keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Lóháton portyáztak a hagyományőrző huszárok
A Partiumban tartottak év eleji portyát a hagyományőrző huszárok. Több mint száz díszbe öltözött lovas érkezett a programra, sokan egészen messziről. Ez már a hatodik seregszemle volt, amelyre sokan voltak kíváncsiak.


Hagyományőrző huszárportya 2009. január 3-án, Debrecen.hu

Szentjobbon 2005-ben alakult meg az egyesület, jelenleg 13 taggal rendelkezik és évente 15-20 rendezvényen vesz részt. „A huszárság büszkeség, a világon mindenki ismeri a magyar huszárt” – mondta Zatykó István, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke szerdán a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában

„A huszárportyával egyrészt a lovakat mozdítottuk ki a helyükről, másrészt az esemény a hagyományőrzők megbecsüléséről szól. Van szó toborzásról is ilyenkor, aki szereti a lovat és a hagyományőrzést, az csatlakozhat” – magyarázta az egyesület elnöke.

Miholcsa József hagyományőrző alezredes elmondta, hogy a Mátyás huszárezred 1848-ban alakult Kossuth Lajos kérésére, ezért először Kossuth-huszároknak hívták, később Mátyás király után nevezték el, mivel ő alapította a reguláris huszárságot.


Hagyományőrző Huszárportya 2011. január 2., Debrecenihuszarok.hu

A portya történetéről Rákóczi Lajos, a Tulipán Sportegyesület elnöke elmondta, hogy az korábban egy rablóhadjárat volt, főként tavasszal vagy ősszel tartották, amikor a végvári vitézeknek már nem volt elég ellátmányuk. Akkor átmentek az ellenség táborába, és pótolták a hiányzó elemózsiát. A portyának ma már közösségformáló ereje van – hangoztatta.

2014.01.23., Forrás: Hirado.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés