Ugrásszerű változás: díjugrató régiók alakultak

A Díjugrató Szakág öt régióra osztotta fel az országot, ősztől átlátható és egységes rendszerben zajlanak majd a régiós döntők.

"A korábbi területi lovas szövetségi felosztás mintájára ez évtől öt régiós döntő megrendezésével közel tíz éves egyeztető folyamat zárulhat le" – írják a szakág honlapján.

"A ’90-es évek közepéig fennálló területi bajnoki rendszert felváltva, a megyei lovas szövetségek megalakulásával a kevésbé átlátható és semmiképp nem egységes forma jellemezte díjugratásunkat majd húsz éven keresztül. 19 megyénk nem is lehet egységes! Van, ahol kitűnő versenyhelyszínek, alkotóműhelyek, tenni vágyó, szorgalmas sportvezetők jellemzik a megyét, és van, ahol elapadnak a lótulajdonosok, lovasok, versenyhelyszínek, és az inaktivitás álmába zuhan a kis térségek díjugrató sportja. 2007 óta érződik, hogy változtatni kell a helyzeten, az elmúlt évek önszerveződései is ezt támasztották alá.

A Díjugrató Szakbizottság megoldást keresve több fórumon érvelt, egyeztetett, pontosított a megyei lovas szövetségekkel, míg végül a megyei lovas életet szívükön viselő szakemberekkel közösen megtalálta a megoldást.

Hazai díjugrató sportunk öt régióba szövetkezve, melyek öt lovas ikon nevét veszik fel, idén közel nyolcmillió forint díjazásból a minőség mellett tette le a voksát.

 • Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyék szinte az egész Dunántúlt felölelve Némethy Bertalan régióként Kunos Attila vezetésével állnak össze.
   
 • Az Alföldön Békés, Csongrád, Bács-Kiskun Tolna és Baranya megyével kiegészülve Máchánszky Gyula régióként Zajzon András irányításával erős régió szerveződik.
   
 • Ahogy mindig is, Pest megye most is önállóan alkot egy régiót, hiszen mind számban, mind színvonalban megáll a lábán, ők Tóth Béla nevét felvéve Machay János vezetésével szerepelnek a versenynaptárban.
   
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye szövetsége talán a legkisebb, de Szladek Róbert vezetésével Nádházi Árpád régióként reméljük, hogy helytáll a rendszerben.
   
 • Egyetlen olimpiai érmesünkről, a Platthy Józsefről elnevezett régiónk Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén lovasaival, Abay Pál vezetésével állnak össze.

A régiós döntőkön a kezdő lovas, ifjúsági, amatőr és felnőtt kategóriákban akasztanak majd érmeket a lovasok nyakába, de ahogy a múltban, a jelenben és remélhetőleg a jövőben is a csapatbajnokságok fogják a lovasklubokat egymáshoz közelebb hozni, hogy izgalmakban, sportértékben felülmúlják az egyéni kategóriák versenyhangulatát."

A régiós döntőknek egységes kiírásuk lesz, a nevezési rendszerrel összehangolva szeptember utolsó és október első hétvégéjén hozzák majd lázba a térségek díjugrató életét.

2015.04.14. Forrás: dijugratoszakag.hu

 

Hozzászólások