Hogyan vásárolj díjlovat – tippek profi lovasoktól

Profi lovasok tippjei

Díjlovagláshoz keresel lovat? Mielőtt pénzt adnál ki, olvasd el az alábbi hasznos tanácsokat: profi lovasok és lókiképzők osztják meg a legígéretesebb díjlovak kiválasztásával kapcsolatos tapasztalataikat.

„Hinned kell abban, hogy bírni fogja a kiképzést” – ez Tim Brown legfőbb tanácsa, aki díjlovaglásra, lovastusára és díjugratásra képez ki lovakat Angliában.

De hogyan lehetsz biztos abban, hogy a hirdetésben szereplő vagy a kipróbált díjló képes lesz megbirkózni a kiképzéssel azon a szinten, amelyen lovagolni akarsz?

Temperamentum

Mint a minden szakágban, a díjlovaglásnál is a kiegyensúlyozottság és a tanulékonyság a legfontosabb tulajdonságok.

„Olyan lóra van szükség, ami nem ijedezik. Meg kell birkóznia mindennel, amit az arénában és akörül lát – akár a virágokról, akár a bírói fülkéről legyen szó” mondja Tim.  A viselkedése azt kell üzenje, hogy figyel rád

„Fel kell tudni ismerni, hogy a ló csak képzetlen vagy alapvetően nyers – ami nagyon nem mindegy”, mondja Tim, „Sok tapasztalat kell ahhoz, hogy ezt meg tudd különböztetni”.

A nemzetközi versenyeken szereplő Emile Faurie azt szereti, ha lovai „temperamentumosak de észnél vannak”. Véleménye szerint „ha tempreamentumosak, akkor könnyebb kiképezni őket, kedvesek és érzékenyek – én ilyennek szeretem őket”.

Egy könnyen kezelhető lovat megülni mindig kellemesebb, fontos azonban, hogy a lónak legyen karizmája. A bírák egy jó lovat is lepontozhatnak, ha unalmasnak találják, figyelmeztet Tim.

Mozgás és testfelépítés

Emile nem csak arra figyel, hogy esztétikailag tetszetős legyen a ló – gyakorlati szempontból is figyel a testfelépítésre.

„A jó testfelépítés mindig segít abban, hogy a ló összeszedett maradjon”- mondja Tim. „Ha egy ló jól van összerakva és egyensúlyban van, akkor képes súlyt hordozni, ami alapvető követelmény és a mozgásán is tükröződik.” Az embereknek gyakran az tetszik, ha a ló eleje látványosan mozog. „Valójában azonban sokkal fontosabb, hogy a hátulja hogyan mozog.”

Ezzel az olimpiai bajnok díjlovas, Carl Hester is egyetért. Ő mindig az erőteljes hátsó lábakat, az ezekből kiinduló mozgást és a kivételes vágtát keresi.

Tim még hozzáteszi: „Ahogy a díjlovaglás egyre magasabb szintjein dolgozik az ember, fokozatosan nagyobb hangsúly helyeződik a ló hátuljára. Így a testfelépítés szempontjából a hátsó lábak nagyon fontosak – képesnek kell lenniük hordozni a lovat.” „A ló elejének mozgása fejleszthető, a hátsó rész esetében azonban ez nehezebb.”

Emile azt javasolja, hogy kipróbálás előtt figyeld meg a lovat ügetés közben, emelkedő, kemény talajon.

Származás

A származás mindig fontos szerepet játszik a profi díjlovasoknál, mikor új lovat választanak maguknak.

„Érdekes lehet megvizsgálni a származást, hiszen számos hajlam és jellegzetesség különböző vérvonalakhoz köthető.” magyarázza Tim. „Én azonban szeretek nyitott maradni, és a lovat önmagában, saját érdemei alapján megítélni. A testvérek gyakran nagyon különbözőek lehetnek a küllem és a mozgás terén is. A származás jó iránymutató a temperamentum megítéléséhez, de az elmúlt években például tisztán díjugrató felmenőkkel rendelkező lovak is nyertek aranyérmet. A származás tehát sosem a jó ló alfája és az ómegája.”

Vásárlás: hol keress?

Ahogy Emile mondja, „sosem tudhatod, hol bukkansz rá a következő gyöngyszemre”. A Lovasok.hu eladó lovai azonban jó kiindulópontként szolgálhatnak.

2013.12.05. Fordította: Kresák Réka


KapcsoLÓdó cikkek:

Eladó lovak a Lovasok.hu-n >>

A lóvásárlás nagy kérdései, avagy: Hogyan találd meg az igazit? >>

Lovat a gyereknek? >>

Hogyan vásárolj ugrólovat – tippek profi lovasoktól >>

 

 

Hozzászólások