Nyírni vagy nem nyírni? – I. rész

Szeptember-október a lovak nyírásának főszezonja. Ősszel patásaink hosszú szőrt növesztenek, hogy átvészeljék a hosszú hideg telet. Egy rendszeresen intenzív munkát végző lónak azonban a téli bunda fokozhatja az edzés utáni meghűlés kockázatát. A ló szervezete télen elsősorban arra törekszik, hogy megtartsa a meleget, ezért a hőleadás nehezebb folyamat és hosszú száradási időt követel.

Azonban még mielőtt rátérnénk a lónyírás íratlan szabályaira, tudnivalóira, fontos leszögezni, hogy a lónyírás szükségességét alaposan végig kell gondolni. Ha egyszer belevágsz – szó szerint és átvitt értelemben -, akkor bizony nincs visszaút! Ezt követően a nyári szőrváltásig gondoskodnod kell róla, hogy a ló bundájától megfosztva is teljes komfortban, egészséges maradjon.

Ez nem csak azt jelenti, hogy ha el lett távolítva a szőr, akkor feltesszük rá a lótakarót, tavasszal pedig levesszük. Ahogy nyáron is néha számítani kell egy-egy intenzívebb ehülésre, úgy télen is előfordul, hogy annyira felmelegszik a levegő, hogy a megnyírt lónak elegendő egy vékonyabb lótakaró. Így időjárás függvényében kell megválasztani a megfelelő kialakítású lótakarót.

Ennek hiányában a ló megfázásának kockázata éppen olyan magasra ugrik, mintha verejtéktől csatakosan lenne visszaengedve a karámba. A szőr ugyanis a lovak legfőbb védekezési lehetőségük az időjárással szemben. Nem csak a hideg ellen óvja meg őket, de megakadályozza, hogy a csapadék közvetlenül a bőrig beivódjon. A hőszabályzáson túl a lovak szőrzetének további funkciói közé tartozik az érzékelés, a fizikai sérülések elleni védelem is.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a takaróval a ló természetes tisztálkodási lehetőségétől is megfosztjuk. Így napjában többször is javasolt a takarózott ló ápolása.

Mikor érdemes lovat nyírni?

A legtöbb lovat ahogy a cikk elején is említettük szeptember és október tájékán kezdik el, de sok versenyló szőrzetét egész évben rendszeresen karbantartják, hogy minimálisra csökkentsék a verejtékezés mértékét. A lovat nem elég szezononként egyszer megnyírni – szőrnövekedés függvényében kettő-négy hetente javasolt megismételni.

Ha eldöntötted, hogy megszabadítod lovadat hosszú szőrzetétől, a következő dolog, amit át kell gondolnod, hogy milyen fazont szeretnél vágni. Fazonválasztásnál elsősorban nem a kinézeti szempontoknak kell dominálniuk. (Habár a lónyírást néhány tehetséges lovas művészi színvonalra emelte. >) A cél, hogy pontosan annyi szőr tűnjön el a ló testéről, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kellemesebb és hatékonyabb munkára legyen képes. A lónyírást tehát elsőssorban a ló mindennapi mozgását szem előtt tartva tervezik meg.

Érdekelnek a különböző lónyírási fazonok, illetve, hogy hogyan biztosíthatod, hogy olyan formát sikerüljön vágni, amilyet elterveztél? Cikksorozatunk következő részében megadjuk rá a választ! >

2018.08.25. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva