Egyedülálló eszközökkel a beteg lovakért Kaposváron

Nem csak hazánkban, de a kelet-európai régióban is egyedülálló műszerekkel felszerelt műtőjét mutatta be a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat alapítója és vezetője, dr. Hevesi Ákos. A 16 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően új műtéteket is végezhetnek majd a Szolgálatnál és nyugat-európai orvosok is szívesen vesznek részt az itteni munkában.

„Ha nemzetközi fronton is tevékenykedni akarunk, akkor nincs más út, mint a csapatmunka" – kezdte a 2014-es év értékelőjét dr. Hevesi Ákos.

A Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat vezetője joggal lehet büszke a csapatára, hiszen dr. Ütő Dániel és korábbi munkatársuk, dr. Veres Sándor már az egyetemi éveik alatt is részt vettek az itt zajló munkában, és reményeik szerint sikeresen megszerzik a lóegészségügyi szakállatorvos végzettséget is egy kétéves posztgraduális  képzés keretében. 

"Soha nem szabad elfelejteni, hogyan kezdődött: valaha volt az embernek 30 dekányi fém a kezében, azzal kellett megoldani amit csak lehetett" folytatta. Ennek tükrében is kiemelkedő fontosságúak a tavalyi év technikai fejlesztései, a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat ugyanis a régióban egyedülálló eszközöket állított munkába a lovak még hatékonyabb ellátása érdekében

Dr. Hevesi Ákos

A kaposvári klinika legújabb eszközei:

 • Felfújható, felfekvésmentes műtőasztal, amely stabil hát- vagy oldalfekvést biztosít és teljesen a talajszintről képes felemelni az állatot az állatorvos számára kényelmes magasságba. Az eszköz nem csak Magyarországon egyedülálló, hanem a kelet-európai régióban is. 1,2 tonna emelésére alkalmas, levegővel működik, teljes súlya 40 kilogramm körül mozog, tehát két hölgy is könnyedén mozgatni tudja, így nemcsak klinikai, de terepi környezetben is biztonságosan alkalmazható.

Az új felfekvésmentes műtőasztal használat közben

 • Az új és az országban rendkívül ritka altatógép ugyanolyan biztonsággal képes altatni és lélegeztetni egy kiscsikót, mint egy jól megtermett hidegvérűt. A berendezéssel a percenkénti légzésszámot és a légzés mélységét is szabályozni tudják a szakemberek. 
   
 • Laparoszkópos hasi sebészi eszközcsoport, amely Kelet-Európában is egyedülálló, speciálisan lovak hasűri műtéteihez fejlesztették ki. Az eszközzel többek között olyan műtéteket (kólika megelőzés a lép-vese tér lezárásával, rejtett here szeparálása) tudnak elvégezni a szakemberek álló lovon megfelelő érzéstelenítés és bódítás mellett, melyek egyébként csak altatásban, sokkal drasztikusabb beavatkozások keretében lenének kivitelezhetőek. Ezáltal csökken a műtéti kockázat, rövidül a lábadozási idő, csökkennek a lótartók költségei.
   
 • Új, ortopéd és hasüregi vizsgálatok elvégzésére is alkalmas ultrahang készülék.
   
 • A gyártóval közösen fejlesztett, még tesztelés alatt álló szájterpesztő, mely sokkal biztonságosabban használható, mint elődjei. Különlegessége, hogy a megszokott konstrukcióhoz képest sokkal kevesebb erőt kell kifejteni, mégis sokkal nagyobbra nyitható a ló szája, mint más eszközökkel, ami jelentősen megkönnyíti az állatorvos munkáját, precízebbé teszi a vizsgálatot és a kezelést

A Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat tevékenységi köre is bővült:

 • Megkezdte működését a Cserénfai Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás, ahol a lótenyésztésben elérhető top genetikával dolgoznak a szakemberek – elsősorban dr. Veres Sándor -, legyen bár szó díj-, ugró-, vagy westernlovakról.
 • Ősz óta lát el betegeket a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat erdélyi praxisa székelykeresztúri székhellyel dr. Osvát Áron vezetésével.

A Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat által végzett műszeres vizsgálatok, kezelések és a kliensek száma is nőtt 2014-ben az előző évihez képest. A jövőt pedig a nemzetközi együttműködések jelenthetik a kaposvári lógyógyászoknak. A nyugat-európai egyetemi és privát klinikai együttműködéseknek köszönhetően például olyan fogkezeléseket is végeztek már lovakon, melyek egyelőre még Nyugat-Európában is gyerekcipőben járnak. 

A fejlesztéseknek köszönhetően már nemcsak Horvátországból, Szlovéniából, Romániából, hanem Európa más részeiről is érkezhetnek majd lovak Kaposvárra, ráadásul a modern eszközöknek köszönhetően a nyugat-európai állatorvosok is szívesen részt vesznek majd az itteni munkában.

Ha még mindez nem lenne elég, a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat munkatársai emellett kutatási projektekben vesznek részt, gyakorlati lehetőséget biztosítanak állatorvostan hallgatóknak, és humán orvosok képzését, munkáját is segítik. 

Elérhetőségek:
7400 Kaposvár
Guba Sándor utca 40.
Tel.: +36 30 300 4914
Fax:  +36 82 410 542

www.pannonlogyogyasz.hu

Dr. Hevesi Tibor Ákos
PhD, MRCVS, vezető állatorvos
lóegészségügyi szakállatorvos
hevesia@pannonlogyogyasz.hu

Dr. Ütő Dániel Sándor:
utod@pannonlogyogyasz.hu

2015.01.29. Pannon Lógyógyászati és rehabilitációs Szolgálat
Frissítve: 2016.08.24.

Hozzászólások