Állítsuk vissza a magyar galoppsportot

A magyar galoppsport régi fényének visszaállítása a lovas társadalom egyik fontos feladata.

Széchenyi István egy lótenyésztő egyesület megalakítását akarta előmozdítani „Lovakrul” című forradalmi műve megírásával. Ennek hatására kezdődtek meg hazánkban a lóversenyek, majd pedig a budapesti lóversenypálya építése.

Akkoriban még nem léteztek autók, hanem minden szállítási feladatot lovak végeztek, ezért a lótenyésztés Széchenyi által támogatott fejlesztése az egész társadalom gazdasági fejlődését vonta maga után.

A galopp volt mindig is a legnagyobb végsebességű lovas sport. Testileg itt van az ember a legközelebb a lóhoz és teljesítményük határához. Ezt nevezhetjük úgy is, hogy a lovas Forma1.

Ha Téged is vonz a lóverseny fogadás, ajánljuk a következő bónusz útmutatót online fogadás előtt. >

Az utóbbi évtizedeket megelőzően ez a patinás sportág Magyarországon is nagyon népszerű volt és a versenyekre tömegek jártak ki. A fogadások ugyancsak sokakat megmozgattak. A századforduló után egyre több lett a tenyésztő, a tulajdonos, a versenyistálló, a lovas és a ló ebben a sportágban egészen a II. Világháborúig.

A szocializmus és az iparosodás megfosztotta a lóágazatot addigi fontos szerepétől, ennek következtében a befektetett tőke és a szükséges beruházások a galopp sportban is elmaradtak a II. Világháborút követően.

Ezzel szemben a Világ más tájain reneszánszát élte és éli a galopp ma is. Az Egyesült Államokban, a gazdag arab országokban, Franciaországban, Németországban és az „őshazának” számító Angliában hatalmas érdeklődés övezi, amely óriási pénzügyi eszközöket mozgósít napjainkig.

Magyarországon nagyszerű lehetőségeink vannak arra, hogy újra megerősítsük ezt a gyönyörű sportágat a hozzá kapcsolódó teljes infrastruktúrával és életérzéssel. Szeretnénk minél több kitekintést adni az érdeklődőknek, hogy a sportág hazájában hogyan érik el, hogy a mai napig ez a legnépszerűbb lovassport.

A lóverseny fogadás Magyarországon is igen népszerű, az ember akár otthonról is leadhatja a tippjét.

Reméljük, hogy sokaknak felkeltjük az érdeklődését és megindul egy diskurzus, amely megerősíti a galoppról kialakult pozitív képet és újra annyi rajongót vonz a versenyekre, mint a Reformkorban és a II. Világháború előtt, a Polgári Magyarország Szívébe, Kelet Európa legpatinásabb versenypályájára a Kincsem Parkba.

 

Gyöngyvér Székely
2019.06.17.

Képek forrása: Pixabay

Hozzászólások