Izzasztó cikk következik! – avagy mit kell tudni a lovak hőháztartásáról?

Cikksorozatunk előző részében kifejtettük miért is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás és hogy milyen környezeti tényezők lehetnek hatással a testhőmérsékletére. A folytatásban még részletesebben olvashatsz a verejtékezés folyamatáról és arról, mire is kell feltétlenül ügyelni lovaglásnál a nagy melegben.

A nem megfelelő folyadékpótlás nem csak túlhevülést okozhat, de kihat a ló egész szív- és érrendszerére. Természetesen azt, hogy pontosan mennyi vízre van szüksége egy lónak számtalan tényező befolyásolja – elsősorban az aktivitás és a hőmérséklet, de függ például a ló méretétől fajtájától és korától is. Általánosságban 50ml/kg-val számolunk, de nagy melegben akár napi 40-50 liter vízszükséglettel is számolni kell.

Veszélyes és értelmetlen megfosztani a lovat a víztől!

Sajnos elterjedt tévhit, hogy a ló jobban fog teljesíteni a versenypályán, ha közvetlenül előtte nincs megitatva. A plusz súly valamelyest valóban növelheti a versenyidőt, azonban a dehidratáltság közel egyenlő arányban van hatással a teljesítményre amellett, hogy erősen fennáll a hőkimerülés kockázata.

Gyakorlati tanácsok lovagláshoz a nyári kánikula idejére

A lovak normális testhőmérséklet 37-38,5 között van. Intenzív edzés alatt nem ritka, hogy ez az érték 40 fok fölé szökik – a lónak ekkor képesnek kell lennie visszahűtenie magát, hiszen 41 fok felett már fennáll a hősokk veszélye. Tudni kell ugyanis, hogy a lovak épp ugyanúgy ki vannak téve a különböző hőártalmaknak, mint mi emberek. (A hőártalmakról részletesebben ide kattintva olvashatsz. >>)

Mindig szánj elegendő időt a lesétáltatásra! Forró, de száraz, páramentes időben a ló verejtékezése nem feltétlenül jelentkezik azonnal erősen. Egy könnyed fél órás munka nem biztos hogy olyan intenzív verejtékezést vált ki, azonban ekkor is időt kell hagyni az utómunkára. Ha rögtön leszereled és visszaengeded a karámba, előfordulhat, hogy a verejtékezés csak akkor fok megindulni, mikor már nem vagy a közelében. Ebben a helyzetben pedig még nyáron is megfázhat a ló.

Egyaránt vigyázni kell a párás, meleg időben történő lovaglással is, mert a magas páratartalom csökkenti a verejtékezés hatékonyságát, hőpangást idézhet elő. Erről bővebben hőártalmakról szóló cikkünkből tájékozódhatsz.

Az anhidrózis a lovaknál is éppúgy jelen van

Vannak emberek, akik képtelenek az izzadásra. Van, aki csak részlegesen érint a betegség, így akár észre sem veszik a problémát, azonban a súlyos anhidrózisban szenvedőket egy könnyedebb séta is erősen megterhelheti.

Az anhidrózis lovaknál is előfordul és elsősorban a hűvösebb, csapadékosabb éghajlatokról behozott lovaknál tapasztalható. Ezen felül okozhatja betegség, illetve a verejtékmirigyek sérülése is. Ez utóbbit nem feltétlenül veszi észre az ember, hiszen általában kis területet érint. Az egész testet érintő anhidrózis kezelésére mind ezidáig még nem találtak megoldást, így a lovakat általában visszaviszik eredeti élőhelyükre.

2018.08.20. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com

Hozzászólások