A hortobágyi vadlovak és a puszta élete

A Vadlovak – Hortobágyi mese című természetfilm lenyűgöző felvételeken át ismertet meg a puszta élővilágának mindennapi életével. Török Zoltán új filmjében találkozhatunk e különös világgal.

Vadlovak – Hortobágyi mese
Forrás: Mozinet/ Attila Szilágyi

A Przewalski vadlovak a Mongol puszták lakói, kik hazájukban a kihalás szélére kerültek. A hortobágyi Pentezug háborítatlan területei azonban megfelelő életkörülményeket biztosítanak egy háromszáz lóból álló ménes számára. Nevével ellentétben a puszta változatos táj, melyet ligetek és időszakos mocsarak tarkítanak.

Itt ismerjük meg Cseppkét, a kis kancát. Az ő felnövéstörténetén át követhetjük nyomon a pusztai eseményeket, miközben megismerjük kis csapatát, és a ménes működésének rendjét. Ahogy a csikó cseperedik és fedezi fel a világot, úgy fedezzük fel mi is egyre inkább a Hortobágy végeláthatatlan pusztaságát.

Vadlovak – Hortobágyi mese
Forrás: Mozinet

Mivel a vadlovaknak itt nincsenek természetes ellenségeik, a ragadozó és préda párharcát más állatfajok életén keresztül láttatják meg (pl. róka-pocok). Bepillantást nyerünk még a színes madárvilágba is, így például a sasok és a darvak életébe.

Vadlovak – Hortobágyi mese
Forrás: Mozinet

A történet egyszer kedves, máskor mókás, vagy épp megrázóan valóságos. Hűen bemutatja, milyen élet-halál harcot vív minden lény az életben maradásért, miközben a ragadozókkal és a természet elemeivel dacol.

A vadlovak története könnyed, ismeretterjesztő természetfilm, mely látványvilágával ámulatba ejti a nézőt. A tavaszi virágzó mezőtől a téli zimankóig lenyűgöző képek tárulnak elénk. Mindehhez a narráció a zenével nyújt kellemes, meseszerű aláfestést, így a fiatalabb korosztály is élvezheti a filmet.

Premier november 4-én lesz, addig is premier előtti vetítések várják az érdeklődőket országszerte több moziban.

2021. 10. 25.
Gasparik Lilla
Lovasok.hu

Hozzászólások