keresés a lovardák között


A Lóbarát lótartás és az eredményesség
nem zárja ki egymást

Itt a változás ideje! Míg az elmúlt évtizedek nagy értékű sportlovait a széltől is óvva a biztonságos a bokszban tartották és némelyikük alig mozoghatott a szabadban az esetleges sérülésveszély miatt, manapság már olyan lovasokkal is találkozhatunk a nemzetközi versenyszférában, akik négylábú társaikat természetes igényeiknek megfelelően tartják, edzik és etetik.

Olimpikonok, mint például a német lovastusázó, Ingrid Klimke vagy a brit díjlovas Carl Hester jó példával járnak elöl: lovaik rendszeresen kint vannak a legelőn és nem csak a négyszögben, hanem a szabadban is edzik őket. Ezeket a lovakat is kicsinosítják a világ nagy versenyeire, csak annyi a különbség, hogy előbb le kell vakarni róluk a legelőn és a karámban szerzett koszt. Az ő sikereik bizonyítják, hogy lehetséges a lovakat lóbarát körülmények között tartani és eredményesen versenyezni.

Szerencsére hazánkban sem kell nagyítóval keresni a hasonlóan vélekedő lovasokat.

Ifj. Tuska Pál az üllői Nagyállat Klinika állatorvosa, emellett aktív és eredményes lovastusa versenyző. Legutóbbi versenyén, az október 5-7. között Kaposvárott megrendezett Felnőtt Magyar Bajnokságon ezüstérmet szerzett Rádiháza Alfa nyergében.

Pali elmondta, hogy Rádiháza Alfa nem igazán kedveli a négyszöget, így vele az idomítómunka egy részét is inkább terepen végzi - jelenleg Üllőn, ahova munkája köti. Itt a szürke heréltnek kevesebb karámbeli szabadság jut, mint odahaza Pirtón, de a homokos talajon itt is egész évben szabadon dolgozhatnak.

Palitól megtudtuk, hogy pirtói lovastanyájukon törekszenek arra, hogy a lovakat – beleértve a nemzetközi szinten versenyző jószágokat is – a lehető legtermészetesebben tartsák. A lovak reggeltől estig karámban mozoghatnak, és csak az éjszakákat töltik az istállóban. Naponta három alkalommal van etetés, az abrak mennyisége természetesen az egyes lovak terheléséhez igazodik. Táplálékkiegészítőkre tapasztalatai szerint csak a rendkívül nagy terhelésnek kitett, élvonalban versenyző állatoknak van szükségük.

A napi munka előtt – legyen az akár idomító- akár ugróedzés – terepen melegítik a lovakat. A kiskunsági homokos talaj, valamint a sík és lankás részek váltakozása egész évben ideális helyszín a versenyekre való felkészülésre.


Ifj. Tuska Pál és Rádiháza Alfa
2012. Alag CCI*

Télen általában pihenőt kapnak a lovak és csak minimális munkát végeznek, így arra sincs szükség, hogy megnyírják őket.

A Tuska család pirtói tanyáján természetesen nem az utóbbi évek vívmánya ez a valóban lóbarátnak nevezhető tartás, hozzállás. Elért eredményeik alapján pedig kétség nem férhet hozzá, hogy működik a dolog.

2012.10.18. Deák Anette, Magyar Dorottya, Lovasok.hu

 

 


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés