Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól

Cipőt a cipőboltból


Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól


Sajnos közismert tény, hogy hazánkban számos olyan botcsinálta szakember tevékenykedik, aki állatorvosi végzettség nélkül nyújt állategészségügyi szolgáltatásokat. Általában a gyakoribb problémakörökre szakosodnak, úgy mint fogreszelés, herélés, de van, aki mindezek mellett még például patkolást is vállal.

Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostólEzúton szeretnénk felhívni a lótartók figyelmét arra, hogy lovat kizárólag állatorvos kezelhet. Állatorvosi végzettség híján lovat kezelni tilos és büntetendő tevékenység.

A legtöbb lótartó azért választja az állatorvos helyett a képesítéssel nem rendelkező szolgáltatót, mert általában olcsóbban dolgozik, mint egy lóspecialista, vagy lovas szakállatorvos. Kérdés, hogy megéri-e a spórolás? Természetesen a legtöbb lótartó lehetőségeihez mérten a legjobbat szeretné megadni lovának. És tény, hogy vannak szituációk, amikor ésszerű döntés a spórolás. De nem egy, az állat egészségét alapvetően befolyásoló kezelés esetében.


Hogy miért és mennyiben jobb egy állatorvos? 
  • Az állatorvosok nagyon sok időt és energiát fektetnek nem csupán    diplomájuk megszerzésébe, de abba is, hogy tudásukat folyamatosan fejlesszék. Rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy mindennapi munkájuk során a lehető legjobban láthassák el négylábú pácienseiket.  • Minden állatorvos rendelkezik felelősségbiztosítással. Tehát amennyiben bizonyítható, hogy az állatorvos hibázott, a biztosító megtéríti a lótartó kárát.  • Az állatorvos nem kísérletezik „sufni tunning” módszerekkel, hanem folyamatosan frissülő ismereteit felhasználva tudja, hogy milyen gyógymódra, gyógyszerre van szüksége a lónak.  • Az állatorvos steril eszközökkel dolgozik, nem kell attól félni, hogy fertőző betegségeket terjeszt egyik lóról a másikra.  • És ami talán a legfontosabb: az állatorvosnak mindig van egy „B terve”. Minden állategészségügyi kezelésnek, beavatkozásnak kockázata van. Egy ártatlannak tűnő védőoltásnál is felléphet allergiás reakció, a legalapvetőbb rutinműtétnek számító herélésnél is felléphet olyan vérzés, a belek elmozdulása, vagy éppen fertőzés, amely nem megfelelő ellátás esetén a ló életébe kerülhet. Egy lóval foglalkozó állatorvos fel van készülve arra, hogy megfelelően kezelje ezeket a komplikációkat.

Ló szakszerű fogászati kezeléseTermészetesen más megítélés alá esik, ha a lónak egy életmentő Buscopan injekcióra van szüksége, vagy egy nagyobbacska csikót kell kisegíteni a szülőcsatornából. Ilyen és ehhez hasonló életveszélyes szituációk esetén minden hozzáértő segítség jól jön, hiszen perceken múlhat az állat élete. Az állatorvos kiérkeztéig tehát a tőle kapott utasításoknak megfelelően mindent meg kell tenni, amivel segíthetünk a lovon. De egy fogreszelés, vagy egy herélés semmiképpen sem sorolható ebbe a kategóriába.


Tény, hogy a lótartás nem épp olcsó hobbi, és nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy egy lovat nem megvenni, hanem el- és fenntartani drága. A lótartás felelősséggel jár, és a jó gazda kötelessége, hogy biztosítsa lova számára a szakszerű gyógykezeléseket. Amennyiben ezt elmulasztja, vagy nem szakember segítségét kéri, azzal csak rontja a lova állapotát, hátráltatja a gyógyulását, legrosszabb esetben veszélybe sodorja az életét.


 


2012.01.09 Bardóczky Eszter, Magyar Dorottya Lovasok.hu
Címkék: állategészségügy, lógyógyászat, állatorvos, herélés, fogreszelés

Hozzászólások