A legelőn tartott lovak takarmányozása

A ridegtartás, valamint a szabad legelés köztudottan a legmegfelelőbb lovad számára, hiszen biztosítja a sok mozgást, friss levegőt, a szociális kontaktust más lovakkal, valamint a folyamatos táplálékfelvételt, amire egészségének megőrzéséhez és jó közérzetének biztosításához szüksége van.

A legtöbb hobbiló, akit nem, vagy csak ritkán lovagolnak, tavasztól őszig elegendő táplálékhoz jut a legelőn. Az állandó munkában levő lovakról vagy a tenyészkancákról azonban, amelyek nagyobb igénybe vételnek vannak kitéve, ez már nem mondható el, mivel az ő energiaszükségletüket a fű már nem elégíti ki. Ezért fontos, hogy a kiegészítésként adott szálas takarmány, mint például a széna és szalma mellett energiában gazdag abraktakarmányt is adjunk lovunknak.

A takarmány fajtája és mennyisége a legelőn tartás ideje alatt – ahogy bokszos tartás esetén is – mindig a lovad igényeihez kell, hogy igazodjon, és vedd figyelembe a legelő füvének minőségét, összetételét is. Ahhoz, hogy egészségüket és jó kondíciójukat megőrizzék, a lovaknak jó minőségű legelőre, valamint teljesítményükkel arányosan adagolt kiegészítő táplálékra van szükségük.

A szálas takarmány rendszeres etetése a hobbilovak számára is elengedhetetlen fontosságú – egész évben. A legelőn tartott lovaknál az ásványi anyagok folyamatos pótlása is rendkívül fontos. A legelt fűből ugyanis nem jutnak elegendő mennyiségben olyan ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, mint például a cink, réz vagy szelén, ami hosszú távon az immunrendszer legyengüléséhez, bőrproblémákhoz és más megbetegedésekhez vezethet.

A megoldás a legelőn elhelyezett, nyomelemekkel dúsított nyalósó, valamint a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított tápok, illetve takarmánykiegészítők etetése.

2013.09.15.
Veszelka Réka, Lovasok.hu
Kép: Németh Tamás
Frissítve: 2022. 08. 16.


KapcsLÓdó cikkek:

A só nem csupán ízletes csemege! >>
Pavo Komplett Lótakarmányozási rendszer >>
Gondolatok a csikók táplálásáról >>
Ridegtartás >>

Hozzászólások