Milyen gyakran itassam a lovamat?

Minden ló számára napi 24 órában hozzáférést kell biztosítani a tiszta ivóvízhez. Sőt, ha vödörből, vályúból itatsz, érdemes mindig több vizet adni a lovaknak, mint amennyire előreláthatólag szükségük van, hogy ne álljon fenn annak a kockázata, hogy esetleg nem jutnak elegendő vízhez.

Mennyi vízre van ténylegesen szüksége egy lónak?

Egy átlagos 500 kilogrammos ló naponta körülbelül 30-50 liter vizet fogyaszt. Ez a mennyiség lehet több is nagy meleg, vagy nagy megterhelés esetén, hiszen a lovak is izzadnak. A csikós kancáknak szintén több vízre van szükségük a tejtermeléshez.

Azok a lovak viszont, amelyek olyan helyen tudnak legelni, ahol sok fű van és az aránylag gyorsan nő, kevesebbet fognak inni a fű magas víztartalma miatt.

Mennyire kell, hogy tiszta legyen a víz?

Alapvető, hogy a lovak vize tiszta, szennyeződésmentes kell, hogy legyen. Amennyiben a lovak kénytelenek koszos, algás, trágyás vagy vizelettel szennyezett vizet inni, attól könnyen megbetegedhetnek. Hiszen amellett, hogy a lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, hányni sem tudnak a gyomorszerkezetük miatt, így mindennek, amit egyszer lenyeltek, végig kell mennie a teljes emésztőrendszerükön, legyen az bármilyen rossz minőségű vagy ártalmas.

Miért nem hajlandóak olykor inni a lovak?

A lovaknak nagyon jó a szaglásuk és az ízlelésük, így akár egészen a kiszáradásig hajlandóak szomjazni, ha csak büdös, állott vagy szennyezett vizet találnak, de akár azért is, ha a vízforrásuk hirtelen megváltozik – ilyenkor attól ellenére is visszautasíthatják az ivást, hogy az új forrásból kapott víz egyébként teljesen tiszta. A probléma az, hogy az új víz egyszerűen más.

Ha új ló kerül egy területre, fontos megfigyelni, hogy megfelelő mennyiségben iszik-e, vagyis mer-e inni és hagyják-e a többiek, hogy igyon. Meg kell győződni arról, hogy tudja-e használni az önitatót, ha azzal van felszerelve a karám vagy az istálló.

Utazás esetén se feledkezz meg lovad vízigényéről! Előfordulhat, hogy egy idegen helyen más szagú a víz (még ha teljesen tiszta is), mint amihez lovad hozzá vannak szokva. Ebben az esetben jó, ha viszel magaddal otthonról valamennyi vizet az átszoktatás idejére. Az egyik lehetséges módszer a hozzászoktatásra, hogy már otthon elkezded ízesíteni a vizet – például melasszal – az utazás előtt pár nappal, majd az új helyen szintén ízesítve adod. Ezután fokozatosan csökkentheted az ízesítő mennyiségét, majd végül teljesen elhagyhatod azt.

2013.08.27.
Frissítve: 2017.03.22.

A fenti hír megjelenését a

támogatta.

 

Hozzászólások