keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Rendőrlovak felszerelései

Egyre gyakrabban találkozhatsz lovasrendőrökkel a fővárosban és vidéki településeken egyaránt. Most bemutatjuk, hogy a lovasrendőrök és lovaik milyen felszerelésben látják el szolgálatukat.


Balról jobbra: járőrfeladatokat ellátó, díszelgésre induló és csapatszolgálatot ellátó lovasrendőr
(Fotó: H. Szabó Sándor, ORFK)

A lovasrendőröket városokban leginkább a turisták által kedvelt helyeken láthatsz, de rendszeresen látnak el járőrfeladatokat a külterületeken, a gépkocsival nehezebben megközelíthető helyeken is. Ott vannak a nagyobb embertömegeket megmozgató rendezvényeken, bemutatókon, de állami ünepségeinken is találkozhatsz velük. Lovak és lovasaik felszerelése mindig az alkalomhoz és a feladathoz igazodik. 

A hétköznapi járőrszolgálatot a lovasrendőrök a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának egyenruhájában végzik: fekete lovaglónadrág és lovaglócsizma, hűvösebb időben hosszúujjú kék, a nyári melegben rövidujjú fehér felső, láthatósági mellény és kék kobak. A lovakra a láthatóságot biztosító fényvisszaverő vesetakaró kerül.

Az állami ünnepségekre ennél elegánsabb megjelenés dukál. Díszelgésekkor a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának tagjai az 1848-as 8. huszárezred díszegyenruhájának másait viselik. A lovak is a huszárságnál egykor használt kantárt, szügyelőt és dísztakarót kapnak.

Az olyan eseményeken, ahol fennáll a zavargás veszélye, lovak és lovasaik egyaránt védőfelszerelésben végzik munkájukat - ők napjaink páncélos lovagjai. A lovak fejét speciális, a kantárra erősíthető "sisak", testüket megerősített lótakaró, lábaikat kamásli védi. Lovasaik is teljes testüket védő merev ruházatot, valamint az arcot is védő sisakot viselnek.

A lovasrendőrök szolgálat során kizárólag nagykantárt használnak, amire a hatékony, pontos végrehajtás miatt van szükség, hiszen elég egy rossz lépés, és a ló esetleg már ki is lépett egy autó elé. A feladatok végrehajtása során a lovasok egyébként sarkantyút is viselnek - ez szintén előírás.

2013.09.23 Botykai Dóra, Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Képek forrása: H. Szabó Sándor, ORFK
Rendőrlovak felszerelései (Fotó: H. Szabó Sándor, ORFK)

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés