Lovakkal védik a magyar határt

Lovas rendőrök vigyázzák a déli határt. A nehéz terep és a nyolcórás szolgálat a lovaknak sem könnyű. Volt olyan jószág, aki majdnem nyakig süllyedt a sárba, és van olyan négylábú kollégája, aki egyszerűen kiszagolja a határsértőket. A Police.hu cikke.

Még 5 képünk van a déli határ mentén dolgozó lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az ORFK Készenléti Rendőrség lovas járőrei a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakasz térségében február óta több mint 3000 illegális bevándorlót és közel 30 embercsempészt fogtak el.

A magyar-szerb határszakaszra február és október közepe között négy, majd nyolc lovas járőrt vezényeltek, október közepétől pedig további hat lovas járőr járta a magyar-horvát határszakaszt. A Magyarország felé irányuló vándorlás mértékének csökkenésével november elejétől egyaránt négy-négy lovas rendőr járőrözik a magyar államhatár szerb és horvát szakaszán.

A lovas járőrökre Zákány, Berzence és Bélavár térségében is szükség volt, ugyanis egyes területek a felázott talajon járművel megközelíthetetlenné váltak. Esetenként a lovaknak is gondot okoztak a terepviszonyok: Mécses lapockáig merült a sárban az első határmenti szolgálatán. Ló járőrtársa, Vezúv nem hagyta cserben, mellé cuppogott, hogy erőt adjon a kikászálódáshoz. Lovasaik, Sziráczki Tibor főtörzszászlós, járőr és Madarász Róbert őrnagy, a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának vezetője rájuk bízták magukat.

Kiszagolják a határsértőket

– Négylábú társaink több meglepetést is okoztak – tájékoztat szolgálati tapasztalatairól az őrnagy. – Oktató például hamar megtanulta, hogy a határsértőknek a megtett hosszú út miatt jellegzetes testszaguk van. Előfordult, hogy mi ugyan még nem láttuk az illegális bevándorlót, de a ló ötven méterről megérezte jelenlétüket, és elindult feléjük, gyakorlatilag hozzájuk vezetett minket.

A leterheltség miatt több fiatal nóniuszunk is szolgálatba állt. Gáspár György törzszászlós szerint ők a vártnál lényegesen jobban bírják a nyolcórás szolgálatot a nehéz terepen.

A biciklitolvaj sem menekül

A közvetlen határszolgálat mellett rendőrlovaknak és lovasrendőröknek egyéb „kalandjai” is akadtak.

Augusztus 30-án hajnalban például biciklitolvajokat fogtak Mórahalmon. Az istálló felé tartottak, amikor gyanús lett nekik két kerékpáros. Miután röviden elbeszélgettek velük, már vihették is őket a kapitányságra, a kétkerekűek pedig visszakerültek a tulajdonosokhoz.

Még 5 képünk van a déli határ mentén dolgozó lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Fókuszban az embercsempészek

– A Rivó-erdő és a Madarász-tó környékén több embercsempész-útvonalat és pihenőhelyet is sikerült felszámolnunk a határvadászokkal együttműködve – folytatja a beszámolót Madarász Róbert őrnagy. – Lóhátról, a magasból könnyebb észrevenni a nyomokat, amelyeket „csak” követni kell, hogy rátaláljunk a határsértőkre.

Szolgálaton kívül is számos alkalommal intézkedtünk. Az egyik esetben Budapestre tartottak a kollégák az M5-ös autópályán. Két motoros rendőr kért segítséget tőlük, akik a földeken követtek egy gyalogló határsértőcsoportot. Segítettünk: tizenöt illegális bevándorlót fogtunk el.

A lószállító gépkocsival tartottunk a főváros felé, amikor Kósa Tibor törzsőrmester észrevett két, utasokkal teli osztrák rendszámú autót – idéz fel egy másik esetet Rónaszéki Márk főtörzsőrmester. – Jeleztem a sofőröknek, álljanak félre. Amikor megtették, az embercsempészek kiugrottak a kocsikból, és futásnak eredtek. Gombos Tamás és Szabó Adrienn törzsőrmesterekkel utánuk eredtünk. Egy nádasban találtam rájuk. Közben a kollégák az autókban tizenegy illegális bevándorlót számoltak össze.

Még 5 képünk van a déli határ mentén dolgozó lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

– Megfeszített időszakon vagyunk túl, a rendőrség többi egységével egyetemben a Készenléti Rendőrség lovas alosztálya is extrém terhelést kapott – összegez Madarász őrnagy. 

2015.11.20. Forrás: Ferentzi Tünde, Police.hu
Fotó: Sebestyén Jenő

Hozzászólások