó lovad van, akit szeretnél minél hamarabb a megfelelő gazdánál tudni? És persze a pénz sem jönne rosszul? Várod, hogy egyszer csak megcsörren a telefonod, vagy megérkezik az a bizonyos email, amiben az álomgazdi érdeklődik lovad iránt? Légy résen, nehogy Te legyél a csalók legújabb átverésének következő áldozata!

Az utóbbi hetekben egyre több nagy értékű eladó ló tulajdonosa kap emailben titokzatos vételi ajánlatokat. Az ajánlattevő általában angolul ír, külföldön (Spanyolország, Bahamák, Bermudák, Montenegró), vagy épp egy tengerjáró hajón dolgozik, és nagyon szeretné megvásárolni a meghirdetett lovat. A lóval kapcsolatban nem tesz fel kérdéseket, vagy csak olyan információkra kérdez rá, melyek a hirdetésben egyébként szerepelnek, és persze személyesen nem tudja sem megnézni, sem átvenni.

A pénzt pedig így csalják ki:

A ló vételárát PayPal vagy Western Union segítségével utalja, ezt akár egy – mint utóbb kiderül, hamis – emaillel bizonyítja is. És itt jön a trükk! A lovat egy szállítmányozó cég fogja a tartási helyére szállítani, ennek a költségét az eladónak kell a szállítmányozó cég számlájára átutalni, ő csak ekkor juthat a pénzéhez. Talán mondanunk sem kell, hogy ha az eladó átutalja a pénzt, az állítólagos vevőnek és szállítmányozó cégnek azonnal nyoma vész.
Amennyiben az eladó ragaszkodik a ló személyes átadásához, nem utalja át a pénzt, a titokzatos vevő általában eltűnik, de az is előfordult már, hogy perrel vagy éppen az FBI bevonásával fenyegetőzött, és sajnos halálos fenyegetésről is hallottunk már.

Több olvasónk kérte, hogy tegyük közzé a hasonló esetekhez kapcsolódó neveket és email címeket. Tekintettel azonban arra, hogy bárki szabadon generálhat magának email címeket a világhálón, és leveleit bármilyen – akár kitalált – névvel is aláírhatja, egy hasonló lista nem nyújtana segítséget a hasonló átverések elkerülésére.

Be kell látnunk, hogy a csalók mindenütt ott vannak, és egy lépéssel mindig előttünk járnak.

Lovasok.hu Tipp:

  • Lovak adásvételével kapcsolatos ügyeinket mindig intézzük írásban.
  • Bankszámlaszámot csak indokolt esetben, megbízható személyeknek adjunk meg.
  • Egy ló eladójaként nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy pénzt kelljen kifizetnünk.
  • Ha egy vevő nem jön el megnézni a megvásárolni kívánt lovat, hanem az eladóval akarja a saját istállójához szállíttatni, kezeljük egészséges gyanakvással.
  • Érdeklődjünk ismerősi körünkben és a környezetünkben élő lovasoknál a majdani vevőről.
  • Lovaink azonosítóit, dokumentumait kezeljük bizalmasan, tartsuk elzárt helyen, másolatot csak nagyon indokolt esetben adjunk!

És azt is tudnod kell, hogy nem kizárólag az eladó lovat hirdetőkre vadásznak, bármely hirdetési oldalon hasonló veszélynek teszed ki Magad. Éppen ezért csak Rajtad múlik, hogy bedőlsz-e valamelyik trükkjüknek, vagy sem!

Hirdetésed feladásakor dönthetsz arról, hogy email címed és telefonszámod hogyan jelenjen meg az oldalon. Amennyiben szeretnéd, hogy bárki számára hozzáférhetőek legyenek, az érdeklődők akkor is csak egy-egy kattintás után láthatják őket, így védjük adataidat az adathalász robotoktól. Letőséged van arra is, hogy elérhetőségeid egyáltalán ne jelenjenek meg, ebben az esetben az érdeklődők az oldalon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot Veled. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy Te döntöd el, kinek válaszolsz, ugyanakkor csökkenteni fogja a megkeresések számát.

 

2012.05.23. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.07.
Fotó: Canva

Hozzászólások