Olasz éllovas díjhajtásban az izsáki VB-n

Az olasz Cristiano Cividini áll az élen a díjhajtás első napja után az Izsákon csütörtökön elrajtolt VIII. Egyesfogathajtó Világbajnokságon.

A díjhajtás első napján 39 hajtó mutatta be a programját. A legjobb pontszámot (43,46) az olaszok 2010. évi egyéni bronzérmese, Cristiano Cividini kapta, őt a német Marlen Fallak (43,84) és a francia Marion Vignaud (44,54) követi. A csütörtöki hat magyar induló közül Fábián László 45,76 ponttal az előkelő 4. helyen áll.

Még 4 képünk van a csütörtöki díjhajtásról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A díjhajtás a fogathajtás szubjektív, az öt nemzetközi bíró (Pierre Cazas (FRA), Diana Brownlie (GB), Sarah Mullins (IRL), Reiner Wannenwetsch (GER), Borka József) értékítéletére bízott, „vízválasztó” versenyszáma. Aki itt eredményesen szerepel, akár jelentős – nem egy példa bizonyítja, hogy behozhatatlan – előnyre tehet szert. Többek között a lovak idomítottságát, a feladatok pontos végrehajtását, a hajtó és a ló összhangját pontozzák.

A díjhajtás pénteken 38 versenyzővel folytatódik.

Borka József nemzetközi bíró így értékelte a csütörtöki napot:

"Sok jó programot láttam, volt azonban olyan is, ami kívánni valót hagyott maga után. Fél mezőny ment le ma, a holnapi nap tartogathat még meglepetést, hiszen nagyszerű versenyzők indulnak még a versenyen. 

A sportág, az egyesfogathajtás fejlődése szemmel látható. 8 éve voltam utoljára egyesfogathajtó vb-n, ott is voltak jó versenyzők, de most több jó programot láttam, köztük a magyarokét is. Például Fábián László harmadik vb-jén jól kezdett. A fogatokban meglepően sok, nagy mozgáskészségű holland ló szerepelt. Ez a díjhajtásban értékelendő, viszont még két, nem könnyű versenyszám vár a lovakra, ott sok minden eldől."

Chester Weber, az idei VB-n ezüstérmes négyesfogathajtó is ott van Izsákon

Az amerikai négyesfogathajtó, – sok nagy verseny mellett – a caeni és riesenbecki díjhajtását is megnyerte. Most az amerikai csapat vezetője. Ebben a minőségében a következőképp összegezte a nap eseményeit: 

Elégedett-e az amerikai hajtók teljesítményével az első nap után?

Chester Weber: Három versenyzőből kettő teljesítette a díjhajtó feladatot, mindketten jó programot mutattak be. Különösen Leslie Brendl, aki az első nap után 46,34 hibapontjával a hatodik helyen áll. 

Mi a különbség a négyes- és egyesfogathajtás díjhajtó programjában?

Chester Weber: Egyrészt egymástól eltérő programot kell hajtani. Fontos további különbség, hogy négyesfogathajtásban nem számít olyan nagy hibának, ha a négy ló közül néhány pillanatra az egyiket nem tartja kézben a hajtó.  Egyesfogathajtásban ez nem fordulhat elő: a lónak – és persze hajtójának – feladatról feladatra koncentráltan, jól kell teljesítenie. Ugyanakkor a lovak is olyanok, mint az emberek: vannak köztük, amelyek jobban érzik magukat egyedül, nem teljesítenek olyan jól csapatban, más lovak jobban dolgoznak együtt.  Négyesfogathajtásban a négy ló összhangját kell megteremteni és fenntartani. Tehát mindkettő másképpen nehéz.

Még 4 képünk van a csütörtöki díjhajtásról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az egyesfogathajtás legjobbjai mérik össze tudásukat Izsákon

A VIII. Egyesfogathajtó Világbajnokságra hét korábbi egyéni ezüst- és bronzérmes hajtó nevezett. Itt van az első világbajnokság egyéni bronzérmese, az osztrák Rudolf Pirhofer és a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, a svájci Michael Barbey is.

Az utóbbi négy vb helyezett csapatainak tagjai közül is számos hajtó indul. Így a 2008-as vb győztes francia csapatból  Anne Violaine Brisou és Yannich Cherel. A 2012-es aranyérmes német csapat tagjaként hajt Dieter Lauterbach. A legutóbbi vb ezüstérmese, a svájci csapat minden tagja nevezett Izsákon is.

A vb 77 fős mezőnyében 31 hölgy hajtó vállalta a megmérettetést. 

2014.09.26. Forrás és fotó: VB Médiaközpont, Kiadta: Fehér Károly sajtófőnök

Hozzászólások