keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek   »   CHIO Aachen   »   CHIO Aachen 2012


További CHIO Aachen 2012 hírek >>
További
FEI Nemzetek Díja hírek >>

FEI Nemzetek Díja 2012
Aachen, Németország

Nemzetek Díja Aachen: a német díjugrató válogatott
nem tudta visszaszerezni a győzelmet

Győzni a Nemzetek Díja sorozat bármelyik állomásán nagy dolog, de Aachenben győzni felbecsülhetetlen. A lovassportok fellegvárában a hazai német csapat azonban évek óta nem tud nyerni. Idén a németek és franciák szoros küzdelméből végül utóbbi csapat jött ki győztesen.

A németek Aachenben utoljára 2008-ban nyertek, majd sorban a franciák, az írek, tavaly pedig a hollandok állhattak a pódium tetejére, míg a német csapat minden esetben csak második lett. Így történt ez idén is.

A pálya igen nehéznek bizonyult, főleg a 4,3 méter széles vizesárok és az utolsó vonal nehezítette meg a lovasok dolgát. Az első forduló után a franciák összesen 1 hibapontos eredménnyel vezettek, míg a németeknek 4 hibapontjuk volt. A második forduló ezek után a két csapat macska-egér harcává vált, míg a többi nemzet csapata jóval lemaradva küzdött a harmadik helyért.

A svéd csapat nem volt túl szerencsés, a ranglistavezető Rolf-Göran Bengtsson és Casall la Silla (Caretino x Lavall I) mindekét fordulóban hibázott. Peder Fredricson a hármasugrásban felbukott H&M Arctic Aurora Borealisszal, így a párost kizárták, és a második fordulóban háromfősre redukálódott a csapat.

A hollandoknak sem jött össze minden, mivel Leon Thijssen lova, Tyson csúnyán ellenszegült a hármasugrás előtt. Maikel van der Vleuten pedig végül el sem indult a második fordulóban.

Az írek ebben az évben még nem igazán tudtak produkálni, de most a második fordulóban sikerült felkapaszkodniuk a harmadik helyre. A 2009-es Nagydíj győztese, Denis Lynch és Lantinus (Landkönig x Argentinus) mindkét fordulóban ütöttek. De Billy Twomey és Cian O’Connor is lenullázott a második pályán, ami javított az eredményükön.

Svájcnak is két hibátlan lovaglása volt a második fordulóban. Lenullázott Pius Schwizer és Carlina (Carvallo x Landgraf I), és dupla hibátlant lovagolt Paul Estermann. A svájci lovasnak Castlefield Eclipse nyergében idén ez volt a harmadik, egymás követő dupla hibátlan lovaglása a Nemzetek Díja sorozatban, hiszen Rómában és Rotterdamban képviselte még hazáját hasonlóan jó eredménnyel.

A németek jól kezdtek, először Marcus Ehning és Plot Blue (Mr. Blue x Pilot) nulláztak le, majd Christian Ahlmann és Codex One (Contendro I x Glückspilz) is dupla hibátlant mentek.

A francia csapatban Patrice Delaveau-nak kellett volna indulnia, de végül a tartalék lovas, Eugenie Angot lovagolt a csapatért. Old Chap Tame (Carthago) az első fordulóban jól kezdett, de a második pályán az utolsó kettesugrásban hibázott, majd Roger Yves Bost lova, Nippon d´Elle (Sherif d´Elle x Narcos II) az utolsó kombináció végét ütötte, így a németek jobb pozícióval álltak a második lovasok után.

Janne-Friederike Meyer és Cellagon Lambrasco (Libero x Coriolan), a tavalyi Nagydíj győztes párosa mindkét kombinációban hibáztak, a franciák harmadik lovasa, Penelope Leprevost és Mylord Carthago (Carthago x Jalisco B) viszont dupla hibátlant mentek. Így az utolsó lovason, Marco Kutscheren volt a nyomás, hogy visszaszerezze a német csapatnak az aacheni győzelmet. Lova, Cornet Obolensky (Clinton x Heartbreaker) azonban már az első fordulóban is 16 hibaponttal ment, és a második pályán sem tudott jobbat teljesíteni, ezzel még az olimpiai csapatösszetételt is megkérdőjelezték.

Így a franciák utolsó lovasa, Olivier Guillon és Lord de Theize (Donald Rouge II x Tolbiac Des Halles) már csak azért ment be a második fordulóra, hogy a vasárnapi Nagydíjra kvalifikálja magát. A franciák 10 hibaponttal zártak, a németek 12-vel, így a francia csapat megismételte 2009-es eredményét.

A Nemzetek Díja sorozatban a németek továbbra is vezetnek a pontversenyben. Hollandia és Svájc áll a második helyen, a franciák pedig feljöttek a harmadik helyre a mostani győzelmükkel. A sorozatból az Olimpia előtt hátra van még Falsterbo és Hickstead, majd az Olimpiát követően Dublinban zárják a versenyt.

Vasárnap délután lesz a Nagydíj, de addig is számos érdekes versenyszámot rendeznek meg az aacheni CHIO-n, amelyeket akár élőben is követhetünk.

 

Eredmény >>

 

 

Eredmények:

 

 

       

A pálya

B pálya

Összesen

 Pénzdíj (€)

1. Eugenie Angot Franciaország Old Chap Tame

0

5

10

72 000

Roger Yves Bost Nippon d'Elle

1

(5)

Pénélope Leprevost Mylord Carthago*HN

0

0

Olivier Guillon Lord de Theize

(4)

4

2. Marcus Ehning Németország Plot Blue 2

0

0

12

44 000

Christian Ahlmann Codex One

0

0

Janne-Friederike Meyer Cellagon Lambrasco

4

8

Marco Kutscher Cornet Obolensky

(16)

(16)

3. Denis Lynch Írország Lantinus 3

4

8

20

34 000

Dermott Lennon Loughview Lou-Lou

4

(16)

Billy Twomey Je t'Aime Flamenco

(12)

0

Cian O´Connor Blue Loyd 12

4

0

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés