Az utánpótlás EB élvonalában végeztek a magyar díjugratók

Többszörös magyar sikerrel zárult a díjugratók utánpótlás Európa-bajnoksága az írországi Millstreetben: gyermek csapatunk a negyedik helyen végzett, Alasztics Aliz korosztályában Európa hatodik, Jármy Vince pedig negyedik legjobb lovasa lett.

Fotó: Bigstock

Tizenegy ló-lovas páros képviselte a piros-fehér-zöld színeket az utánpótlás Európa-bajnokságon ifj. Kövy András szövetségi kapitány vezetésével az írországi Millstreetben. 

Gyermek lovasok:

 • Alasztics Alíz – Charneval
 • Horváth Márkó – Rádiháza-Csicsergős
 • Janik Anna – Costa Brava
 • Bognár Dóra – Rádiháza Bohókás
 • Koff-Kis Dorka – Viador

Ifjúsági lovasok:

 • Hollé Sára – Clintus
 • Weinhardt Virág – Queenie
 • ifj. Lázár Zoltán – Lacrima Di Felicita
 • Lehotai Máté – Prince
 • Jármy Vince – Príma

Fiatal lovas:

Burucs Barna és Sir Winston C – Fotó: Kovács Iván

Már az elődöntő is ígéretesen indult

A gyermek korosztálynál az elődöntők eredménye már beleszámított a csapat értékelésébe, ezért különösen értékes volt a magyar gyerek válogatott teljesítménye. 

Janik Anna Costa Bravával, Alasztics Aliz Charnevállal, és Bognár Dóra Rádiháza – Bohókással hibapont nélkül értek célba, míg a negyedik csapattag, Horváth Márkó Rádiháza – Csicsergőssel négy hibaponttal fejezte be az elődöntőt. Az utolsó pillanatban az utazó csapatba került egyéni lovas, Kof-Kiss Dorka Viadorral egy időhibaponttal kezdett.

Az ifjúságiaknál 99 indulóval kezdődött az első versenyszám, ahol négy magyar lovas is hiba nélkül lovagolt. A leggyorsabb Hollé Sára volt Clintussal, a páros végül tizedik lett. Szinte azonos időt lovagolt ifj. Lázár Zoltán Lacrima Di Felicitával, valamint Jármy Vince Prímával, pár másodperccel mögöttük Weinhardt Virág Queenivel szintén magabiztos pályával kezdte az EB-t. Lehotai Máténak és Princenek becsúsztak ugyan verőhibák, de így is lendületes pályával, a középmezőny végén zártak. 

A fiatal lovasok között Burucs Barna Sir Winston C-vel ismét bizonyított: a hetvenhat indulós elődöntőben a tizenhatodik helyen zárt, mindössze négy másodperccel lemaradva az első helyezettől. 

A keddi elődöntők után már sejthető volt, hogy a magyar gyermek válogatott felveszi a versenyt más nemzetek lovasaival az utánpótlás Európa-bajnokságon.

Ifj. Lázár Zoltán és Lacrima di Felicita egy korábbi versenyükön

Negyedik helyezett a gyermek csapat

A csapatverseny két fordulójában 18 ország 12-14 éves lovasai lovagolhattak. A magyar csapatból Bognár Dóra Rádiháza – Bohókással és Alasztics Aliz Charnevállal továbbra sem hibáztak, dupla hibátlannal segítették a csapatot, így az egyéni döntőt is hibapont nélkül kezdhették meg. A csapat legfiatalabb tagja, Janik Anna Costa Bravaval és a tavalyi egyéni döntős Horváth Márkó Rádiháza – Csicsergőssel két, négy hibapontos pályával járultak hozzá csapatuk sikeréhez. 

Ifjú díjugratóinknak köszönhetően spanyol győzelem, német ezüst és olasz bronz után a negyedik helyen végzett Magyarország.

2010-ben Jardyban már volt negyedik a magyar csapat, majd 2013-ban Spanyolországban a sportág egyetlen csapat érmét, egy bronzot sikerült megszerezni, de most az utánuk következő korosztály is bizonyította, hogy a magyar díjugratóknak igenis helyük van Európa elitjében.

Ezzel a teljesítménnyel három fiatal magyar lovas is Európa legjobbjai közé került: Janik Anna, Alasztics Aliz és Bognár Dóra a döntőben folytatták a versenyt. 

Az idősebb korosztály is kitett magáért

Az utánpótlás Európa-bajnokság harmadik napján a fiatal lovasok 150 cm-es pályával folytatták a versenyt. Burucs Barna Sir Winston C-vel négy hibaponttal belovagolt a vasárnap délelőtti döntőbe.

Az ifjúsági korosztály csapatversenyében lovasaink ezúttal nem tudtak a második fordulóba jutni. Hollé Sára Clintussal 9-12 hibaponttal zárt, Weinhardt Virág Queenivel pedig ezen a napon nem tudott hozzátenni a csapat eredményéhez.

Jármy Vince Prímával, egy víz hibával, ifj. Lázár Zoltán Lacrima Di Felicitával egy verőhibával négy hibaponttal kezdtek az első fordulóban. A második körben hibátlan lovaglással biztosan jutottak be az ifjúsági kategória legjobb harminc lovasa közé.

Egyéni lovasunk, Lehotai Máté Prince nyergében 4 és 8 hibaponttal szépen helytállt ezen az EB-n is.

Fotó: Bigstock

Alasztics Aliz hatodik az Európa-bajnokságon

Két nehéz, 130 cm-es pályával dőlt el a gyermek Európa-bajnokság egyéni döntője. Három magyar lovas is kvalifikálódott a 99 indulóból a harminc fős fináléra, ahol a mezőny egyik legfiatalabbja, Janik Anna kiváló lovaglással, egy hibaponttal zárta a két fordulót. 

A csapat negyedik helyezését dupla hibátlannal segítő Bognár Dóra Rádiháza – Bohókással tizenöt hibaponttal zárta a döntőt. 

Legnagyobb reménységünk, az idén három CSIO nagydíjban is dobogós helyen végző Alasztics Aliz most is kitűnően lovagolta Charnevált. Bár az Európa-bajnokság öt pályája alatt nem vétett verőhibát, sajnos döntő második fordulójában becsúszott egy időhibapont, ami egyéni hatodik helyezést és Európa-bajnoki díjkiosztót ért. 

Az eredmény, hogy három gyermek válogatott is Európa legjobbjai közé került több mint örömteli. Magyar tenyésztésű lovak, magyar szövetségi kapitány, magyar edzők, magyar versenyrendszer és nagy áldozatot vállaló szülők közös sikere ez. 

Gratulálunk a magyar csapat lovasainak, az edzőknek – Kovács Dórának, Janik Attilának, Horváth Gábornak, Bujtor Rolandnak, Fajka Dávid -, a szövetségi kapitánynak, ifj. Kövy Andrásnak, a lótulajdonosoknak és a támogatóknak és szülőknek!

A gyermek Európa-bajnokság közel egy évtizede kezdődött és bővelkedik magyar egyéni top 10-es eredményekben:

 • 2009. Morselle: Burucs Barna – Mamma Mia 2.
 • 2011. Comporta: ifj. Lázár Zoltán – Afrodité 4.
 • 2012. Ebreichsdorf: Weinhardt Virág – Bognár Jen-Cor 2.
 • 2013. Heres: Weinhardt Virág – Bognár Jen-Cor 1. és Stieber Sztella Chanel 5.
 • 2016. Millstreet: Alasztics Aliz – Charnevál 6.

Jármy Vince a negyedik helyen zárta a kontinensviadalt

Az utánpótlás Európa-bajnokság utolsó napja nem kezdődött jól a magyar válogatott számára. Ifj. Lázár Zoltán lova, Lacrima Di Felicita valószínűleg bakteriális fertőzést kapott, ezért a tavalyi egyéni hatodik helyezettünk nem tudta pályafutásának negyedik EB döntőjét lelovagolni

A fiatal lovasok döntőjében kilencedik helyen kezdő Burucs Barna Sir Winston C-vel sajnos nem tudott célba érni, de így is kiemelkedő, hogy a kategória legjobbjai közé került

Az utolsó finálé ismét történelmi sikert hozott. A húsz éves, Justboy apaságú Príma a tizenhat éves Jármy Vincével az ifjúsági kategória döntőjének mindkét pályáját hibátlanul teljesítette, ami azt jelenti, hogy öt EB pálya alatt a páros mindössze egy vizesárok hibát vétett és a vadászugratásban 2,91 hibaponttal mindösszesen 6,91 hibaponttal, a negyedik helyen zárta a kontinensviadalt. A lenyűgöző stílusban teljesítő páros minden elvárást felülmúlva beírta magát a magyar díjugrató sport legnagyobbjai közé.

Pont hatvan éve, hogy Krizsán János Dániában az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, azóta csak Kovács Henri tudott hasonlót elérni, aki négy ifjúsági Európa-bajnokságon végzett az első tízben. Legjobb helyezése 2007-ben Franciaországban egy negyedik hely, ugyanúgy, mint most Jármy Vincének.

2016.08.01. Forrás: Díjugrató Szakág

Hozzászólások