Lólábkímélő tippek bokszfogság idejére

Egy-egy sérülés, betegség hosszú időre tétlenségre, boksznyugalomra ítélheti lovadat. A következő ötletek, tapasztalatok segítségedre lehetnek abban, hogy lovad lábának egészségét megőrizd a kényszerpihenő alatt is.

Cikksorozatunk előző részéből megtudhattad, hogyan befolyásolja az istállófásli a ló lábainak keringését. A mozgáshiány negatív hatásáról is volt szó, ám sajnos nem mindig adódik arra lehetőség, hogy lovad tartási körülményein változtass. Egy-egy sérülés, betegség is tétlenségre, boksznyugalomra ítélheti a még egyébként aktív lovat is. De létezik vajon kevésbé káros megoldás, mint a fáslizás?

A következő ötletek, tapasztalatok nemcsak egészségügyi okok indokolta boksznyugalomra vonatkoznak, hanem a kevés mozgáslehetőséggel párosuló bokszos tartás esetén is segítségedre lehetnek abban, hogy lovad lábának egészségét megőrizd.

Szigorú boksznyugalom az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán. Ez a fiatal, 12 hektáros legelőn, félrideg tartásban élő herélt csánksérülést szenvedett. Négy hónapon keresztül csak a kötéscsere idejére hagyhatta el a bokszot…

Vibrációs lábvédők, bandázsok

Eredetileg sérülések utáni rehabilitációra készültek, ám bemelegítés során is kitűnően használhatók. Ezek az ín-, csánk- és lábtővédők finom rezgéssel, vibrációval segítik a keringést, serkentik a szöveti anyagcserét. Alkalmasak a szövetközti folyadék eloszlatására, gyógyhatású szerek bevitelére, bemasszírozására is.

Bemelegítő célzattal – de semmiképp sem a szokványos bemelegítés helyett – munka előtt 15-30 perccel akár már a bokszban is feltehetők. A nyirokerek működési zavara, a láb szűrődése esetén hatékonyan segítenek eltávolítani a felszaporodott szövetközti folyadékot. Egyetlen hátrányuk, hogy meglehetősen drágák.

Vibrációra és hűtésre egyaránt alkalmas ín- és csánkvédő

Istállókamáslik

A pihentető istállófásli alternatívájaként egyre több lovas inkább istállókamáslit használ. Az istállókamáslik készülhetnek kivehető béléssel és egyszerű, neoprén ínvédőhöz hasonló kivitelben. Mindegyiknek egy a lényege: tépőzárasak, nem lehet őket túl szorosra húzni, így kevésbé szigorúak a nyirokerekhez, mint az istállófáslik.

Saját testhővel működő lábvédők, kamáslik

A speciális, ún. biokerámiás szövetből készült lábvédők és kamáslik anyagában mikroszkopikus kerámiaszemcsék találhatók. Ezek a ló saját testmelege és a mozgás hatására infravörös hőt bocsájtanak ki, így gyakorolnak jótékony hatást a keringésre. Alkalmazásukat fokozatosan kell bevezetni: eleinte csak rövid, majd egyre hosszabb ideig hagyhatjuk őket a végtagokon. Nem csak nyirokkeringési, de számos más mozgásszervi probléma kezelésében is hatásosak, pihentetésre, regenerációra egyaránt alkalmasak.

A lábvédők krónikus ízületi panaszokban szenvedő, vagy rehabilitációban részesülő lónál mozgatáshoz is használhatók, míg a kamáslik kizárólag pihentető célt szolgálnak. Minden esetben kérd ki állatorvosod tanácsát, mielőtt használatuk mellett döntenél.

A biokerámiás lábvédők pihentetésre és sérülések utáni rehabilitációra, a mozgatás újbóli megkezdésére is alkalmasak

Mágneses lábvédők

A mágnesterápiát – ahogy a fent említett infravörös hő jótékony hatását is – a humán gyógyászatban is széles körben alkalmazzák. A magnetoterápia egyik legkiemeltebb célpontja éppen a mozgásszervi elváltozások területe. A mágneses tulajdonságú pihentető lábvédőkkel szintén csökkenthető a lábak szűrődése, támogatható a keringés és a szöveti anyagcsere. Hátrányuk – a vibrációs lábvédőkhöz hasonlóan, hogy áruk elég borsos…

Gumiharisnya lovaknak

Itthon még a jövő zenéje, ám külföldön már sokan áttértek az istállófáslizásról a lovak számára készült gumiharisnya használatára. Valóban olyan, mint a humán gyógyászatban a főként visszérbetegség esetén használatos gumiharisnya, alkalmazásának célja is megegyezik azzal. A leginkább lóláb-barát megoldás a végtagok szűrődése, nyirokkeringési zavarai esetén.

Alternatív megoldások

A különféle lábvédők mellett más jól bevált módszerek is léteznek a lábak nyirokkeringésének javítására. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a kezeléseket ideális, ha állatorvos végzettségű terapeutára bízod.

  • Kineziológiás tapasz: A nyirokkeringés támogatására jó szolgálatot tehet a szakember által felhelyezett flexibilis tape.
  • Masszázs: Az elsősorban keringésjavító és/vagy bemelegítő célzattal végzett, szakszerű masszázs szintén jótékony hatású – nem csak krónikus ízületi bántalmakban szenvedő lovak esetén.

Szigorú bokszfogság esetén is segít a nyújtás és a masszázs. – A csánkra felhelyezett tapaszok a sérült terület nedvkeringésének helyreállításán dolgoznak.

Ügyelj a pata rugalmasságára!

A bokszfogságra ítélt ló patája nem érintkezik természetes nedvességgel, így könnyen kiszárad. A jól működő patamechanizmus feltétele a pata rugalmas szerkezete. A szarufal és a talp, a nyír rugalmasságáért leggyakrabban még mindig a patazsírok, pataolajok, újabban patagélek használatával próbálnak tenni a lótulajdonosok. Ezeket a szereket optimális esetben patamosás után, félszáraz patára érdemes felvinni, így bizonyos mértékig, bizonyos időn keresztül mintegy „bezárják” a nedvességet a szarufalba és a talpba.

Mi lehet a megoldás, ha lovad egyáltalán nem hagyhatja el a bokszot, még egy patamosás, -áztatás idejére sem? Ebben az esetben jó szolgálatot tehet két pár neoprén pataharang. A harangokat áztasd be bő vízbe, s kicsavarás nélkül tedd fel őket a lóra. Fél – egy órán keresztül rendszeresen locsold a pataharangot vízzel, így a patafalakon keresztül a pata nedvesedni tud. Napi egy-két ilyen nedvesítés általában elegendő a szigorú bokszfogságban tartott ló patája egészsége érdekében. A végén a ló csüdjeit tiszta ronggyal, törölközővel töröld szárazra. Félszáraz állapotában ekkor is zsírozhatod a patát.

A mozgásszegény tartásmód ugyan nem kedvez a patamechanizmusnak, de még mindig jobb, ha rugalmas, egészséges patákon mocorog a ló a bokszban, mintha kiszáradt, vagy éppen a trágyától, nedvességtől károsodot lábvégeken. Utóbbi esetben a pata talpát védd fakátránnyal, esetleg fakátrány tartalmú patazsírral.

Cikksorozatunk következő, egyben utolsó részében
a munkafásliról és a lábvédőkről rántjuk le a leplet.

2017.04.07. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.17.

Hozzászólások