keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Clydesdale
Ez a nagyméretű igásló az Egyesült Királyságból származik. Tenyésztésében nagy szerepet kapott a Shire fajta, de végeredményül egy sokkal finomabb kinézetű hidegvérű született.

Hidegvérű, és a XVIII. századból ered az Egyesült Királyságból. A fajta 1877. után jelentősen elterjedt, és ez nagy bevételt jelentett.

Importokkal próbálták a fajtát kialakítani, elég sok országból importáltak. Igyekeztek a ló méretét növelni. Nagy mértékben használtak Shire lovat a tenyésztésben. A XIX. századra végül önálló fajta lett. (A fajta leginkább a Shire lónak, mely főleg a méretet örökítette, és a Flamand lónak köszönheti, mely szintén a méretet és a tömeget adta.)

Kinézetre finomabb, mint a többi hidegvérű társa.

Jó mozgású, nagyon hasonlít a Shire lóra, de annál kicsit finomabb.

Feje középnagy, egyenes profillal, mely néha félkosfej, ugyanakkor homloka széles. A nyak hosszú, izmos, de hosszabb a Shire-énél. Dőlt lapockája alkalmassá teszi a gyors mozgást. Marja kifejeztt, háta középhosszú, a far izmos, nagy. Lábai hosszúak, jellemző rá a "tehenes-állás", mely nem hiba. Lábvégén bokaszőrök találhatóak, mely finom szálúak. Patái kemények, szabályosak.

Marmagasság 168-170 cm, súlya kb. 1000 kg, színei a pej, deres, esetleg fekete és szürke. Jegyek a legtöbb esetben előfordulnak nála. Nehéz igásló.

 

 

Fotó: Pinterest
Készítette: Jenna2

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés