Vas megye a régió legjobbja kettesfogatban

Egy tavalyi ötlet nyomán idén megrendezték a dunántúli megyék és Dél-Szlovákia Kettesfogathajtó Döntőjét. A helyszín szerepét Győrújbarát vállalta. Bár az eredeti időpontot az időjárásra való tekintettel módosították, születtek meglepetések a verseny során. Végül a rangos megmérettetést Vas megye csapata nyerte meg. 

A Vas megyei csapat. Még 6 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Évek óta mindenhol fél szemmel az országos döntőkre készülnek szeptemberben a fogatosok, de egy tavalyi ötlet nyomán kilenc dunántúli megye és Dél-Szlovákia magyarlakta településeinek fogatos vezetői elhatározták, hogy még az országos döntő előtt egy rangos, minőségi megmérettetési, illetve C-OB-ra való felkészülési lehetőséget hoznak létre. Így született meg a Dunántúli megyék és Dél-Szlovákia Kettesfogathajtó Döntője.

Az eredeti időpont zord időjárás miatti módosítása jó döntésnek bizonyult, hiszen október 4-én remek időben hajthattak a Dunántúl és Dél-Szlovákia legjobb C kategóriás fogathajtói a Győr-Moson-Sopron megyei Győrújbaráton. Mind a 9 dunántúli megye és Dél-Szlovákia összesen 30 hajtója állt starthoz 9 csapatba szerveződve, hogy eldöntsék, ki a legjobb ezen a vidéken ebben a kategóriában.

A balatonlellei Szabó Zoltán építette komoly nehézségű pályán az első forduló után még 12 versenyzőnek maradt reális esélye a legjobb hatba kerülésre. Közülük is három első körben hibátlan, és három egy verőhibányi (hibaponton belül) hajtónak maradt komoly esélye a dobogóra. Meglepetésre olyan esélyesek szorultak ki a győzelemért szóló küzdelemből, mint Magyar Zoltán (Marcali VSzSE), Kalamár László (Beremendi ÉSK), vagy éppen Lebics István (Zalalövő KLE), akik az év során kiemelkedően szerepeltek a megyéjük bajnokságában. Viszont az év közben kevesebb sikerrel versenyző Kolozsi János (Lószeretők Klubja – SVK), ifj. Szájer József (Katafai LK) vagy Völgyesi Balázs (Vörösberény LE) remekeltek.

Völgyesi Balázs és fogata. Még 6 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Az első kör utáni szünetet ünnepélyes megnyitó követte, melyen Szalóki Géza, a település polgármestere köszöntötte megnyitóbeszédében a házigazda Hima Lászlót és a Lovasbarát Fogadó csapatát, megköszönve a verseny életre hívását a megyei fogatos szakágvezetőknek. A Katona Ferenc, Kollár Károly, Nagy Imre és Tóth Norbert alkotta bírói gárdának akadt bőven feladata a második fordulóban is, hiszen amellett, hogy 3 hajtó is a kizárás sorsára jutott végül mindössze két hajtó maradt hibapont nélküli.

A többség javított első körbéli eredményéhez képest, de talán a nagy tét miatt az első kör éllovasai közül több versenyzőnek is megremegett a keze. Mígy Novák (Savaria LSE), Lebics és Völgyesi  is nullázott a második körben, így a top hatig léptek előre, addig Kolozsi, és a két hölgy Tóth Roxána (Sárbogárdi LE) és Dr. Tóth Andrea (Dunaszekcsői SE) hibáztak és kicsúsztak az élmezőnyből.

Várakozás az eredményhirdetésre. Még 6 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Egy szakszerű rutinellenőrzés után az összevetésben Horváth Rajmund (Marcali VSzSE) tudott nyugodtabb maradni, és ugyan mindössze néhány másodperccel volt csak gyorsabb ellenfelénél, de ifj. Szájer József verőhibája végképp eldöntötte az első hely sorsát. A háromszor is hibátlanul teljesítő somogyi Horváth Rajmund mögött a Vas megyei fiatal, ifj. Szájer József végzett a második, míg az 1.21 hibapontot gyűjtő veszprémi Völgyesi Balázs állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Csapatban két ellentétes forduló után az első körben éllovas Somogy megyét 0.95 ponttal Vas megye megelőzte, miközben a remekül hajrázó Tolna megyeiek a harmadik helyre futottak be 2.5 ponttal felülmúlva a 4. helyre felkapaszkodott Dél-Szlovákia csapatát.

Mindent összevetve sikeres „alapkőletételen” vagyunk túl, hiszen jövőre egészen biztosan folytatódik a sorozat és remélhetőleg egy hagyomány megteremtésének lehetett szemtanúja a kilátogató közönség.

2015.10.12. Forrás: fdfogatregio.hu

Hozzászólások