Kaposvári és győri lovasok kaptak elismerést

A győri lovassport 65., az öttusa 60. évfordulóját ünnepelték a helyi Városházán, míg Kaposvárott Somogy megye legkiválóbb sportolóit díjazták, köztük a lovastornász Bence Balázst is.

Pénteken Somogy megye legkiválóbb sportolóit díjazták Kaposváron. 2014 legjobbja “utánpótlás fiú kategóriában” Bence Balázs, a Lovas Akadémia SC lovastornásza lett. Balázs az elmúlt évben sporttörténelmet írt, megnyerte a hazai rendezésű junior lovastorna Európa-bajnokságot és ezzel az első magyar lett, aki ebben a kategóriában dobogóra állhatott.

Bence Balázs: Köszönöm szépen mindenkinek, aki e mögött a siker mögött engem segített, az egész családnak és a lovasakadémiának, és akik támogattak ebben az egész évben. Bízom benne, hogy sokáig partnerek leszünk.

Ezzel egy időben a győri lovassport 65., az öttusa 60. évfordulóját ünnepelték a Városházán. A számos sikert megélt sportágak jeles képviselőinek részvételével rendezték a kettős ünnepséget, amelyen Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, mindkét sportág nagy múltra tekinthet vissza Győrben, így van miből táplálkoznia.

Győrben 1949-ben alakult meg a megyei lovas szövetség, s a környékbeli lovasok a kezdetektől fogva komoly sikereket értek el, majdnem minden helyi egyesület rendelkezett olyan fiatal tehetséges lovassal, aki nemzetközi versenyen, vagy akár a válogatott keret tagjaként helyt tudott állni.

Az 1972-es müncheni olimpián amellett, hogy Horváth József egykori bábolnai lovas a military csapat tagja volt, a díjugrató csapat lovai is majdnem kizárólag a területről származtak. A fogathajtásban már 1983-tól országos szinten is jó szereplés esélyével vettek részt fogataik. Fehér Mihály 1985-től több mint tíz éven keresztül volt a válogatott tagja, négy kettesfogathajtó és egy négyesfogathajtó világbajnokságon szerepelt. Nyert csapat világbajnokságot és ezüstérmet, illetve egyéni bronzérmet is.

1954 őszén Csáthy Dénes gépészmérnök és Magyar Vilmos építészvezető, valamint Némethy Tamás lovasedző a győri magasépítő vállalat sportkörén belül megalapította az öttusa szakosztályt, 1954 őszén. A győriek a hetvenes évek elején meghonosították a női öttusát, 1974-ben Magyar Bajnokságot, és az első nemzetközi női öttusa versenyt Kovács Zsuzsanna nyerte, aki Hoffmann Ibolyával és Kovár Magdolnával csapatban is diadalmaskodott. A 80-as években egy újabb női sikersorozat következett, egyéni és csapat magyar bajnoki címek követték egymást Tulok Andrea, Kárpáti Hajnalka, Heilig Anita és Kovács Irén jóvoltából. Kovács Irén többszörös junior világbajnok, 1989-ben pedig felnőtt világbajnoki második lett.

Az ünnepségen Kovács Zsuzsanna, Kovár Magdolna és Hoffmann Ibolya vehetett át díjat abból az alkalomból, hogy 40 éve nyerte az első bajnokságát, és nemzetközi öttusa versenyét. Ugyancsak elismerésben részesült Kovács Irén, aki 25 éve szerzett öttusa világbajnoki ezüstérmet, valamint Fehér Mihály, aki 25 éve lett világbajnok fogathajtásban.

2015.02.10. Forrás: Somogytv.hu, Gyorplusz.hu
Frissítve: 2023.03.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások