Holland győzelemmel zárult a díjhajtás

A holland Wilbrord van den Broek nyerte a díjhajtást az Izsákon zajló Egyesfogathajtó Világbajnokságon, Fábián László a kilencedik helyről várja a folytatást.

A díjhajtás második napján 24 ország 77 hajtója közül 38-an ültek bakra, és közülük került ki a legjobb: a legutóbb, két éve bronzérmes van den Broek 39,49 hibaponttal végzett az élen az első számban.

Fábián László csütörtökön mutatta be díjhajtó programját – Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A kilenc magyar indulóból a csak egyéniben induló Fábián László szerepelt a legjobban: Bonus nevű lovával 45,76 hibaponttal zártak, így a kilencedik helyről várják a folytatást. Ötven pont alatti Nyúl Katalin (47.81) és Gáspár Szilvia (48.70) is. 

Csapatban a franciák vezetnek a címvédő németek és a lengyelek előtt. A Hódi Károly, Lantos Gábor, Jámbor Vilmos összeállítású magyar trió jelenleg a tizedik.

Egyéni eredmények a díjhajtás után:

1. Wilbrord van den Broek (holland) 39,49 hibapont
2. Renaud Vinck (francia) 41,28
3. Rudolf Pirhofer (osztrák) 42,88
…9. Fábián László 45,76
…17. Nyúl Katalin 47,81
…20. Gáspár Szilvia 48,70
…27. Hódi Károly 50,37
…32. Lantos Gábor 51,97
…38. Rondzik Gábor 54,91
…57. Kun Andrea 59,52
58. Jámbor Vilmos 59,65
…67. Gáspár Zoltán 62,98

Csapat eredmények a díjhajtás után:

1. Franciaország 85,82 hibapont
2. Németország 87,42
3. Lengyelország 89,60
…10. Magyarország 102,34

Rudolf Pirhofer és fogata a díjhajtó pályán – Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Szombaton a maratonhajtással folytatódik a verseny, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a vb.

Tomas Eriksson a bakról átül a kispadra

A háromszoros négyesfogathajtó Világbajnok, az elmúlt évi izsáki Európa-bajnokság ezüstérmese, több Világkupa forduló győztese 33 év sikeres év után visszavonul a versenyzéstől. Az Egyesfogathajtó Világbajnokságon a finn csapatot segíti.

Mi az oka, hogy abbahagyta sikeres versenyzői pályafutását?

Tomas Eriksson: Több mint két éve érlelődik bennem a gondolat, tavaly végleg eljött az ideje, hogy abbahagyjam az aktív versenyzést. A jövőben más szerepkörben segítem a fogatsportot. Izsákon a finn csapat és egy svéd hajtó edzője vagyok.

Milyen eredményt vár a finn és a svéd csapattól?

Tomas Eriksson: A finneknél még gyermekcipőben jár a fogathajtás, nincs sok tapasztalatuk a sportágban. Reményeim szerint a 10. hely környékén végeznek. A svéd csapatot viszont az első öt hely valamelyikére várom.

Renaud Vinckés fogata – kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Nyugodtabb kéz, könnyedebb támaszkodás – Fülöp Sándor a magyarok díjhajtásáról

Negyven éve fogattörténelmet írtunk: 1974-ben Frauenfeldben (Svájc) Fülöp Sándor első világbajnoki aranyérmünket nyerte. Négyszeres világbajnokunkat, a díjhatás kiválóságát kértük: mondjon véleményt a világbajnokság díjhajtó programjáról.

Hogyan értékeli a világbajnokság szervező munkáját?

Fülöp Sándor: Pontos a szervezés. Jó a talaj. A lelátóról nézve optimálisnak láttam a körülményeket. Ritkaságszámba megy, hogy hozzánk 15 ország újságírója jön tudósítani. A bírók által kialakított eredménnyel egyetértek, ám nagyobb különbséget vártam volna az első néhány helyre érkezett hajtó teljesítményében. Csak az első helyre ért hajtót értékelték 40 pont alá. Szerintem bátrabban széthúzhatták volna a mezőny elejét.

Milyen az egyesfogathajtásra való jó díjhajtó ló?

Fülöp Sándor: Az ideális díjhajtó lónál fontos a testfelépítés: közepes méret, rövid test. Fontos a látványos, szép küllem. Legyen jó mozgása mindhárom jármódban. Intelligensen működjön együtt a hajtóval. Nagyon nehéz az ilyen lovat megtalálni, idomítani, eredményesen versenyeztetni.

A látottak alapján mit tanácsolna a magyar hajtóknak?

Fülöp Sándor: Nagyon fontos lenne a minél nyugodtabb kéz, ezzel érhető el, hogy a lovaik könnyedébben támaszkodjanak. Minőségileg talán lehetne kicsit jobb a lóanyag.

2014.09.26. Forrás: MTI, VB Médiaközpont

Hozzászólások