keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Burguete
Burguete

EXTERIőR ÍRÁS
A Burguete egy kicsi, könnyített hidegvérű, zárt és rövidlábú. Az összbenyomás harmónikus, izmos és egészséges formájú. A feje közepes nagyságú, de semmi esetre sem durva, inkább száraz és kifejező, egyenes profillal, élénk, barátságos szemek és rövid "pónitartású" fülekkel. A jó formájú nyak, szép tartású, egy kicsit oldalra széles. A váll arányosan meredek és a szügy széles. A rövid izmos hát az erős veserészbe záródik, kerek, jól izmolt a far. A farokillesztés mély. A zárt törzs rövid, a szilárd végtagok erősek, az izületek kifejezettek.

A pata közepes nagyságú, helyt áll a keménységnek, és sötét. A sörénye erős, hosszú és finoman hullámos. Szőrzete dús, ami a Navarra-Pony ütközésére utal. Színileg túlsúlyban van a barnától a sötétbarnáig mélyfekete sörénnyel és végtagokkal, a szabályzatban jegy nélkül van. A marmagasság 150-152 cm között van.

EREDET
Ennek a hidegvérűnek a tenyésztése viszonylag egy kicsi régióra korlátozódott. Hazája lényegesen kiterjed Bergtäler-tól a Burguete és Roncevalles-ig.

TELJESÍTőKÉPESSÉG
Ez a ló határozottan igénytelen. Robosztus, kemény, hosszúéletű és különösen termékeny. Barátságos, élénk temperamtumú, ez a munkavégzésben is észrevehető. Könnyű igásló. A növekvő gépesítés végett kocsilónak használják, és a hústermelésben. Különösen energikus, jó és határozott járású.

TENYÉSZTÉSTÖRTÉNET
Kocsiló fajtájába tartozik, a 20. századból származik Spanyolországból, az őshonos észak-spanyol kancát keresztezték francia hidegvérűvel, így alakult ki a Burguete. A Navarra területen tenyésztették, lényegében az alap egy Navarra-Pony kanca volt és egy Postier-Breton. Így alakult ki a mai Burguete.

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Burguete

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés