Fogathajtó szakmai vizit Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezető igazgatója, Pap István Tibor invitálásra augusztus első keddjén a ménesbe látogatott Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Fogathajtó Szakág elnöke.

A találkozón részt vett Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő, és a fogathajtó szakág több képviselője is.

Pap István Tibor elmondta, régi terv volt már a maratonpálya kialakítása, amivel több lovas szakág kiszolgálására is alkalmassá válik a mezőhegyesi lovaspálya. 2015-ben Mezőhegyes szeretne bekapcsolódni a fogathajtás országos és nemzetközi vérkeringésébe is. Tervezik, hogy a Magyar Hajtó Derby megpályázásával szeretnék visszaállítani a verseny igazi rangját, mely az utóbbi években kissé megkopott.

A jövő évi fábiánsebestyéni vb kedvező lehetőséget ad egy nemzetközi fogathajtó verseny rendezésére is, hiszen bevett szokás, hogy több ezer kilométer távolságról a hajtók korábban érkeznek, ismerkednek a vb helyszínnel, akklimatizálódnak. Így a vb előtt – a földrajzi közelség miatt is – célszerűnek látszik egy nemzetközi verseny megpályázása. A mezőhegyesiek szeretnék hosszú távon potenciális versenyhelyszínként kezelni a lovaspályát.

A pálya tervezője, Fintha Gábor már 2011-ben megkezdte a maratonakadályok tervezését, 2012-ben az oszlopok már a földbe kerültek, majd egy év kihagyás után, idén júliusban elkészült öt akadály, amelyből egy ún. nehéz mobil akadály, félkész állapotban van a hatodik akadály, mely mobil elemekből áll. Hátra van még a vizes akadály, melyről a tervező elmondta, hogy egy nagyon látványos (hídon, híd alatt, vízben kialakított kapuk) színfoltja lesz a pályának. Az akadályok színei egy-egy szponzor színvilágát tükrözik.

Mondok József záró gondolatként megfogalmazta, hogy a látottak-hallottak meggyőzően hatottak rá és a jelenlévőkre. Örömmel nyugtázta, hogy kitűnő adottságokkal, hosszú távon, új versenyhelyszínként Mezőhegyes is kész bekapcsolódni a fogathajtásba. Minden szempontból alkalmasnak minősítette a lovaspályát a jövő évi Hajtó Derby és a nemzetközi verseny megrendezésére.

2014.08.14. Szerző: – szzs –
Forrás: fogatsport.hu

Hozzászólások