keresés a lovardák között


3 perc 20 másodpercre megállt az élet Ausztráliában

Kedd hajnalban futották a 153. Melbourne Cup-ot, ami Ausztráliában ugyan nem hivatalos nemzeti ünnep, de Victoria államban munkaszüneti nap. Az ausztrálok 80 százaláka fogad rá, világszerte 120 televízió közvetítette élőben, 700 milliós nézettséggel.

A rendezvény idejére még az utcák is kiürülnek. A 24 lovas mezőny harmada Európából érkezett, közülük négyen végeztek az első ötben, sőt, egy éve még az ausztrál győztes is angol tréningben állt.

Kontinensünk lovai tehát egészen elképesztő sikerszériát hoztak a héten, hiszen pár napja a Telivér Világbajnokságon is 5-2-re verték a házigazda amerikaiakat.

A Melbourne Cup a maga 153 éves tradíciójával (1861 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték) nemhogy a lóversenyvilág egyik legnagyobb versenye, de szinte külön kategóriát képez. Melbourne-ben és Victoria államban munkaszüneti nap, úgy is reklámozzák, mint "A verseny ami megállít egy nemzetet".

Felmérések szerint az ausztrál lakosság 80%-a fogad rá, és még az utcák is kiürülnek, amikor lefutják. Világszerte 120 televízióállomás közvetíti élőben, össznézettségét (az internetes közvetítések nélkül) 700 millióra becsülik.

A verseny tradícióját annyira óvják, hogy amikor Ausztrália 1972-ben áttért az angolszászról a metrikus rendszerre, és két mérföldes távja 3200 méterre rövidült, az addig fennálló pályarekordot is átszámolták, hogy a folyamatosság e téren is megmaradjon.

A verseny jelentős társadalmi esemény is. Előző nap Melbourne belvárosában rendeznek díszes felvonulást, és szinte az összes divatház készül rá, még ha a karnevált sokan szó szerint is értik. Itt ugyanis a jártató kivételével nemcsak a kalapos kosztüm, az öltöny és a zsakett megengedett, hanem a csiricsáré, szinte jelmez-számba menő öltözék is.

A lelátókat ilyenkor ellepik a hírességek. Talán jól jellemzi az eseményt, hogy a versenyről tudósító képügynökségek jellemzően több képet adnak le a helyi hírességekről, mint magáról a versenyről.

2013.11.06. Forrás: PannoniaOverdose.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

A Pardubicei Nagydíj esélyes versenyzői >>

Ostinato negyedik Berlinben >>

Kentucky Derby 2013 >>

 


3 perc 20 másodpercre megállt az élet Ausztráliában

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés