Zárt az EQUITANA tára…

Az Equitana tartotta magát a hagyományokhoz: a lovassportok világvására rangjához híven idén is százezreket vonzott. A 15 csarnokot 30 ország 750 kiállítója töltötte meg. A nyolcnapos rendezvény nemrégiben zárta kapuit, totális sikerrel, azaz elégedett kiállítókkal és vendégekkel. 

Ingrid Klimke és Parmenides az Equitana csarnokába varázsolt militarypályán

Arról, hogy ne csak a szakmai közönség számára legyen érdekes az esemény, látványos bemutatók, elméleti és gyakorlati előadások gondoskodtak, világszerte (el)ismert lovassportolók, edzők, lókiképzők részvételével.

Ingrid Klimke bemutató edzéseire sokan voltak kíváncsiak. Ő maga így mesél az Equitanával kapcsolatos legkorábbi emlékeiről: „Amikor még édesapám (dr. Reiner Klimke, világklasszs díjlovas) járt az Equitanára, mindig reméltem, hogy egyszer magával hoz. A HOP TOP show volt a kedvencem!"

A kislányból mára sikeres díjlovas és militarylovas lett, de az rendezvény iránti rajongása mit sem változott. Az eseményt illetően is – ahogyan versenyzőként és edzőként – édesapja örökébe lépett, idén tartotta első önálló bemutató edzését az Equitanán. Az olimpiai-, Európa- és világbajnok egymaga dugig megtöltötte a rendezvényarénát.

Ám nemcsak Ingrid Klimke személyében láthatott olimpiai bajnokot a közönség. Isabell Werth, akit sokan egyszerűen a díjlovaglás királynőjeként emlegetnek, szintén készült egy bemutató edzéssel.

A ménszemlén pedig Belantist lovagolta elő, aki reményei szerint új, nemzetközi sikerekhez segíti majd hozzá. A német lótenyésztés fellegvárait, legnevesebb központjait képviseltető ménszemléről, az Equitana egyik fő attrakciójáról így nyilatkozott a fiatal mént bemutató Isabell Werth: „Állami méneseink olyanok, akár a nemzeti kultúránk egy-egy darabja…”

Isabell Werth hajdani csapattársa, egyben mostani edzője Monica Theodorescu olimpiai bajnok szintén megfordult az idei Equitanán, ahogyan a nyolcvanas-kilencvenes évek rendkívül ütőképes német válogatottjából, Nikole Uphoff is. A német díjlovaglás e három ikonikus alakját látni és hallgatni valódi csemege lehetett a szakág szerelmeseinek.

Isabell Werth a kiemelkedő tenyészértéket képviselő Belantist mutatja be az Equitana ménszemléjén

Nemcsak a természetes lóhoz állás barátai tapsoltak állva a repülő franciának, Lorenzónak, s Alizée Fromentnek. Négy estén át csodálhatták őket azok a szerencsések, akik ellátogathattak a HOP-TOP SHOW-ra.

A westernesek Pat Parellitől tanulhattak. A fogathajtók számára a német válogatott keret vezetőedzői tartottak nyílt edzéseket. A lovatornászok a nemcsak nevében csodálatos VOLTI-MAGIC show keretében varázsolták el a közönséget.

A „gyakorlati órák” mellett klasszikus értelemben vett elméletben sem volt hiány, az előadók közül Linda Tellington-Jonest, Uta Grafot a magyar lovasok is jól ismerik. Mellettük számos, elsősorban Németországban ismert szaktekintély osztotta meg tudását, tapasztalatát az érdeklődő hallgatósággal.

Az elméleti tudástár újdonság az Equitanán, s nem csak a lovaglás, lókiképzés területére szorítkozott, a lóegészségügy, állatorvoslás épp ugyanilyen fontossággal nyomott a latban.

A magas szintű szabadidomítás a HOP-TOP SHOW leglátványosabb, egyben legmegindítóbb látnivalói közé tartozott

Az ugrólovasok sem maradtak nagy legenda nélkül – hozzájuk egyenesen Ludger Beerbaum érkezett. Érdekesség, hogy a világklasszis kiállítóként is részt vett az Equitanán – nemrégiben ugyanis saját nevével fémjelzett lótápokat, takarmánykiegészítőket dobott a piacra. A részvétel nemcsak az ő, hanem szinte az összes kiállító számára pozitív hozadékkal zárult, a kiállítók rendkívül elégedettek nyilatkoztak.

„Még sosem volt talán ilyen sikeres és barátságos Equitanánk. A látogatók többsége üzletkötési, vásárlási szándékkal érkezett, elsősorban német részről mutatkozott óriási érdeklődés.„ – nyilatkozta a hazánkban is ismert és kedvelt Waldhausen márka vezetője, Klaus Reinken. Egy kiállító-kollégája, Rüdiger Decker standját még olyan távoli országok látogatói is felkeresték, mint Brazília, Izrael és Omán. Természetesen Nyugat-Európából is nagy volt az érdeklődés.

A szakmai látogatók egynegyede volt külföldi, s ezeknek is a nyolc százaléka Európán kívüli. A 35.000 szakmai látogató többsége konkrét üzleti tervekkel érkezett Essenbe, s tíz százalékuk már a helyszínen nagy összegeket áldozott egy-egy sikeres együttműködés oltárán.

A Böckmann lószállítóbirodalom feje, Klaus Böckmann véleménye, hogy óriási a kereslet a minőségi termékekre, szolgáltatásokra, az érdeklődők pedig készek befektetni, ha megtalálják, amire szükségük van. Nemcsak a kereskedők és viszonteladók, de a végfelhasználók, a lovasok, lóbarátok is vásárolhattak az Equitanán – a végelszámolásnál 140.000 elégedett kuncsaftot regisztráltak a nem szakmai közönség soraiból.

Nehéz dolga akadt annak, aki a szinte határtalan választékból kívánt felszerelést választani az idei szezonra

A lovasbemutatók és versenyek mellett a kiállítók is versenyeztek, szolgáltatásaikkal, termékeikkel több díjért is harcba szálltak. Ezek közül kielmelkedik az Equitana innovációs díja, melyet több kategóriában is kiosztanak. Azok a praktikus ötletek, újítások, technikai megoldások szállhatnak versenybe, melyek a lótartók, lovasok és tenyésztők mindennapjait megkönnyítik. Ki gondolná, hogy az innovációs díj már tízesztendős…

Elsőként mutatkozott be az Equitana Webstar „közönségtalákozó”. Ez olyan –  amatőr vagy félprofi lovasok, szabadidőlovasok, útkereső természetes kiképzők, a lóbarát hozáállás hívei által íródott – blogok, weboldalak kapcsán szerveződött, melyeket rajongóik jelölhettek az Equitanán való bemutatkozásra. 41 blog, lovasközösség, személyes weboldal 4600 rajongója találkozhatott élőben kedvenceivel. Lehetséges hogy a következő Equitanára – pontosan két év múlva – a rajongók közül lesz, akikből websztár, az érdeklődő látogatókból kiállító, a kíváncsi lovasokból pedig talán fellépők lesz? S ha idén netán lemaradtál az Equitanáról lehet, hogy 2019-ben Te is ott leszel?

2017.04.04. Andics Bernadett, lovasok.hu
Forrás: Equitana.de

Hozzászólások