keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Kushum - Kushumskaya - West Kazakh Saddle - Draft
Kushum - Kushumskaya - West Kazakh Saddle - Draft

Környezet: Kontinentális éghajlat
Eredet: Kazahsztán
Jellege: Melegvérű

A Kushum fajta a Pytimarsk és Furman ménesekből fejlődött ki, az Urál hegység Kazahsztán körzetében, 1932 - 1976 - ig. Ez a fajta nagy részben az ügetőtől, a Telivértől, a Dontól, a Bugyonnij és a Kazakh fajtából fejlődött ki.

Tenyésztés: Eredetileg a végső lófajta az alapul szolgáló természetes Kazakh lovakból fejlődött ki, mivel a jó hadseregben,

az éveken át a hegyekben tartás miatt kitartó és szívós lovak lettek. A Kazakh kancák kereszteződtek a Telivérekkel és így a félvér fajták, mint amilyenek az ügetők, megszerezték a nagyobb méretet és a kifinomított járásmódot. A kazakhok magas alkalmazhatóságát csak úgy tudták megtartani, hogy tabuként, azaz tiltottként bántak a fajtával, amíg fenntartották és javították a méretet és az félvér lovakat Don csődörökkel párosították. A háromféle keresztezés utan kitenyésztették az új fajtát. Így végül egy új fajtát fejlesztettek, amit a magas alkalmazhatóság, nagy méret és jó, sokoldalú dolgoztathatóság jellemez. A magas alkalmazhatósága a helyi feltételeknek köszönhető - ami főleg tavasszal és ősszel érződik - teszi a Kushumot megfelelő jó húsadó és tejtermelő állattá. A nagy mérete és hasznos dolgoztathatósága szavatolják a lóhús magas hozamát. A tiltottként bánás a Kushum fajtával, növelte a termékenységet és az egészséget. 80 - 84 csikó született 100 kancától ebben az évszázadban. A fajta egy éve ölel fel hármat a belső - fajtatípusokból: az alapvetőt, a nagyon izmost és a hátaslovat. Összesen hat fajtája alakult ki. Kilátás van a fajta fejlesztésére a tiszta vérű tenyésztésen keresztül.

Jellemző tulajdonságok: A Kushum a hátas - kocsihúzó - ló - típusba tartozik, és testalkatai jellemzői is ebbe a típusba tartoznak; a fej nagy de nem közönséges; a nyak hosszban átlagos és húsos; a hát hosszú és lapos; a far jól izmolt, de nem nagyon, a mellkas széles és mély; a lábakat "megfelelően beállítják" a tenyésztés során. A csődörök mérete (centiméterben) a magasság 159 cm, a testhossz 161, a mellkas 187. Az általános tömege 520 - 550 kg. A kancák méretei 154, 157, 182 cm. A fajta általános színei a barna és gesztenyeszín.

A Kushum sokoldalú lófajta; óriási kitartása van. Hosszútávon nagyon jól teljesít, a legjobb eredmények a 214 és 280 kilométeres távok voltak. A rekordló 4 óra és 11 perc alatt tett meg 100 kilométert. 20 kilométeres kocsihúzási - tesztekben ügetve 28 kg-ot húzva a legjobb idő 5 perc 54 másodperc volt; a járóidő ugyanaz ló számára 70 kg húzásával ugyanez távolságon 16 perc 44 másodperc volt. A kancák átlagos napi tejhozama 13 - 14 liter. A lovak napi terhelése megköveteli az átlagos 8 takarmányegységet.

Marmagasságuk 154 - 159 cm
Színek: Barna és gesztenyeszín
Hasznosítás: Kocsiló és hátasló

Fordította: Kinga

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés