Hogyan vásárolj ugrólovat?

Tippek profi lovasoktól

Amikor ugrólovat keresel, könnyen eltévedhetsz a hirdetések végtelennek tűnő útvesztőjében, melyek mind a jövő legígéretesebb ugróbajnokát kínálják eladásra. Hogy mégis megtaláld a kivezető utat, megkérdeztünk néhány sikeres díjugrató lovast, hogy ők mire is figyelnek az eladó díjugrató lovak hirdetésének olvasásakor, és hogy szerintük a  lovasoknak mire kellene odafigyelniük, mikor lóvásárlásra adják a fejüket.

Temperamentum

Akár a legmagasabb szinten akarsz versenyezni, akár csak kezdő kategóriában, a szakértők mind egyetértenek abban, hogy a kiszemelt ló temperamentuma döntő jelentőségű. Ha a ló könnyen tanul, és megfelelő a hozzáállása a munkához, az minden szinten megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi a munkát a lovas számára.

“A legfontosabb, hogy mindenekelőtt olyan lovat keress, amelyik szeret ugrani – ezzel félig már meg is nyerted a csatát,” mondja Helen Tredwell, díjugrató versenyző.

Ebben Georgie Crumley is egyetért, aki az angliai Surrey-ben működtet egy lókiképzéssel, bértartással is foglalkozó eladóistállót. “A valódi, odaadó temperamentumnál nincs fontosabb. Ezen az egy tulajdonságon minden kivételes ló osztozik. Hajlandók a legjobbat kihozni magukból, és bármit megtesznek érted, ha arról van szó.” Bár a ló hajlandósága a közös munkára elengedhetetlen, William Funnell annak a jelentőségét emeli ki, hogy a lónak illenie is kell a lovashoz.

“Ha a ló kicsit furfangosabb, az a tapasztalt lovasnak nem jelent problémát,” magyarázza. „A tehetséges lovak gyakran trükkösek fiatalabb korukban, de hozzáértő kezek között szépen kibontakoznak. Meg kell találni a képességek és a temperamentum megfelelő keverékét.”

Ezért amikor az eladó díjugrató lovak között böngészel, fontos, hogy őszintén mérd fel a képességeidet és a körülményeidet. Az a ló, amelyik a legmagasabb szinten versenyez egy profi lovassal, nem feltétlenül felel meg egy kisebb, otthoni pályán edző hobbilovas számára.
A megkérdezettek mind egyetértettek abban, hogy míg ők szívesen dolgoznának egy tehetséges, de esetleg kicsit rakoncátlan fiatal lóval, ezt semmiképp nem ajánlanák kezdő vagy fiatal lovas számára, aki szeretne magasabb szintre lépni a díjugratásban.

“Örömmel foglalkozom olyan lóval, amelyikben ott a lehetőség, feltéve hogy figyel rám és ő is szívesen dolgozik. Nem zavar, ha kicsit cselesebben kell is lovagolni, szívesen eljátszadozom vele,” mondja Helen.


4 éves Justboy apaságú kanca

Fiatal vagy kezdő lovas esetében azonban Helen tapasztaltabb lovat javasol, tehát akár azt, hogy a ló lépjen vissza egy szinttel, hogy lovasa biztonságosan rutint szerezhessen.
“Egy tapasztalatlan versenyző csak olyan lóval induljon versenyen, amely már bebizonyította, hogy az adott szinten jól tud ugrani,” mondja.

Laura Renwick egyetért abban, hogy kezdő lovas esetében a lónak többet kell tudnia annál, mint amit kérnek tőle, és hajlandónak kell lennie arra is, hogy kisegítse a lovast. “A lónak tudnia kell, mi a feladata, és meg kell könnyítenie a lovas dolgát,” mondja.

Testalkat

A világ legjobb díjugrató lovai között van néhány, melyek testalkata közel sem tökéletes, de a lovasok gyakran átsiklanak a küllemi hiányosságok felett, ha a ló megbízható, és szereti azt, amit csinál.

“Nem aggódnék amiatt, hogy nem tökéletes a testalkata,” mondja Helen, „bár a ló továbbadásakor problémát jelenthet.”

Itt az a legfontosabb, hogy minden olyan tulajdonságot elkerülj, ami a ló hosszú távú használhatóságát negatívan befolyásolhatja. Ha komolyan fontolgatod egy ló megvásárlását, mindig kérj vételi vizsgálatot egy tapasztalt állatorvostól a jövőbeni problémák kiküszöbölése végett.

Rádiháza Bohókás – 8 éves herélt

Nincsenek örök érvényű és mindenható szabályok arra, hogy hol kell ugrólovat venni, de a Lovasok.hu eladó lovai mindenképp jó kiindulópontot szolgáltatnak.

“Én abban hiszek, hogy ha elég jó a ló, akkor ő talál meg téged,” mondja Helen. “Sosem tudhatod, hogy hol bukkansz rá a következő lóra. Csak tartsd nyitva a szemed, és hallgass a megérzéseidre!”

2013.12.05. Kresák Réka, Lovasok.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

Eladó lovak a Lovasok.hu-n >>

A lóvásárlás nagy kérdései, avagy: Hogyan találd meg az igazit? >>

Lovat a gyereknek? >>

Hogyan vásárolj díjlovat – tippek profi lovasoktól >>

Hozzászólások