Díjlovagló EB, Aachen: Totilas visszavonul

Charlotte Dujardin és Valegro továbbra is verhetetlenek, Totilas egy nagy port kavart szereplést követően végleg maga mögött hagyja a versenyzést. Ez történt az aacheni CHIO díjlovas versenyének első napján.

Charlotte Dujardin és Valegro

Hollandiáé a csapatarany

A Lambertz-Prize, a csapat Nagydíj a holland négyes (Edward Gal – Glock’s Undercover, Hans Peter Minderhoud – Glock’s Johnson, Diederik van Silfhout – Arlando és Patrick van der Meer – Uzzo) győzelmével zárult augusztus 13-án. Az angol csapat (Charlotte Dujardin – Valegro, Cester – Nip Tuck, Fiona Bigwood – Atterupgaards Orthilia) ezüstéremmel zárta a versenyt. A német különítmény (Jessica von Bredow-Werndl, Isabell Werth, Kristina Bröring-Sprehe és Matthias Alexander Rath) ezúttal harmadikként végzett. Az érmek sorsát hajszálnyi különbség döntötte el: a győztes holland csapat 235.629 pontos eredménnyel szerepelt, míg az angolok „csak” 234.229 pontot gyűjtöttek össze. 

Ünnepel a holland csapat

A spanyol csapat a negyedik, a svéd különítmény az ötödik, míg a francia team a hatodik helyen végzett, így ők már biztosították indulásukat a 2016-os Rio-i olimpián.

A hollandok utoljára 2009-ben nyerték csapatban az Európa-bajnokságot, így érthetően nagy volt az ünneplés. Persze akkor Edward Gal még Totilas nyergében szerepelt és döntötte meg a rekordokat. Totilas viszont úgy tűnik, hogy az utolsó érmét szerezte most Aachenben.

Véget ért Totilas sportkarrierje

A fekete csodamén hosszú kihagyás után lépett színre az aacheni EB-n lovasával, Matthias Rath-tal. Mióta a ló 2010-ben Paul Schockemöhle és a Linsenhof – Rath család tulajdonába került, alig-alig szerepelt versenyeken. Hol Totilas, hol lovasa sérülése vagy betegsége volt az, ami hátráltatta szereplésüket, a most 15 éves mén így 2010 óta versenyeken csak keveset szerepelt. 

Azonban a várva-várt visszatérés Aachenben egyúttal Totilas utolsó fellépése is volt. A ló a program során ugyanis ütemhibákat, sőt egyesek szerint sántaságot mutatott. Bár a bírák nem szakították félbe a produkciót, az egyes bírók pontjai között igen nagy különbségek mutatkoztak, így a páros végül a hatodik helyen zárta a versenyszámot. Totilast már másnap egy belga lóklinikára szállították, ahol az MRI vizsgálatot követően kiderült, hogy mozgását egy csontödéma zavarhatta, ami megfelelő kezelés nélkül a csont törését is okozhatta volna. 

Augusztus 18-án Paul Schockemöhle a Linsenhof – Rath családdal egyetértésben bejelentette Totilas visszavonulását a versenysporttól. „Szinte lehetetlen szavakba foglalni, milyen sokat köszönhet a nemzetközi díjlovas sport ennek a lónak. Díjló még soha nem mozgatott meg és nyűgözött le ekkora tömegeket” áll a közleményben. Totilasra most hosszadalmas állatorvosi kezelés vár. „Közösen úgy döntöttünk, hogy Totilas nem fog visszatérni a versenysportba” szól a végső döntés. 

Charlotte Dujardin és Valegro mindent vitt

Charlotte Dujardin és Valgero diadalmenete folytatódott a Nagydíj Speciálban, hiszen ebben a versenyszámban is az első helyen végeztek. Kristina Bröring-Sprehe a második, a holland Hans-Peter Minderhoud a harmadik helyen zárt.

Az előzmények után nem lehetett nagy meglepetés, hogy Dujardin és Valegro az utolsó versenyszámban, Nagydíj kűrben is maguk mögé utasítottak mindenkit. A dobogó második fokára itt is Kristina Bröring-Sprehe állhatott fel, harmadik a spanyol Beatriz Ferrer-Salat lett.

Felvételek az M4 Sport archívumából:

2015.08.19. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Aachen2015
Fotó: DailyMail, Aachen2015

Hozzászólások