Beszámoló a Sunshine Tour – ról – és a EHV vírusról

A Sunshine Tour díjugrató hét hetes versenysorozat is félbe szakadt Vejer de la Frontera városában Spanyolországban péntek este (03.05) az EHV vírus miatt. A szervezők, úgy gondolták a versenyt a 4.hét vasárnapjának befejeztével zárják, hisz a versenyhelyszínt az EHV vírus kirobbanásának időpontjában karantén alá vették. Nem engedtek be lovakat, azzal a reménnyel, hogy így a vírust is kizárják és tudnak versenyezni tovább.
De sajnos ennek ellenére ott is találtak lovakat EHV tünetekkel, ezért 05.-én este abba is maradt a versenyzés.
Február végén robbant a hír, hogy az EHV (lovak herpeszvírusa) rendkívül agresszíven terjedő idegrendszeri formájának (EHV-1) tüneteit mutató lovak vannak a CES Valencia Spring Tour versenyen. Több ló életét vesztette, a helyszínt karantén alá tették, de addigra lovas csapatok elhagyták már a versenyt és elutaztak. Így Európában több országban is gócpontok alakultak ki (Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket). Feltehetően a haza érkező lovak fertőztek.
Ami nem újdonság, Amerikában a herpeszvírus rendszeresen okoz járványszerű megbetegedést, azonban Európában erre az elmúlt évtizedekben nem volt példa.
Mostanra minden verseny felfüggesztésre került március 28-ig. Az FEI március 1-én adta ki a közleményt. Magyarországon előreláthatólag március 16-ig maradnak el a versenyek az MLSZ döntésére.
Egy nem hivatalos forrás szerint, a valenciai Állatorvostudományi Egyetem álláspontja az, hogy a Covid-19 járvány miatt elmaradtak a versenyek, a lovak sok esetben így otthon maradtak. Az immunrendszerük elszokott a sok verseny okozta változásoktól. Így immunrendszerük nem tudott felkészülni arra, hogy közel 1000 lóval találkozzon. Ráadásul az EHV-1 stressz hatására könnyebben aktiválódik.
Bízzunk benne, hogy Magyarországon nem alakul ki gócpont, annak ellenére, hogy pest megyében jelentettek EHV-1 vírus által megbetegedett lovakat.

Vigyázzunk lovainkra!

Hozzászólások