Izzasztó cikk következik! – avagy mit kell tudni a lovak hőháztartásáról?

A lovak szervezete épp ugyanúgy szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, a testhőmérsékletet és törekszik a vízháztartás egyensúlyára, mint az embereké.  Ezúttal egy kicsit mélyebben szeretnénk bemutatni a lovak hőháztartását, kiemelve a folyadékpótlás döntő szerepét a hőszabályzás folyamataiban.

A hatalmas testének fenntartásához szükséges hőt a ló elsősorban az anyagcsere-folyamatokon keresztül biztosítja. A hőcsere folyamatokat ezen felül számtalan más tényező is befolyásolja. Természetesen nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a környezet nagy hatást gyakorol a ló testhőmérsékletére – a levegő hőmérséklete és azok a tárgyak, amelyek közvetlen érintkezésben vannak a lóval. Ez utóbbi például lehet egy egyszerű lótakaró, de akár a földön elterülő vastag szalmarétegre is gondolhatunk.

Nyáron, kánikula idején a hőmérséklet jóval felülmúlhatja a ló felszíni hőmérsékletét. Ha a ló ráadásul fekete színben pompázik, akkor még inkább elnyeli a hőhullámokat, így nagyobb hőterhelés éri. Ilyenkor a szervezete erősen dolgozik az egyensúly megtartásáért, tehát hogy pontosan akkora mértékű legyen a hőleadás, mint a hőnyereség.

Mindig legyen friss, tiszta víz a ló előtt!

Sok állat – többek között a kutyák is – a párologtatást a légzőrendszeren keresztül valósítják meg. A lovaknak szerencsére ennél sokkal több lehetőségük van. A víznek kivételesen nagy szerepe van a hőháztartásukban, hiszen párologtatáson keresztül igen hatékonyan képesek leadni a felesleges hőt. Az emberekhez hasonlóan, izzadságmirigyeik vannak, amelyek adott esetben szó szerint pumpálják a vizet a ló bőrfelületére. Az izzadságmirigyek a test különböző részein más-más számban vannak jelen, az egyik legizzadékonyabb pont a ló nyaki része.

Nincs szükség extrém időjárásra, ahhoz, hogy magas legyen a vízveszteség! Egy egészséges, átlagos méretű ló 25 °C-os hőmérsékleten, lépésben óránként közel 1 liter vizet veszít verejtékezésen keresztül. Ügetésnél ez a szám akár 20 literre is emelkedhet. Ezért egy intenzívebb túrára kánikula idején igen csak jól felkészülten szabad belevágni.

Az izzadás kapcsolatban áll a ló idegrendszerével is, ezért is fordulhat elő, hogy az ideges ló hűvösben, még nyugalmi állapotban is leizzad – elsősorban a nyakánál.

Korábbi cikkünkben már szó volt róla milyen fontos a nyalósó biztosítása a lovak számára még akkor is, ha az állat rideg tartásban él. A ló ugyanis izzadás során fontos ásványi anyagokat, nátriumot, kloridot és káliumot is veszít. Verejtékezésnél ürülnek a különböző méreganyagok, a felesleges melléktermékek, mint például a tejsav, a karbamid (, ami az aminosavak lebontási terméke) és némi fehérje is! A fehérjehiánytól azonban nem kell tartani, amennyiben a ló megfelelő takarmányozásban részesül.

Cikksorozatunk következő részében még részletesebben olvashatsz a verejtékezés folyamatairól és a melegben történő lovaglás gyakorlati javaslatairól. >>

2018.08.15. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com